Isabelle Pedersen

Isabelle Pedersen heter jag och bor i Stockholm med min man Sebastian och vår lilla dotter Doris som föddes i juli 2017. Jobbar som marknadskoordinator på This cup counts. På den här platsen kommer jag dela med mig av sådant jag funderar över och tycker om. Vackra foton, ihopknåpade meningar, kläder, inredning och vardagligheter bland annat. Och Doris. Jag är väldigt glad att du hittat hit. Välkommen! Har du några frågor går det såklart alldeles utmärkt att höra av dig till mig på: pedersen.isabelle@gmail.com

Tankar kring en renovering av en sekelskifteslägenhet

Tankar kring en renovering av en sekelskifteslägenhet

Jag har fått en del frågor kring hur jag tänker kring inredning/renovering rent generellt. Tycker alltid att det är en svår fråga. Vet ärligt inte om jag planerar så mycket. Kör liksom på bara. Ibland blir det bra, ibland inte, hehe. Men då är det ju bara att göra om.

Vår nuvarande lägenhet har vi  bara flyttat in i. Vi målade om lite, men sen kom Doris och sen har prio varit att lära sig att bli familj på tre, så här hemma har jag inte tänkt så mycket över huvudtaget, mer än när vi slängde upp tavlor och bestämde sovrumsfärg typ. Dock gjorde vi ju faktiskt en mastodont-renovering av en sekelskifteslya i Östersund för snart 2 år sedan, och när vi var färdiga med den hade jag en bloggpaus, så gick nog aldrig igenom hur vi tänkte. Så då gör jag det nu tänkte jag! Hoppas ni uppskattar det! HÄR kan ni se lite bilder om hur det såg ut från början om ni är taggade. Det är en jäkla skillnad vill jag lova!

kök_prästgatan_Isabellepedersen

Vi flyttade in i en tvåa från 1912 på 87 kvadrat (japp, stoooora rum) med 3,30 i takhöjd. Och vi gjorde om precis allt. Nytt kök, nytt badrum, ny el, slipade golv, målade överallt, tog fram tegel. Som ni ser ovan så öppnade vi upp mellan kök och vardagsrum, då vi ville åt en social, öppen lägenhet. Och det blev rätt bra Brooklyn-känsla på det hela. 🙂

 

matplats_prastgatan_isabellepedersen

Här ser ni andra sidan av rummet. Eftersom det var så stort och vi hade gott om plats för matbord valde vi att göra en köksö. Det är ju ändå väldigt härligt när man lagar mat och bakar. Och blir väldigt socialt när man har en öppen planlösning. Att kunna stå vänd mot soffan när man hackar grönsaker t.ex.

 

ladymineral_stpaulsblue_isabellepedersen

Köket var ett IKEA-kök, däremot köpte vi luckor ifrån Picky Living. De gör helt enkelt luckor till IKEAs stommar. Väggfärgen är en kalkfärg från Jotun Lady Mineral – St Pauls Blue. Fullkomligt älskar den! Den gjorde verkligen så mycket för känslan. Bänkskivor valde vi marmor pga så fint. Dyrt, men att ha äkta sten i ett kök gör så enormt mycket, plus att det aldrig blir omodernt om man använder äkta material istället för fejk, så man tjänar oftast på det i längden. Vi hade väldigt mycket förvaring i lådor så vi hade möjlighet att ha bara ett öppet hyllplan som jag målade in i väggfärgen. Det ger ett lugnare intryck, tycker jag. Annars är det svårt med öppna hyllplan tycker jag. Väldigt fint, men blir lätt så rörigt i små kök, och så behöver man ju verkligen köksförvaring.

 

kok_isabellepedersen

Spis från Smeg. Så valde vi vanligt tunnelbana-kakel för att få till lite bistrokänsla. Känns generellt som att köket blev en blandning mellan allt möjligt. Modernt, lantligt, bistro på samma gång typ. Antar att man kan kalla det eklektiskt. Jag gillart hur som!

 

vardagsrum_isabellepedersen

Som sagt så slog vi ut en vägg mellan vardagsrum och kök och tog fram teglet. När det räknades på om det skulle funka var det inga problem, dock blev det plötsligt sprickor i taket, och det visade sig att man hade slarvat när man byggde huset för 100 år sedan, så där det inte skulle vara bärande var det lite bärande och vi var tvungna att stötta upp med träpelaren  vid teglet. Tråkigt, men ännu tråkigare om det en dag går hål i taket och en får oväntat besök. 😉 Den här pelaren hade vi tänkt behandla på något sätt och göra nåt roligt av, men vi hann inte innan vi flyttade härifrån.

 

matplats_isabellepedersen

Älskade verkligen fönstrena i denna lägenhet. De gjorde ju allt! Vi valde att ha ett runt matbord som vi kunde göra avlångt om vi blev många. Tyckte det var fint att bryta av med en rund form i rummet, så det inte blev så fyrkantigt överallt.

