DSC02843

Hur jag fotograferar och redigerar

Godmorgon på er och glad onsdag! Vilken dag jag hade igår – så kul. Jag satte mig på öresundståget och åkte till vackra Varberg för att umgås med Kristin, Krickelin, hela dagen. Vilken människa och plats. Samtalen flödade och ingen är gladare än jag över att ha fått en ny vän. Det kommer definitivt snart ett längre inlägg om vår dag tillsammans.

Jag skickade ut en fråga till er på min Instagram för några dagar sedan och frågade vad ni hade tyckt vore kul att läsa här inne hos mig. Dels för att jag vill engagera er i större utsträckning men också för att jag ska få inspiration till inlägg. Det är så lätt hänt att jag annars fastnar i mina filosofiska tankar och låter de utgöra ett helt inlägg, haha. Då kommer det sällan något matnyttigt.

Dagen till ära tänkte jag att prata lite om hur jag fotograferar och redigerar då det var ett av alla underbara förslag.

Jag fotograferar till 99% alla mina bilder själva och det gör jag oftast med stativ. Ibland har jag turen att bland annat Malin Mörner, min stora inspiration visuellt, knäpper ett foto på mig när vi ses. Jag fotograferar alltid mina bilder med en systemkamera och efterarbetar samtliga bilder i Lightroom Classic. Här nere hittar ni lite mer ingående om allting. Kram!

Min kamerautrustning

Jag använder mig av en Sony A7 III kamerahus + Sony Zeiss Sonnar T* FE 55/1,8 Za. Jag har även ett objektiv för FE 85/1,8 som är bättre lämpade för porträttbilder.

I min vardagliga fotografering använder jag alltid objektivitet FE 55/1,8 för lyckas fånga allt mer i bild. Jag kommer dock inom kort att komplettera med en 35mm för att kunna få kunna fånga motiv enklare på bild. I vårt hem är det väldigt svårt att få till just vissa bilder på grund av objektivets snävhet. Om ni inte förstår ska jag enkelt förklara: ett objektiv med 55mm kräver oftast att man har ett längre avstånd till motivet man vill fotografera för att det ska skapas rymd i bilden. Jag har vält omkull diverse bord och stolar för att komma åt vinklar där bilderna inte känns för ’’ihoptryckta’’. Med en 35mm hade jag haft mer utrymme att fotografera utan att hindras av mitt eget hems storlek.

Jag försöker alltid att fotografera mina bilder i dagsljus, gärna tidigt på förmiddagen för att undvika solens reflektioner i motiv. Jag brukar ha som ledord ’’hellre för mörkt än för ljust’’ då jag personligen tycker att det är enklare att öka exponeringen, skuggor och svärtan i redigeringen.  Jag vet att andra tycker annorlunda. Det är ju det fina med fotografering – vi får alla göra som vi vill!

Redigering

Jag redigerar alla mina bilder i Lightroom Classic. Där arbetar jag främst med att sänka bildernas högdagrar, vita, exponering medan jag höjer skuggor, svärta, texturer, mängd och maskning. Ibland beroende på kulörerna som finns i motivet leker jag lite med bildens mättnad. Här kommer lite före- och efterbilder.

Före

Efter

Före

 

Efter

Före

Efter

Det bästa för oss som inte är så jättesäkra på vår förmåga att fotografera raka linjer är att just Lightroom Classic har funktioner som hjälper en att i efterhand räta upp linjer.

Jag hoppas ni tyckte om att läsa hur jag arbetar med fotografering och redigering, även om det var en förklaring i det enklaste laget. Jag är ju inte på något sätt proffs utan försöker ofta anpassa mig till det naturliga ljuset och arbeta med olika höjder, texturer och kulörer i en och samma bild. Då blir efterarbetet oftast enkelt och man kan finjustera bilden som helhet.

Jag hoppas ni tyckte om inlägget och kom ihåg – det bästa är att hämta småtips från varandra, men också att testa dig själv fram. Kram.

Klicka gärna på det lilla hjärtat –det gör mig så glad!

141
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.