DSC02165

Vårdepression, Dr.Westerlund och lugna dagar

Hej mina vänner! Jag ber hemskt mycket om ursäkt för ha försvunnit härifrån.. Luften och orken har liksom gått ur mig lite Jag blev påmind av många av mina fina vänner att de känner samma. I flera dagar har jag vaknat upp med en grov huvudvärk som suttit i hela dagarna. Jag känner mig trött psykiskt och fysiskt, ifrågasätter allting jag gör och frustrerad över min situation. Kan det vara vårdepressionen som har kommit på besök? Dessutom detta har Charlie varit/blivit sjuk och har inflammerade eksem över hela högra framben.

Så här hemma parerar vi just nu tratt på Charlie som ska förhindra att han försämrar sina inflammerade eksem, min ångest, trötthet och vardagslivet. Just ångesten och tröttheten är jag tyvärr van vid efter många år. Därför slår jag inte heller mig för hårt på fingrarna då jag vet vad det grundar sig och att är återkommande. I stunder som dessa är det skönt att veta att tiden läker, om även bara så för stunden. Det sägs att 10% av Sveriges befolkning går in i en vårdepression när ljuset återvänder. Tydligen så hamnar den biologiska klockan i obalans som i sig påverkar vissa hormoner och humöret.

Symtomen vid depression är att man tappar intresse för sådant som man vanligtvis tycker om, får sömnsvårigheter och en känsla av hopplöshet.’

Japp. Jag känner igen mig.

Nu till något lite roligare: det känns som våren verkligen är på g! Igår på vår långpromenad möttes hela familjen av solnedgången och hur solens strålar faktiskt värmde en. Man blundar, tar ett djupt andetag och andas in den friska havsluften. Fy bubblan så fint. Det där är lyx i vardagen som man alldeles för enkelt tar för givet. Sedan vi flyttade till Helsingborg har jag alltid försökt promenera där jag har utsikt över sundet för att kunna möta brisen på bästa sätt och titta ut över horisonten. Läkande, rogivande och underbart på alla möjliga vis!

Jag har också blivit med krukväxter här hemma! Två stycken Dr.Westerlund och  en Rexbegonia har fått flytta hem till oss. Det sägs att Dr.Westerlund har en läkande kraft i och med doften som den avger. Dock tyckte Alexander att det luktade ”för mycket” när jag först kom hem med de, haha. Jag är alltid rädd för att växter som jag tar in i hemmet ska dö lika snabbt som de kom in.. Därav har jag inte haft tanken på att faktiskt köpa några, men det får bli ändring på det nu. Fönsterbrädorna måste prydas av något!

Nu väljer jag att blicka framåt och försöka inse att det jag inte kan påverka direkt måste jag släppa. Jag har liknande erfarenheter av tunga dagar och det blir alltid bättre. Jag märker dock skillnaden i hur bemötande människor är nu jämfört med för flera år sedan då man talade om psykisk ohälsa, det har blivit betydligt bättre. Vi hjälper varandra och även om vi inte förstår, så finns vi där. Det tycker jag är fint.

Snart är det helg och jag ser fram emot att ta långa promenader, baka, träna, umgås med familjen, ligga raklång i sängen en halv dag och sippa kaffe med påtår.

Vi hörs snart igen. Kram. 

Om du tycker om min blogg, klicka gärna på det lilla hjärtat.

192
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Beate

  🌷Det er så utrolig riktig og viktig å være åpen om hvordan vi har det. Dermed gir man ikke ut feil signaler og omverdenen forholder seg korrekt ift sine forventninger 🌷Ha en flott dag der hjemme med Charlie 🐕

 2. Annelie

  Som du skriver är det vanligt med depression när ljuset kommer tillbaka , och många känner av det.
  Du vet o känner dig själv bäst men vill ändå säga att det lyser lite positivt mellan dina rader som om jag inte säger för mycket nu så ror jag inte du är på väg neråt i en djupare depression . Jag känner bara in av egen erfarenhet som vi delat av sjukdom . Ångesten kommer o går och du verkar ha lärt dig hantera den bra . Att ha små ljusglimtar att se fram till är så bra . En fika en promenad … jag har börjat med lugn yoga korta pass , fantastiskt för mig . Trevlig helg hannes o fortsätt vara den du är 🌻

 3. Agnetha

  Precis så har jag känt den sista veckan utan anledning eg
  Nu förstår jag bättre och känner mig inte så ensam i mitt mående. Fint att läsa dina tankar. Egentligen vill man ju må bättre då ljuset kommer åter. Trött, ändå orolig sömn etc. Ja vi vet ju att det går över. Igår fick jag vackra blommor av en väninna. Blommor muntrar alltid upp inte sant.? Idag är det fredag och då blir det en bakelse och ett besök vid min lilla stuga vid sjön. Solen skiner och jag anar vår🌻. Kram och trevlig helg❣

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.