IMG_0873

Trädgårdsplaner och odlingslängtan

Jag längtar så mycket just nu, så oerhört mycket och det känns nästan overkligt och stundtals omöjligt att det ska kunna bli sommar och grönt ute när man tittar ut i det iskalla utanför fönstret. Jag längtar så mycket efter sommaren.

Här om dagen beställde jag en hel kartong med lökar och frön jag ska stoppa i jorden och växthus och trädgårdsplaneringen är i full gång.

Snart kan vi ha dörren i farstun öppen och kika ut i bara nattlinnet, ut över hela vår trädgård, växthuset och alla äppelträden.

Redan i April när solen ligger på blir det riktigt varmt ute i vårt växthus och jag spenderar gärna massor med tid där. Här ser ni förra årets små pelargonsticklingar.

Man kan nästan tro det är sommar utanför, men så är inte fallet. Så himla härligt att krypa in här på våren, det är lite som att tjuvstarta sommaren där inne.

Förra året satte vi fröna i jorden tidigt och redan första veckan i maj tittade dom här små upp ur jorden. Hollie och jag kunde ägna timmar åt att pyssla där inne och hon tyckte det var så spännande att få stoppa ner de små fröerna i jorden.  Det här blir tredje sommaren på gården och jag lär mig mer och mer för varje år, vilka frön jag vill ha vart och vem som lätt växer upp och tar över hela växthuset.

Det roliga med att odla är att det går så fort och att vi varenda dag kan se hur det vuxit. Här på bilden har vi början till sockerärtor, rädisor och squash. Tre favoriter som vi odlar varje år.

Tomatplantorna satte jag i jorden lite för tidigt förra året och när frosten kom i maj var vedspisen i växthuset vår räddning, där stod vi och eldade om kvällarna och kände oss som värsta Mandelman. Men tomatplantorna klarade sig och vi kunde pusta ut. För det vore ju alldeles galet sorgligt om allt man satt i jorden skulle dö bara sådär.

Efter några veckor av sol och massor med vatten så hade vi en alldeles egen tomatdjungel. Man ska ju egentligen tjuva tomatplantorna, alltså ta bort små skott och grenar för att solen ska komma åt tomaterna bättre…sånt där är jag dålig på om jag ska vara ärlig, men jag tänker också att det inte alltid behöver vara så himla noga eller komplicerat och det gick ju knappast någon nöd på oss vad gällde tomater förra sommaren. Sen tycker jag de är härligt när det inte behöver vara så perfekt alltid.

Vi hade så mycket tomater förra året att jag gjorde krossade tomater och frös in, superlätt och galet gott att plocka fram till köttfärssåsen. Tomatmarmelad kokade jag ihop också, smakar himla gott till ost och kex.

Några av mina fikonträd får alltid flytta ut till växthuset på somrarna och de är där det växer till sig, det blir gigantiska på en sommar och i augusti plockar vi våra egna fikon, så himla lyxigt!  Jag tog 4 sticklingar förra året som växte till sig ute i växthuset.

Rädisor är en favorit, det växer upp så himla fort vilket gör att vi sår om dom flera gånger under en sommar. Men de första små är alltid dom godaste, skivade i en sallad eller på en knäckemacka med flingsalt.

Örter såsom basilika, timjan, dill, gräslök och mynta brukar jag ha i stora krukor. Dom får stå kvar i växthuset året om och tar sig liksom om och om igen. 

Tidigt på sommaren ser de ut såhär i lilla salladslandet. Jag brukar variera olika sorters sallad, blir godast så tycker jag. Ser ni vad det regnar här? Dom dagarna är det som en tropisk djungel inne i vårt växthus. Så mysigt att plocka bland salladen medan regnet öser ner utanför.

Men de soliga dagarna är förstås de allra bästa ändå. Doften av nyklippt gräs. Kan ni förstå att de ser ut såhär utanför fönstret snart? 

Man får lätt jord i stövlarna när man planterar.

Soliga dagar i växthuset tillsammans med min stora pärla är de bästa av alla dagar. Den här sommaren har vi sällskap av en liten Bianca som går omkring och äter jord och Hollie kommer förmodligen lära henne allt det där viktiga som att inte dra upp morötterna för tidigt, att farbror gräslök ibland måste gå till frisören och klippa sina långa gröna strån och att tomaterna är dom törstigaste i hela växthuset. Att stora fikonträden ibland vill ha lite supersaft (medelhavsnäring). Hon är en riktig liten expert Hollie, kan namnet på varenda grej vi odlar och nästan varje morgon startar i växthuset på somrarna, för att vattna är ju det roligaste som finns.

Underbara sommar, det är verkligen tur att du alltid kommer tillbaka!

Självklart ska ni få ta del av såväl trädgårdplaner, växthusodlingar och när jag ska ploppa ner alla Dahlior i jorden. Men de får vänta lite tills de är dags tänker jag!

 

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 7 kommentarer

 1. Sanna

  Underbart blogginlägg! Längtar efter att få se mer trädgård och odlingar ??

 2. Matilda

  Vilket otroligt fantastiskt inlägg. Jag har själv inga gröna fingrar men det här inlägget får mig att vilja LÄRA MIG ALLT och ha ett eget växthus på min balkong ? mycket inspirerande och nu längtar även jag efter vår och sommar. Tack för en fantastisk blogg

 3. Angelica Victorin

  Åh, vad härliga bilder! Blir så inspirerad och önskar att jag också hade ett växthus. Jag bor i varje fall på landet (Skåne) och har en stor trädgård som varit min mormors. Älskar att odla och plocka in vackra buketter. Har också beställt en massa fröer, lökar och knölar som ligger och väntar på den varma våren. Ska bli roligt att följa din blogg och ditt instagram! Jag finns på @angelicavictorin

 4. Lisa

  Åh, nu längtar jag om möjligt ännu mer till att få starta upp mitt växthus som stod klart sent i höstas.
  Men, dina krukor som fikonträdet står i? Vart hittar man dom?
  Kram och lycka till med odlingssäsongen!

 5. Veronica

  Vilket underbart inlägg, blir så inspirerad! Och som man längtar till vår och sommar nu…

 6. Emma Thun

  Tänk att det faktiskt är rätt nära till allt det där fina även om natten fyllt på med ännu mer snö…

  Letar ständigt fina ute-krukor och den med fikonträdet var ju väldigt tjusig. Vill du dela med dig av leverantör?

 7. Johanna

  Ååååh så Härliga bilder! Jag vill också ha ett växthus en vacker dag och detta var verkligen inspirerande! 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.