lovely life bröllop foto

TIPS FÖR HÅLLBART OCH PERSONLIGT BUDGETBRÖLLOP

Foto: Anna Kubel & Jasmina Bylund

Har så länge tänkt skriva ett längre inlägg om vårt bröllop som ägde rum i september förra året. Nu är det dags! Vill dela med mig av lite tips och tankar om hur man kan tänka kring budget, hållbarhet och kreativa lösningar. Vet att många som gifter sig i år kanske redan är klara med sin planering, men kanske kan man ändå få lite idéer på vägen. Om inte annat kan det ju vara användbart för er som har er stora dag nästa år eller i framtiden.

Inledningsvis vill jag bara beskriva vårt bröllop lite kort. Vi hade en väldigt tight budget och fick verkligen prioritera det som var allra viktigast för oss och hela tiden landa i att det enda som egentligen betydde något var att vi äntligen fick bli man och fru. Vi gifte oss den 29/9 på en fantastiskt fin gård som heter Grytsbergs Säteri i mitt älskade Södermanland.

Dagen blev mer magisk än vi någonsin kunnat drömma om och jag tror faktiskt att skära ner på vissa saker hjälpte till enormt med det. Nu ska ni få ta del av mina bästa tips och råd. Och en hel drös med bilder förstås!

Foto: Anna Kubel & Jasmina Bylund


Tid och plats

Här gäller det, som med allt annat, att tänka – vad är viktigt för oss? Hur vill vi ha det? Vi visste sedan länge att vi inte ville ha ett kyrkligt bröllop men var inte så sugna på någon trist föreningslokal eller rådhuset. Vi ville dock ändå få till det där pampiga och vackra som kyrkor ändå bidrar med. Utomhus kändes alldeles för riskabelt med väder och vind och när vi tänkte efter ordentligt på vad vi tycker är allra vackrast i byggnadsväg kom idén – varför inte gifta oss i ett växthus eller orangeri?

Det kluriga sökandet tog fart och tillslut hittade vi den perfekta platsen. Värt att nämna är också att just växthus är väldigt speciellt för mig då vi hade handelsträdgård på tomten när jag växte upp. Så jag är nästan som en liten tomatplanta själv, som trivs allra bäst i den fuktiga varma luften med doften av jord och våta blad. Så detta kunde inte bli mer “vi”. Inomhus men ändå med känslan av utomhus och med tomatplantor i fönstren.

Budgetmässigt var detta toppen också då vi ju inte behövde betala extra för själva vigselplatsen, utan den ingick i paketet, och även om ägarna av gården såg lite förvånade ut när vi sa var vi ville vigas, så hjälpte de oss genom hela planeringen.

När det gäller tid så tänkte vi, som nästan alla andra, att sommaren är det enda rätta och satte faktiskt ett helt annat datum mitt i semestern först. Men det visade sig att några av våra familjemedlemmar inte kunde då så vi tvingades att tänka om. Först blev vi besvikna över att kanske behöva vänta ett år till, men tankarna på ett krispigt höstbröllop blev mer och mer intressant.

Jag menar, hur vackert är inte månadsskiftet september/oktober? Så fick det bli, och faktum är att nästan allt är billigare när det inte är säsong. Så, tänk utanför boxen och gör er grej av det hela!

Foto: Anna Kubel & Jasmina Bylund


Kläder och accessoarer

Ni som har planerat bröllop eller håller på att göra det har nog alla insett – bröllopskläder kostar skjortan! Jag sökte länge runt efter den perfekta klänningen men alla jag tyckte var fina kostade mer än hela vårt bröllop. Så jag säger bara Etsy.com! Där finns oerhört många kreativa och duktiga människor och till min stora lycka hittade jag en fantastisk tjej i Litauen som syr brudklänningar efter egen design i, lyssna på magin, linnetyg! Kunde det verkligen vara sant?

Vi hade en otroligt fin kommunikation och Daiva hjälpte och stöttade mig genom precis hela processen. Hon fick mina önskemål och mått, och behöver jag säga hur nöjd jag blev? Vad kostade detta då? Ca 2000 kr för hela kalaset. För bra för att vara sant? Nope!

