DSC02545

Mina tankar kring loppis, inredning och loppisfynd

Godmorgon! Från botten av mitt hjärta, förlåt för dagarna går mellan inläggen här inne. Ibland känns det som jag har tusen saker jag vill berätta för er, men samtidigt känns det som någon bundit mina händer då jag inte lyckas formulera mig. Men det ska vi ändra på!

Jag frågade igår om ni hade tyckt det vore intressant om jag delade med mig av mina senaste loppisfynd och hur jag tänker kring att handla loppis. Ni var väldigt många som tog er tiden och sa ja, så nu kör vi! Jag tänkte att jag visar er min senaste skörd och sen berättar lite om hur jag tänker när jag handlar.

På mina senaste loppisturer har jag varit väldigt besluten i vad jag ska fynda innan jag ens gått in i lokalerna. I och med mitt nya intresse för bakning och matlagning vill jag gärna hitta olika serviser eller redskap som kan göra sig både fina men också behjälpliga. Jag har sedan innan en ordentlig crush på blåa serviser och mitt senaste loppisbesök var inte annorlunda.

Jag hittade mängder av olika serviser, men föll lite extra för dessa. Två mindre skålar som är perfekt för att ha diverse livsmedel i, exempelvis ägg eller frukter. Jag hittade också en stor skål som jag tyckte var alldeles ljuvlig. I efterhand kan jag dock önska att mönstret även fortsatt på baksidan då den är helt vit där, men för 25 kronor kunde jag inte motstå. De små skålarna kostade 10 kronor styck.

Här ser ni lite vad jag menar med den vita undersidan..

Jag fyndade även två stycken tårtfat, ett uppläggningsfat och en spillkum. Just spillkum tycker jag nästan är sådär romantiskt fint och nostalgiskt. Det är ett hantverk som jag aldrig tröttnar på. Alla koppar som ni ser i hörnan är också alla loppisfynd. Rörstrand och något engelskt märke..

Tillsammans med mina resterande loppisfynd i hemmet, t.ex. tavlan så blir det en så underbar helhet.

Mitt lilla tornrum har också mängder av diverse fynd.. Bordet, mattan, tavlorna på golvet, den lilla krukan.. Allting gifter sig så väl och det är just det jag tänkte prata lite mer om då ni är många som frågat om det.

Jag har märkt att det finns en uppgivenhet i att man inte ”lyckas” få till hemmen som man ser i olika i inredningstidningar, Instagram och dylikt.. Men vet ni vad, just det kan jag tycka är meningen! Vi har alla olika hem, både i fysiskt format men även mentalt. Vad trivs du bäst med? Är du en person som tycker om det dova och jordnära för att hämta kraft eller älskar du färgexplosioner och får energi från det? Likt vilken annan inredningsstil som helst så måste den grunda sig i ditt tycke och dina behov.

Nu till mitt främsta tips för att lyckas: gör fel, ännu fler fel och ytterligare fel! Om ni bara visste hur många gånger jag fått sälja av mig saker som inte gjort sig alls bra i hemmet. Misstaget jag gjorde i min första bostad var att införskaffa mig nästan alla möbler innan jag ens flyttat in. Jag blev uppslukad i hur andras hem såg ut och fick in allt från sammetsgardiner till stora soffor med schäslong. Idag är jag inget av det och var nog aldrig det egentligen – men det var trenden då och något jag föll för. Det hela slutade med att jag idag lever i en lägenhet från år 1900, modern renoverat men med sekelskiftsdetaljer och en inredningsstil som grundar sig i: rejäla trämöbler,  jordnära toner för att ha ett överliggande lugn i hemmet, textiler i form av gigantiska mattor blandat med allting som jag tycker är fint. I vårt sovrum har vi en sänggavel i rotting/trä, ett gammaldags skrivbord i trä, ett köksbord i trä, ett soffbord i trä.. Ni hör – det finns en genomgående tråd i mitt hem, men allting stylas annorlunda och då känns allting också annorlunda.

Allting behöver inte matcha, ibland blir det till och med finare tycker jag om man placerar ut någonting som verkligen sticker ut och fångar ens blick. Det är likt ett fotografi – du vill gärna ha ett huvudmotiv men sedan smådetaljer som gör att ögat fortsätter att granska bilden. Just dessa smådetaljer är dekorationen i ditt hem. Du förstärker helheten genom att fokusera på det minimala.

Mina främsta tips är att kolla igenom diverse kreatörer eller inspirationskällor och ta ut några inredningsdetaljer från samtliga. Samla dessa i en mapp och stäng sedan ner datorn. Lämna allting för en stund. Sedan går du tillbaka, öppnar mappen och kikar på de olika bilderna för sig och tänker: om jag skulle ta in detta i mitt hem, vart skulle det göra sig bäst? Kommer jag tröttna på det om ett halvår? Finns det möjlighet till att ändra om dekorationen enkelt, så jag kan anpassa det efter säsong?

Vi måste tänka hållbart och långsiktigt! Därför blir det viktigare att titta inåt och inte utåt för vad och hur man önskar att ens hem ska se ut och vara. Kopiera inte någon rakt av. Inspireras, reflektera och landa sedan i nyckeldetaljer som du tror hade passat i ditt hem. Reflektera också över vad du behöver och kanske ännu mindre vad du vill ha när du planerar ditt nästa loppisbesök. Ha alltid en mental plan för att inte tappa bort dig. Skriv gärna ner vad du önskar att hitta.

Mina ledord inför nästa loppisbesök grundar sig i uppläggningsfat, skärbrädor i trä och dekorativa ting för mina fönsterbrädor.

Kom ihåg nu – våga göra fel, du kan alltid ändra och göra rätt. Jag har gjort fel tusentals gånger för lyckas göra rätt enda gång. Kram på er!

64
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.