Lovely life odla frösådd dahlia

Dags att odla!

Lovely life odla frösådd snittblomsodling

Lovely life odla frösådd barn

Lovely life odla frösådd dahlia

Lovely life odla frösådd barn

Tänk att det nästan är dags – äntligen får vi börja odla! Ja, för vad skulle man annars fylla dessa urtrista månader som följer efter jul med? Jag har nog aldrig längtat så mycket som jag gör just nu och risken finns att jag sår för tidigt så det blir pannkaka av allt ihop istället. Men vem bryr sig egentligen? Vissa frön tar sig ändå, andra dör. Sånt är livet tänker jag! Men jag ska försöka lugna mig lite och planera lite bättre i år var jag ska ha allting. Det är ju ändå ganska många månader innan de kan flytta ut. Min stackars man brukar få lite fnatt på mig när jag fyller hela köket och varenda fönsterbräda med alla frösådder. De hinner ju faktiskt bli rätt stora innan det är dags för flytt. Om man ändå hade ett växthus eller uterum alltså. Min stora dröm!

Lovely life odla trädgård barn

Lovely life odla frösådd

Lovely life snittblomsodling

Lovely life odla frösådd

Lovely life odla frösådd impecta

Fröer och odlingsplaner

Just i detta nu förbereder jag mest för årets odlingssäsong genom att kolla igenom de fröer jag samlade på mig i höstas, beställa nya och planera inför de kommande månaderna. Älskar Impectas sortiment och vackra sorter, och så känns det extra fint att använda sig av deras fröer då de är ifrån Sörmland, precis som jag. Visste ni att de håller till i Julita där jag hänger då och då?

I år har de så många nya spännande sorter att det blir svårt att hålla tillbaka. Det kommer nog explodera för mig hur jag än bär mig åt, men vad för det när jag älskar att odla så mycket. Ibland misslyckas man totalt och ibland lyckas man oväntat bra. Förra årets chock var hur lätt det var att odla gurka i krukor på verandan, helt utan växthus. Så det kommer jag absolut göra i år igen.

Lovely life odla trädgård

Lovely life odla trädgård barn dahlia

Lovely life snittblomsodling pion

Lovely life snittblomsodling

Lovely life odla trädgård barn tomater

Lovely life snittblomsodling

lovely life trädgård barn

Lovely life snittblomsodling

Tyvärr inte min kronärtskocka, men en tjusig från Mandelmanns trädgårdar som vi besökte i somras!

Några sorter blir det att jag odlar varje år, såsom Dahlia, Luktärt, Tomater, Sockerärtor, Rosenskära med flera. Men varje år har jag också fått nys om något nytt jag vill testa och även ge en ny chans till något jag misslyckades med förra året – som Kronärtskocka. Jag sådde för sent så de hann inte ta sig alls, men i år är jag bättre förberedd. Dessutom är det så himla gott! En annan sak jag vill testa är olika sorters kål – gott och nyttigt! Tomater kommer jag inte satsa på så mycket i år för jag tycker inte det blir så bra utan växthus och med för lite sol. Så det blir nog bara någon kruka.

Lite fusk är okej

Jag kommer också fuska lite mer i år och köpa färdiga plantor, eller knölar som kommit en bit på väg. Allt måste man ju inte så från frö då det är mer jobb än man tror och vi inte har så bra plats för det. Örter brukar jag aldrig lyckas särskilt bra med men ska odla det på en ny plats i år och ge det en sista chans. Sedan är min stora plan att göra en “Anna Kubel” och utöka min snittblomsodling i form av ett större land. Får se vad vi hinner med, men vi har en stor och trist gräsyta där vi skulle kunna frossa i blommor hela sommaren istället. Den ska bara grävas också..

Växthus är alltid min dröm, och kanske skaffar jag ett litet och enkelt. Men då vi har planer på att flytta inom de närmsta åren så vill jag vänta med drömväxthuset till den plats vi vill stanna på i framtiden. Min kanske största dröm är ändå att få odla med Olivia. Förra året sådde vi massa frön tillsammans och hon fick egna frön med olika sommarblommor. Ska odla massor med gott som vi kan mysa runt i trädgården och plocka tillsammans även i år.

lovely life odla med barn

Vad har ni för odlingsplaner? Stora som små?

 

22
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.