Så ni som älskar tanken på en brudklänning i linnetyg lika mycket som jag, besök Cozy Blue Linen på Etsy. Är det något annat ni söker, jag lovar, där finns allt till ett bra pris och ni kan oftast få klänningen sydd efter era egna mått. Hur bra?

Matti fyndade sin grymt snygga kostym på bästa Asos.com. Den fina flugan är ett gammalt fynd från Ebay eller liknande och Olivias bedårande klänning kommer från underbara Jamie Kay. Så, vi spenderade ungefär 5000 totalt på kläder, inklusive skor och accessoarer.


Blommor

En av de viktigaste delarna, eller hur? Men behöver det verkligen bli så dyrt? Min tanke var hela tiden att använda sådant som fanns i trädgården för säsongen och köpa till en del löst. Min pappa var given att göra min bukett, corsage och alla näbbars buketter, då han är gammal trädgårdsmästare och florist. Hade jag inte haft honom så hade jag nog knåpat ihop något själv eller bett någon annan göra något enkelt. Så fasligt perfekt behöver det ju inte vara. Blommor är ju vackra oavsett!

Jag började faktiskt långt innan att plantera perenner i en rabatt i syfte att kunna använda dem till vårt bröllop. Med oss från Halmstad hade vi en stor hink fullproppad med kärleksört som blev grunden i alla buketter och dekorationer. Även humle och lite annat tog vi med oss. Sedan köpte vi också till Alstromeria, Hortensia, Protea, Brudslöja och massor med Eukalyptus.

Vi fick också plocka vad vi ville på gården där vi gifte oss så det blev en härlig blandning. Vi gick på höstens nyanser med grönt, vinrött och vitt. Så, vill ni ha mycket blommor men inte betala multum för färdiga buketter från florist – lägg istället tid på att plocka och fixa själv och lägg isåfall mer pengar på att köpa riktigt mycket blommor och grönt löst att dekorera hejvilt med. Så vackert! Alla dekorationer såsom bröllopsvalv, dukning och girlang på väggen gjorde jag själv med hjälp från min mamma bland annat.

  


Dekorationer och detaljer

Allt beror ju såklart på vilken stil man vill ha och vad man gillar. För oss som älskar vintage och återbruk så var det självklart att dekorera själva med diverse fynd och skatter från loppis. Vi samlade porslin, ljusstakar och andra prylar i nästan ett år. Mycket hade vi också hemma i våra gömmor. Till exempel ett par gamla lampskärmar som vi klädde in med gröna kvistar och ljusslingor och hängde upp över presentbordet. Saker kan verkligen få nytt liv med lite kreativitet och pyssel!

Min mamma hade ett gammalt linnetyg som hon satt och sydde ca 60 servetter av – något som hade kostat enormt mycket att köpa nytt. Jag pysslade ihop en låda för lyckönskningar från våra gäster av en skokartong och överbliven tapet. En gammal margarinlåda blev perfekt för blomkonfettin vid vigseln och några brädor och lite färg blev en fin skylt.

Alla lappar och bordsplaceringar har jag gjort själv med hjälp av stämplar och även digitala stämplar som finns att köpa för en billig peng på Etsy.com. Det blir inte bara billigare utan även mer personligt om man fixar mycket själv.

En personlig tipsrunda vid minglet.


Prioritera mera

Sist men inte minst vill jag verkligen trycka på det här med att prioritera. Vad måste vi betala lite mer för? Vad kan vi och vad kan vi inte göra själva? Vad vill vi lägga extra krut på? Vad är viktigt för just oss? Det är er dag och ni bestämmer. Något som tog mig några vändor att komma på och vi valde bort massvis med saker och struntade i alla förväntningar. Vi gjorde helt enkelt som vi ville och jag tror gästerna tyckte det var trevligt oavsett.

För min del kände jag att det var viktigt med någon professionell som fixade mitt hår då jag inte kan något sådant själv. Däremot sminkade jag mig själv då jag ändå inte ville ha mer smink än annars. Målade även mina naglar i en naturlig färg. Jag fixade en enkel liten tofs på Olivia och Matti fixade sig helt själv.