 

matplats_isabellepedersen

Golven var original när vi flyttade in, men ej slipade på evigheter. Så det gjorde vi, och vitlaserade. Eftersom det bara var fönster åt ett håll i denna lägenhet ville vi ha ljusa golv, och även vita väggar i vardagsrumsdelen, för att inte få för mörk känsla i helhet.

 

sovrum_isabellepedersen

Så kom man då in i sovrummet. Här valde vi en grön väggfärg som ger ett väldigt lugnt itryck. Älskar grönt i sovrum, har ju faktiskt samma väggfärg nu. Koden är S 3005-G20Y.  Jag försöker tänka mycket på färger i ett hem, och är noga med att rummen går ihop med varandra. Körde grönt, blått och vitt i det här hemmet som grund, sen kan man såklart slänga in lite fler färger efteråt, som passar med grundfärgerna.

 

sovrum_isabellepedersen

Mitt gamla matbord fick agera skrivbordsplats. Satt dock väldigt sällan här, då det HÄR var en mycket härligare arbetsplats. 🙂

 

sovrum_isabellepedersen

Vi hann inte med att bo in oss ordentligt innan vi bestämde oss för att flytta tillbaka till Stockholm, annars hade det förmodligen hunnit hamna lite mer på väggarna.

 

badrum_isabellepedersen badrum_isabellepedersen

Här har vi två bilder från badrummet. Även här hade vi blått, vitt, marmor och mässingdetaljer. Gjorde även små inbyggda hyllor för mindre rörigt intryck, fin plats för schampoflaskor och prydnadsgrejer.

lagenhet_prastgatan_isabellepedersen

Det var den rundturen! När vi flyttade härifrån var vi så renoveringströtta och ville inte göra nånting i vår nya lya. Nu börjar det dock klia lite i fingrarna igen. Men här och nu har vi ej samma budget som vi hade i Östersund, så nu får vi gå lite mer varsamt framåt. Planera och göra lite åt gången. Och det är ju ganska skönt det med.

Lite generella tips vid en renovering:

 • Tänk på att allting tar dubbelt så lång tid och blir cirka dubbelt så dyrt. Så räkna med det, så blir du ej besviken.
 • Tänk på en helhet, och inte rum för rum. Blir ett finare, mer enhetligt hem om man gör det.
 • Planera så väl du bara kan(fast räkna med att man ibland behöver tänka om)! Så stressande när hantverkaren ringer och frågar vad man tänkt och man har inte tänkt alls. Dock är det svårt att tänka på allt, så det kommer hända. Allt från var uttag ska placeras till vilken färg golvfogen i badrummet ska ha.
 • Välg färger och material som är klassiska och äkta, så blir hemmet aldrig otrendigt. Jag tycker t.ex det är bättre att välja ett billigare kök, men att inte fuska med bänkskiva och blandare, då det lyfter upp och ger ett lyxigare intryck.
 • Var snäll mot varandra i relationen (om ni lever i tvåsamhet). Det är extremt krävande att göra en omfattande renovering. Ni kommer tjafsa. Ni kommer tycka olika. Ni kommer bli skitless på varandra och tycka att allt känns skit.  Men det går att ta sig ut på andra sidan. Men att göra en stor renovering är faktiskt ganska tärande på en relation.
 • I slutändan ska du bara tänka på vad du tycker är fint. Då passar det oftast ihop, lite brokigt är aldrig fel. Lite operfekt kan också vara perfekt.

 

0

Detta inlägg har 16 kommentarer

 1. fy sjutton så fint alltså! drömboende.

  1. Tack, finaste du! För all pepp och alla kommentarer! <3

  1. Tack så jättemycket! Kram! 🙂

 2. Så fint! Gillar spec badrummet. Vad är det för kakel på golvet? Det blåaktiga! Badrumsspegeln, vintage eller nyproduktion? Superfin!

  1. Thank you! Vi köpte det på en kakelaffär i Östersund, men googla på Palau Blå 20×20 så kommer det upp, så kan du hitta. 🙂 Spegeln är vintage!

 3. Säger som Ellen, det här är min drömkombo av ALLT. Ska visa min kille när vi väl köper och säga: så här ska det se ut!

  1. Åh, vad roligt att du tycker det! Glad att kunna inspirera! Kram!

 4. Så fint inlägg! Love it!

  1. Tack, gulliga du! <3

 5. Så fint! Undrar lite över färgkoden på köksluckorna?? Kommer du i håg den?

  1. Tack! Ja, det är NCS S 4502-Y! 🙂

 6. Måste bara skriva att det är så himla mysigt att läsa din blogg nu och att den blivit en favvo.

  1. Åh, vad himla glad jag blev nu. Tack! <3

 7. Så himla fint ju! Har precis köpt hus och är mitt i alla renoveringstankar. Är lite inne på kalkfärg och den ni valde såg ju fin ut! Några tankar/tips för kalkfärg?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny