Jamtland_juli_isabellepedersen_0020

Om att vara livrädd för allt (samt ett gäng nyårslöften)

 

Jag är så rädd. Ibland är jag så rädd att det nästan känns som att jag inte vågar leva. Det är hemskt och helt ohållbart.

Jag är bilrädd, båträdd, flygrädd. Har tendens att få panikångest i stora folksamlingar. Är gravt hypokondrisk (både för mig själv och mina nära och kära). Har miljöångest och klimatångest och krigsångest och sedan vi alla fick den där broschyren ”om krisen eller kriget kommer” i brevlådan förra våren har jag många gånger gått igenom i huvudet hur tusan vi skulle bära oss åt.

Häromdagen såg jag Jonas Gardells serie ”De dagar som blommorna blommar”. Har ni sett den? Det var den mest ångestframkallande serie jag sett på år och dar. Min värsta mardröm spelades detaljerat upp i sista avsnittet och jag grät så jag skakade och hade ångest i två dygn efteråt, och har fortfarande svårt att sova ibland för en viss scen spelas upp i mitt huvud.  Var nästan förbannad på Gardell att han skulle ta det så himla långt. Det blev liksom för mycket för mitt vintertrötta, rädda mammahjärta.

Hur fasen tar man sig ur sån här rädsla? Jag känner att det är ett nyårslöfte jag ska jobba på. Att sluta vara så jävla ängslig och rädd för livet. Det har dessutom eskalerat så mycket sedan jag fick barn, och det är verkligen inte roligt. Jag vill ju inte föra över denna ängslighet på mitt barn.

När vi ändå är inne på nyårslöften…. Jag brukar faktiskt inte ha några, men jag känner att i år är året då det händer! Behöver lite pepp till mig själv och en spark i röven.

 

 1. Som sagt, jobba på att bli mindre ängslig och rädd. Det här känns verkligen som min största utmaning.
 2. Läsa 1 bok i månaden. Det bara måste gå!

  (När en försöker se snygg OCH härligt beläst ut, haha!)
 3. Mindre skärmtid. Tänker att detta kommer ske automatiskt eftersom jag ska läsa en bok i månaden. Kommer dessutom gömma mobilen i hallen från det att Doris hämtas på förskolan tills att hon sover. Det är så få timmar, så då måste det bli Doris – quality-time, därmed basta!
 4. Bli en mer närvarande vän. Det ä inte alltid lätt att få ihop orken/tiden när en är småbarnsförälder, och förra året var jag något bristfällig på kompisfronten. Bättring coming up!
 5. Ha mer egentid med Sebastian. Är så mycket mer bekväm med barnvakt nu, så inga hinder finns för lite mer romance i våra liv.
 6. Få bättre hållning.
  (Det kan vara mycket värre än såhär, men ändå en indikation på min dåliga hållning. I’m telling you, det är serious business, här var jag ändå medveten om kameran)

   

 7. Konsumera smart och hållbart. Bara köpa det som verkligen behövs och alltid köpa begagnat om det alternativet finns.
 8. RENSA! Är så jävla trött på prylar. Vi har såååå mycket grejer i förhållande till förvaring. Ska vi stå ut att bo i vår 2-rummare (vilket vi vill) måste detta ske.
 9. Platsbygga effektiv förvaring och helt enkelt optimera hemmet.
 10. Göra ett litet barnrum till Doris i hallen. Vi har en stor hall som vi ska göra en barnhörna i. Ser så fram emot detta.
 11. Skaffa ett jobb där jag trivs och förhoppningsvis kan bidra till något bra.
 12. Filma mer!
 13. Förändra världen till det bättre. (Känns ju som en stor punkt, men det här måsta vi alla jobba på i både stort och smått som ni såklart vet. Ingen kan göra allt, alla kan göra något osv.)
 14. Älska livet och njuta järnet av soliga dagar.

Ok hörni, får nog räcka så… På nyårsafton när jag tänkte över löften hade jag bara det där med att läsa en bok i månaden och mindre skärmtid, så vet inte om alla dessa egentligen är löften. Mer planer och pepp till mig själv kanske. Hoppas de går i uppfyllelse! Har ni några nyårslöften?

PS. Tusen tack för era fina kommentarer och alla hjärt-tryck i förra inlägget! Ni gör att jag ej är beredd att överge denna plats. <3

40
Stäng meny