isabasse_galleri_appendixfotografi-340-av-566

Tips för budgetbröllop

Det närmar sig bröllopssäsong. Härliga tider! Till hösten har jag varit gift i 4 år. Holy Moly hörni! Att gifta sig är det roligaste och finaste någonsin, det är ju helt enkelt livets fest, och jag var hög i månader efteråt av upplevelsen. Skulle vilja gifta mig igen, men vill ju också fortsätta va ihop med Sebastian, så vi får väl köra nån jubileumsfest nångång istället.

Att gifta sig kan ju vara megapissdyrt, och det är lätt att bli skrämd av perfekta Pinterestbröllop och blogginlägg av influencers som får allt sponsrat till perfektion. Men en kan vara kreativ och hålla nere kostnader ganska mycket också. Kanske är det någon som sitter och planerar för fullt? Här kommer i så fall några av mina tips om du vill gifta dig men också ha råd att leva efteråt. 🙂

 

❤ Utnyttja dina kontakter! Har du nära vänner som är bra på musik, på att fota, på att laga mat, på att göra tårtor, på att spela skivor etc. – fråga om de kan tänka sig att hjälpa till!  (OBS att du behöver ha fingertoppskänsla här. Inte t.ex fråga avlägsna bekanta som du vet är fotografer till yrket om de vill fota gratis, det är ju inte helt ok. Men folk som står dig nära vill ju ofta mer än gärna hjälpa till på en såhär stor dag i ditt liv.)

❤ Hyr bröllopskläderna eller köp på secondhand eller på rea. Jag letade efter en vintageklänning men tyvärr utan resultat (och var för nervös att hyra pga var så rädd att jag skulle spilla rödvin eller nåt på klänningen). Det slutade med att jag hittade en klänning på ASOS på rea för 300 spänn. Kände mig jättefin men ändå avslappnad och som mig själv i den. Sen lånade jag en fluffig vintage-väst av en kompis som passade perfekt till klänningen.

❤ Gör hår och smink själv. Eller ta hjälp av en kompis. 🙂

❤ Laga maten själv! Med hjälp av nära och kära förstås. Du sparar mycket pengar på att inte använda catering. Vi har en vän som är kock som hjälpte oss. Och en annan kompis som gör livets tårtor som stod för tårtbuffé.  Evigt tacksam alltså.

❤ Åk t.ex till Tyskland och köp alkohol, perfekt om du bor i södra Sverige ju, då det är nära. Mer än halva priset mot här. Vi hade föräldrar som var på resande fot som kirrade till oss, så man kan ju också kolla upp om det är någon i ens närhet som ska ut och roadtrippa.

❤ Tycker du att det blir för dyrt med mat och dryck? Ta en kuvertavgift och säg att det är istället för presenter. Jag har varit på flera bröllop som tagit ut kuvertavgift, tycker det är ett superbra sätt om man inte har en fet budget. Bor de flesta bröllopsgästerna i staden där ni ska gifta er kan knytkalas vara en bra idé också. Alla får ta med sig nånting för att fylla upp buffébordet. Så trevligt ju! Och vågar du vara ännu mer avslappnad – köp massa hämtpizza och kör pizza-buffé med rödvin på box. Jag hade älskat att va på ett sånt bröllop!

❤ Ta betalt för alkohol i baren på kvällen. En tia eller tjuga per öl/drink är superbilligt och det gör också att det inte blir så mycket svinn på drickandet. Betalar man inget kan man lätt ställa ifrån sig en halvfull flaska och sen bara hämta en ny, men betalar man en liten slant tror jag folk är mer noggranna att hålla reda på sin dryck.

❤ Om det är sommar kan man plocka blommorna till brudbukett och dekorationer själv. Allra finast med vilda blommor ju! Vi gifte oss i september i Jämtland, så då var inte utbudet lika stort. Jag tog hjälp av en kompis som fick en budget av mig till att köpa blommor och fixa med alltihopa.

❤ Pyssla till förbannelse – i god tid! Köp gamla tyger på loppis och gör vimplar (eller använd tapetrester/tyger du har hemma), spraya om locket på gamla burkar och gör sugrörshål och använda dem som drinkglas, använd kottar att sätta namnlappar i, köp säckväv (billigt) och använd som dukar eller bordstabletter,  använd lastpallar eller gamla träplankor till att göra skyltar. Här är det egentligen bara fantasin som sätter stopp, och tar den stopp är Pinterest alltid en strålande plats för att få idéer.

❤ Handla på loppisar och låna saker. Vaser och ljusstakar hittade vi t.ex på loppisar, efter att ha scannat av och lånat av vänner.

❤ Lokalhyra är ju en kostnad som kan var svår att lösa. Vi gifte oss i Jämtland där det är betydligt billigare än i Stockholm, sen fick vi lite extra bra pris pga kontakter. Så mitt bästa tips här är nog att kolla runt bland kontakter, och annars är det ju förmodligen billigare att hyra en lada än typ en herrgård.

Vi gifte oss i september 2015 och hade festen på Jamtli i Östersund. Alla foton är tagna av Appendix fotografi.

Vill ni se ännu mer från vårt bröllop?

Del 1 – Porträttbilder

Del 2 – Förberedelser och vigsel

Del 3 – Fördrink, middag och fest

Lycka till med bröllopsförberedelserna!

15
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Volang

    Så härligt inlägg och vilka ljuvliga bilder på er! <3

  2. Things i have continually told persons is that when looking for a good on the net electronics store, there are a few factors that you have to take into consideration. First and foremost, you need to make sure to look for a reputable along with reliable retailer that has picked up great assessments and scores from other buyers and market sector leaders. This will make certain you are getting through with a well-known store that provides good service and aid to it’s patrons. Many thanks sharing your ideas on this blog site.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.