När det gäller gäster så tycker jag verkligen man ska tänka igenom det några extra gånger. Först tänkte vi bjuda alla vi någonsin känt typ, men hur rimligt är det egentligen när varje gäst kostar runt 1000-lappen? Det handlar inte om att välja bort någon egentligen utan att välja de personer man verkligen vill ha där på sin stora dag. Inga tvång!

Min vackra storasyster som stöttade mig genom hela dagen.

Matti står inte sina släktingar särskilt nära och det hade blivit konstigt om jag bjöd hela släkten och inte han. Så vi valde helt enkelt vår närmaste familj och de vänner vi håller allra kärast och blir lyckliga av. Positiv energi dagen igenom kort och gott. Skulle det bli sura miner hos de som inte blir bjudna så kanske de ärligt talat inte är så värda att lägga energi på ändå?

Hela gänget med brudnäbbar – hela 7 stycken hade vi!

Världens finaste systerson Ivar.

En av de finaste stunderna i mitt liv – när min syster, min stöttepelare genom livet följde mig till vigseln och lyckönskade mig i dörren. Gråter bara jag tänker på det.

Det är ER dag. Vi hade runt 30 gäster inklusive barnen, vilket var maxgränsen med tanke på vår vigselplats. Kanske hade vi skurit ner ännu mer på det om vi gjort om det idag. Vi är dock oerhört nöjda och lyckliga för alla som var där och bidrog med kärlek och värme under vår stora dag. Magiskt!

Olivia med farmor.

Ren lycka och lättnad.

Två andra saker som var viktigt för att vår dag skulle bli sådär magisk som vi önskade var musik vid vigseln och foto. De sakerna utöver plats och mat (som ingick i paketet) var det vi lade mest pengar på. Vi ville så gärna ha någon som spelade piano, gitarr och fiol under vigseln och efter mycket googlande hittade vi två tjejer som gjorde detta med bravur. Vigseln startade till oerhört vackra Pachelbel mixad med U2:s “With Or Without You” (sök på Pachelbel meets U2 på Spotify så får ni höra ren magi).

Då Håkan Hellström och hans musik är en av alla de saker som fört oss samman och vi har så många minnen till hans låtar var det också en självklarhet att ha med det. Vi fick lyssna till “Jag Utan Dig” under vigseln och gick ut hand i hand till vår favoritlåt “Vid Protesfabrikens Stängsel” i akustisk version. Utan dessa tjejer hade det inte blivit så magiskt vackert som det blev.

Den andra stora saken som avgjorde hur denna dag blev, var fotobiten. Många funderingar och tankevändor blev det och vi ville vara säkra på att bilderna blev precis som vi ville ha dem. Man är ju kräsen när man själv är fotograf och vi var faktiskt inne på att fota själva med stativ (tycker fortfarande det är en toppen idé om man har lite extra tid och är van vid fjärren), men insåg att det vore skönt att släppa det till någon annan. Vi kunde inte komma på några bättre än just Anna Kubel och Jasmina Bylund som ju tar fantastiska bilder i precis den stil vi älskar.

Vi ville ha med mycket av den sörmländska naturen och verkligen fånga känslan. Om de lyckades? Tror bilderna kan tala för sig själva! Vi behövde inte ens ta mängder med bilder utan varenda en av dem blev perfekta. Dessutom var tjejerna ett härligt och skönt extra stöd genom hela dagen. Så lycklig att vi valde just dem!

Stort tack för att jag fått dela det här inlägget med er. Hoppas några av er blivit inspirerade eller fått lite idéer. Hör av er om ni vill ha kontakter eller om ni skulle vilja hyra porslin, ljusstakar eller dekorationsmaterial. Isåfall kan ni maila mig på ingrid.w@hotmail.com. All kärlek till er!

23
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Ewa

    ♥️♥️♥️

  2. Vilket fantastiskt fint bröllop, och magiska bilder! Jag blir inspirerad, även om jag är gift sedan 17 år! Men en dag får jag kanske ställa till med bröllop för något av barnen…
    Vilket härligt tänk ni hade genom hela planeringen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.