fikamedmini_soderbergsara_langblondin_0201

Intervju: Lilla Vardag

Clara och Zandra är två mycket coola tjejer som numera går under namnet Lilla Vardag. Och dessa Malmö-ambassadörer är något både staden och dess invånare kan vara väldigt stolta över, de framhäver nämligen allt som är bra med denna Skåneregion och är samtidigt öppna och ärliga med dess baksidor (vilket tyvärr är det enda som lyfts i större medier).

Jag upptäckte själv dessa kreativa genier via deras podd, och har sedan dess både inspirerats och fascinerats av deras framgång, samt tagit del av deras briljanta tips och rekommendationer från både i och runt omkring Malmö. Dessutom är de otroligt härliga att hänga med! 

Dessa bilder togs en sen eftermiddag i september när både ljus och väder var på exakt vår sida, och vi rundade av med ett glas vin uppe på Story hotel med utsikt över vår vackra stad.

– Så, hur lärde ni känna varandra? 
“För ungefär sex år sedan började vi båda jobba på en stormarknad här i Malmö. Parallellt pluggade vi båda heltid och bollade det med vårt jobb, så vår vänskap växte sig fort stark eftersom vi delade samma typ av vardag och hade mycket att prata om.”

– Hur kom ni på idén till “Lilla Vardag”? 
“När vi båda slutförde våra universitetsstudier fastslog vi, på en av våra många promenader i Pildammsparken, att vi kommer ha rätt mycket tid över. Och vi tycker inte om att ha tid över! Där någonstans började vi fundera kring vad vi tycker om att göra och vad vi själva anser oss vara bra på. Ur tanken om att en ny typ av vardag var på väg att dra igång för oss växte idén om podcasten Lilla Vardag. Innehåll och uttryck grundar sig i att vi tycker mycket om Malmö och är bra på att prata, haha. Framför allt upplevde vi att det saknades en röst från Malmö, mycket av det innehåll som riktar sig till målgruppen vi kommunicerar med har sin utgångspunkt i Stockholm. Tråkigt tyckte vi. Så vi köpte mikrofoner, lärde oss att klippa ljudfiler och började spela in podd på Zandras sovrumsgolv en gång i veckan. Till en början använde vi oss av Instagram som ett verktyg för att sprida podden men märkte tidigt att det fanns en stor efterfrågan på ett Malmöfokuserat innehåll även på Instagram. Så då spelade vi vidare på den bollen och gjorde det till vårt främsta syfte – att lyfta Malmö och allt fint staden har att erbjuda.”

– Ett extremt bra initiativ tycker jag. Och ni har ju haft en minst sagt hektisk sommar, berätta, vad var det ni fick för uppdrag?
“Ja, minst sagt! Men också vår roligaste sommar! Vi fick uppdraget att sköta Malmöfestivalens Instagram-konto, dels under sommaren men framför allt under festivalveckan. Syftet var att erbjuda en festivalupplevelse även digitalt. Vi bokstavligen sprang runt på festivalområdet för att täcka så många av de 950 programpunkterna vi bara kunde. För att sprida festivalglädjen, väcka nyfikenhet och hjälpa festivalintressenten att hitta något roligt eller nytt!”

– Det känns som att Malmöfestivalen bara blir större och större, samt bättre och bättre, vad var bäst i år tycker ni?
“Håller med! Bäst i år va Instagramkontot. Nä men skämt å sido, vi är stolta, glada och hedrade över att Malmöfestivalen satsar på att testa nya grejer, där ibland Lilla Vardag. En av de bästa grejerna med festivalen är att den ständigt eftersträvar förnyelse och att erbjuda malmöiten något den inte förväntat sig. Projektgruppen gör ett lysande arbete med att boka programpunkter som fick oss att tappa hakan. En helt galen uppvisning av gruppen Motosikai och en uppvisning i världsklass i Taekwondo är våra bästa festivalminnen. Och maten så klart.”

– Wow! Det låter ju onekligen som att ni behöver vila upp er efter det här, men har ni några planer nu i höst?
“Ja what goes up must come down, sägs det ju. Så delvis kommer vi att planera för återhämtning. Vi har sedan vi satte igång Lilla Vardag sprungit fort och hunnit med mycket, vilket vi är så himla glada över. Men det tål att nämnas att vi parallellt arbetat heltid på annat håll. Planerna för hösten är därför att fokusera på att fortsätta skapa Malmö-fokuserat innehåll, samarbeta med likasinnade aktörer för att erbjuda den Malmö intresserade tips och rekommendationer. Och så hoppas vi på att hinna ta massa bilder framför färgglada väggar i vår fantastiska stad.”

______

5 SNABBA I MALMÖ:

1. Frukost eller middag? (Vart i så fall?)
“Middag! Just nu i alla fall. Precis upptäckt Kv. Åkern, kanske sist på den bollen i Malmö men där kommer Lilla Vardag unna sig ‘Kockens val’ så ofta plånboken tillåter. Kålmackan på Scandwich är också något av det godaste vi ätit!”

2. Bästa kaffet?
Café Dornonville! Kanske främst för att det är Malmös mest instagramvänliga, helhetsupplevelsen är ju det viktigaste.”

3. Bästa drink för AWn?
“Ett kallt glas krispig cava eller en pepprig GT, förhoppningsvis på Belle nästa gång det är dags. Annars ser vi fram emot att testa Gustavino för ett glas rött. Tills dess är det inte omöjligt att hitta oss med ett glas Husets på Restaurang Möllan.”

4. Bästa falafeln?
Saluhallen! Helt klart bästa. Men som de malmöiter vi är handlar vi titt som tätt på Dalaplans Grill för en hederlig rulle med alla såser.

5. Bästa typiska Malmö-upplevelsen om man är på besök?
Kallis! Vårt bästa Malmötips är att ta en cykel ner till havet för att nollställa kropp och knopp med ett kallt dopp. Andra tips är att äta en falafel i någon av stans alla parker! Hänga på stans mest solsäkra bänk utanför Konsthallen. Eller handla blommor av blomsterdamen Bodil på Möllevångstorget. Malmö är full av upplevelser, stora och små.”

– Sist men inte minst, vad händer med er kära podd?
“Livet händer! Podden tar helt enkelt mer tid i anspråk än vi har tid på dygnet. Just nu prioriterar vi bilder till Instagram, att publicera Malmötipslillavardag.se varje måndag och att utforska staden då detta är vår research för det innehåll vi skapar. Återkommer lusten är det dock inte uteslutet att ni hör våra babblande skånska röster i framtiden!”

Tack tjejer, ni är fantastiska! Vi ses på Belle! 

© hanna skoog

To read the interview in english, I’ve tried my best to translate it here.

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.