DSC01809

Äppelpaj med flätat lock

Godmorgon fredag! Det är alltid en speciell känsla att vakna upp och  inse att helgen är så nära att man nästan kan ta på den. En annan sak med fredagar som jag vet att både du och jag tycker om är Hannes fredagsfika. Varje fredag delar jag med mig av någon kaka eller bakverk som är gott och enkelt att göra. Perfekt till helgen! Dagen till ära ska jag bjuda er på en typisk amerikansk äppelpaj med flätat lock.

Den största skillnaden mellan en amerikansk äppelpaj och den svenska är just hur man väljer att göra själva locket på pajen. Den amerikanska pajen har oftast en flätat form och struktur av överbliven pajdeg medan den på svenska pajen strör man pajdegen över.

Ingredienserna du behöver är..

100 g smör.

1 1/2 dl strösocker.

1 ägg.

3 dl vetemjöl.

2 tsk bakpulver.

1 tsk vaniljsocker.

Fyllning

2-5 äpplen

1/2 ljus/mörk sirap.

1/2 dl vatten.

Garnering 

1 msk florsocker.

1 tsk malen kanel.

Gör såhär..

1. Sätt ugnen på 175°c.

2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Koka dem jämnt mjuka i sirapen och vattnet.

3. Rör matfettet och sockret mjukt. Tillsätt sedan äggen.

4. Blanda mjölet, bakpulvret och vaniljsockret. Rör sedan ner detta i smörblandningen.

5. Tryck ut 3/4 av degen i valfri form. Jag valde en rund. Lägg på äppelklyftorna. Tänk på att hälla bort överflödig vätska. Kavla sedan ut resten av degen och skär ut remsor. Lägg remsorna i valfritt mönster över äpplena.

Gräddning

Grädda äppelkakan mitt i ugnen cirka 30 minuter. Låt den sedan svalna innan du blandar florsocker och kanel. Sprinkla över pajen och njut!

Om du testar receptet hade jag blivit jätteglad om du ville använda #Hannesfredagsfika så jag kan se ditt mästerverk! Jag hoppas du får en trevlig helg. Kram!

Om du tyckte om mitt inlägget klicka gärna på det lilla hjärtat. 

20
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.