Cinnamon buns by Babes in Boyland

Bullar, Blixa och duktiga bloggkollegor

Cinnamon buns by Babes in BoylandBlixa by Babes in Boyland

Nu var det ett tag sen vi postade några nya recept här på bloggen. Det har ju blivit ganska lite av den biten sen Matilda flyttade (fast om en vecka kommer hon hit och då ska det fotas en massa!). Inte för att vi inte lagar mat eller bakar på varsitt håll, men det dokumenteras inte riktigt på samma sätt. Men när jag (Nathalie) var hemma i Värmland för någon vecka sen så passade jag på att plocka fram mammas gamla bakmaskin och slängde ihop en bulldeg. Finns det något godare än nybakta bullar? Tidigare den dagen hade jag läst det här fina inlägget av Underbara Clara, där hon även hade lagt upp en video om hur man enkelt gör kanelsnurror. Mycket bra eftersom jag tidigare bara har improviserat ihop en teknik med oftast ganska dåligt slutresultat. Men den här gången blev de perfekta! Receptet tog jag från den ekologiska mjölpåsen, fast med extra smör, socker och kanel i fyllningen.

Kanelbullar
ca 25 st

25 gram jäst
75 gram smör
2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk kardemumma (jag valde att inte ha det i mina bullar)
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning (här går det bra att öka mängden efter smak)

50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1 tsk kanel

Pensling: 1 ägg
Garnering: Pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt, 37 °C. Rör ut jästen i lite av den fingervarma degvätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan och blanda i salt, socker och kardemumma. Rör om. Häll i mjölet och arbeta degen mjuk och smidig (du kan spara lite mjöl till utbakningen). Låt jäsa i 30 min. Sen är det bara att hälla ut degen på ett mjölat bakbord och sen dela upp den i lagom stora bitar som du sedan kavlar ut. Bred på fyllningen (som du har blandat innan) och använd sedan den teknik du vill för att göra dina bullar. Kolla på videon jag länkade till för att få till den rätta tekniken. Lägg bullarna i bakformar och låt jäsa i ca 30 min. Efter bullarna har jäst så pensla dem med det uppvispade ägget. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 225 °C i 8-10 min.

Förutom goda kanelbullar (och en göllig Blixa som passade så bra ihop med bullarna) så vill vi även passa på att tipsa om Johannas och Kristins grymma trädgårdsreportage som ligger uppe på Lovely Life just nu. Så himla fint!

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny