IMG_7500

Att måla med kalkfärg

Vi målade med kalkfärg första gången för ca 2 år sedan och sen dess har vi fortsatt måla med denna fantastiska färg. Det jag gillar med kalkfärgen är den levande känsla de gör i ett rum, ljuset faller så fint på dessa väggar och en vanlig tom vägg blir genast så himla fin. Jag har fått mängder av frågor med allt från himmel och jord såhär kommer därför ett inlägg om just denna färg.

I vårt kök har vi målat med Kalkfärg från Jotun i kulören Smooth white. Viktigt att tänka på när det gäller Kalkfärg är att det är en ganska känslig färg som är matt och fungerar som precis kalk gör, stänker du vatten på den blir de en mörk fläck som sedan torkar. Därför är det viktigt att stryka över en sealer på de väggar som kan komma i kontakt med vatten eller annat, ett kök är ju ett bra exempel på det där det ständigt stänker vatten, mat och annat kladd.

Sealern är som ett skydd som lägger sig som ett lager ovanpå kalkfärgen, de tar bort lite av den där råa känslan men absolut inget man störs av tycker jag.

Även i vårt badrum har vi målat med kalkfärg där kaklet slutar , ett väldigt fint sätt att bryta av mot ett vitt kakel tycker jag. Även här målat med Kalkfärg från Jotun i kulören Smooth White, samt en sealer ovanpå så det tål vatten och stänk.

På övervåningen har vi ett stort allrum som vi nyligen inrett till kontor/ studio. Här har jag målat en vägg med två olika kulörer av Jotuns kalkfärg, en beige i kulören Sand och en grön med namnet Grean Leaf. Att måla två olika kulörer i kalkfärg såhär tycker jag blev så himla fint, jag är sugen på att göra likadant inne i vårt sovrum sen.

Resten av vårt kontor har vi målat med kalkfärgen Smooth white, här uppe har vi inte använt någon sealer ovanpå då de inte är samma slitage som i köket eller badrummet.

Ute i vårt växthus är ena långsidan en putsad vägg som tidigare var vit, den väggen målade jag en tidig vårdag inför en plåtning som skulle ske några timmar senare just där. Kulören heter varmgrå och är en fin grå kulör. Bilden ovan är tagen medan kalkfärgen håller på att torka, de mörka partierna är fortfarande blöta och de ljusa torra. Normalt sätt hade man kanske fått panik över att färgen inte var torr till plåtningen men här blev vi bara väldigt glada då de gav fin effekt och jag gillar fortfarande hur fukten om somrarna i växthusen gör väggen fläckig och känns sådär extra ruffig och levande bland tomat och gurkplantor.I växthuset har vi inte använt någon sealer utan enbart penslat på ett lager med kalkfärg, här stänker det vatten och jord men de är inte så noga tänker jag. På bilden här ser ni vad som händer när de kommer vatten på färgen, den mörka fläcken torkar sen och blir som den övriga väggen.

 

Att måla med Kalkfärg skiljer sig en del mot övrig färg, kalkfärgen penslar man på väggen och den är tjock, nästan som en lera. Färgen går att rolla också såklart men för att få de fina skiftningarna på väggen ska den penslas lite kors och tvärs. Kalkfärgen täcker otroligt bra och på många ställen har jag bara målat ett lager då färgen under varit snarlik men de är att rekomendera att måla två varv. Bra att veta är att det är dumt att det är viktigt att måla klart väggen/väggarna i ett svep medan färgen är blöt så det inte blir fula kanter. Få heller inte panik när ni börjar måla och ser att färgen är jättemörk, den ljusnar jättemycket när den torkat som ni också ser tydligt på bilderna från vårt växthus.

Ni hittar Kalkfärgen hos Happy Homes som dessutom kan guida er om ni har några fler frågor, annars får ni gärna fråga på här nedan i kommentarsfältet så svarar jag!

 

Inlägget publiceras i samarbete med Happy Homes

2

Detta inlägg har 15 kommentarer

 1. Hej! När du lägger upp foton på instagram, är de tagna med din kamera eller mobilen? Vilken kamera/mobil har du? Tycker det blir så fin kvalité på alla dina bilder!! Kram

  1. Hej! Jag fotar med en canon 6 D. Tusen tack! 🙂

 2. Hej! Super fina bilder, verkligen inspirerande!
  Vet du hur det fungerar att måla över kalkfärgen, alltså typ med En ”vanlig” färg? / Ninja

  1. Ja det är däremot lite trixigt. Du kan aldrig måla över med vanlig färg efter utan måste ha någon typ av stopfärg eller ordentlig grundfärg två lager. Har gjort den tabben 1 gång och gör aldrig om 🙂 Dessutom får väggen ganska mycket struktur så för att få bort det måste väggarna bredspacklas.

 3. Superfint Anna! Är själv sugen på att måla med kalkfärg. Har bara målat med kalklitir förut, men det här verkar spännande! Hur gör man om man mot förmodan vill måla med vanlig färg igen? 🙈

  1. Ja det är däremot lite trixigt. Du kan aldrig måla över med vanlig färg efter utan måste ha någon typ av stopfärg eller ordentlig grundfärg två lager. Har gjort den tabben 1 gång och gör aldrig om 🙂 Dessutom får väggen ganska mycket struktur så för att få bort det måste väggarna bredspacklas.

 4. Åh vad fint. Blir så sugen på att se mer av badrummet :).

  Gärna något mer inlägg hur du redigerar bilder och tar foton, nån liten fotoskola.

  Du är så himlans duktig.

 5. Hej! Jag har läst lite överallt att man måsten ha någon typ av färg från jotun innan man kör med kalken. Har du gjort det? Eller funkar det utan?

  1. Hej! Nej de behövs inte, du kan måla på inprincip vilket underlag som helst! 🙂

 6. Vilka fantastiska bilder! Så fint och personligt – ett dröm hem. Golvet i badrummet ser ut precis som det jag drömmer om för vår hall. Minns du specifikationerna? Tack för inspirationen!

 7. Hej!
  Nu är jag lite sen på bollen, men jag är lite sugen på att måla med kalkfärg i sovrummet, men då sängen står mot väggen så är jag orolig för kalkfläckar.
  Är det så att sealern skyddar mot kalkfläckarna?
  Om det inte fungerar, finns det något annat sätt att skydda mot kalkfläckar?

 8. Hej. Jag undrar om du vet om man kan måla med en ljusare kalkfärg över en vägg som är målad med mörk kalkfärg? Vilka fina och läckra bilder du har!

 9. Hej! Fantastiska färger!! Vad rekommenderar du för sealer till kalklitir?

 10. Hej,

  Vad snyggt! Har du grundat även med smooth white, undrar därför jag tycker att din färg ser mörkare ut än smooth white i Lady Minerals broschyr.

  Tacksam för svar.

 11. Undrar som lena …min rosa kalkvägg blev för mörk å murrig, nu skulle jag vilja ha en solgul hall…kan man måla gult på rosa?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny