Katrinbaath_Lovely Life_utekok-02130

Att bygga ett utekök.

I flera års tid har vi planerat att bygga ett utekök och nu är vi alldeles snart klara. Tänkte därför berätta hur vi gjort och hur vi har tänkt.

Vi var väldigt specifika i vad vi villa ha och därför ville vi rita det helt själva och inte utgå från ett färdigt utekök. Robert har skissat på hela köket i 3D och sen har vi mätt, justerat, funderat, ändrat och skissat igen. Och efter det har vi låtit grymma Magnus på Citagon här i Jönköping svetsa ihop och pulverlacka det i RAL 7037. Vi har gjort det i två moduler, en del med grill, rostfribänk och diskho, och en del till avställning och förvaring. De båda delarna är separata så de går att flytta om vi skulle vilja. De har också justerabara fötter för att få till allt plant.

Själva grillenheten är rostfri och kommer från Smeg. Och efter att ha fått måtten på den har Robert anpassat ritningen så den passar perfekt.

Diskhon kommer från Ikea och blandaren från FM-Mattson. I kranen finns bara kallvatten som vi dragit fram med slang under altanen därför ville vi ha en enkelkran. Att diska här ute är min nya älsklingssysselsättning. Blir galet harmonisk av att stå här och diska i solnedgången.

Här ser man avställningsbänken. Vi ska ha en stenskiva uppepå men den är inte riktigt färdig än så tills dess har vi lagt några granitkeramikplattor vi hade i förrådet där. Vi har pulverlackat hela köket och vissa delar i konstruktionen var tvungen att vara på ett visst sätt för att kunna lacka allt så det tål utomhusmiljön. Det är därför man ser skarvarna mellan hyllplanen och stommen t ex.

Vi har en himla bra fördelning Robert och jag, han bygger det stora, funderar ut belysning, vatten, el, och funktion och sen tar jag över när det kommer till detaljer, utseende och småfix. Såklart behövdes de en massa krokar att hänga saker på men vi ville inte bygga fast det och behöva lacka det så därför har jag köpt starka rostfria magnetkrokar på Granit. Perfekt, för de går ju enkelt att flytta också om man vill. Diskborsten och trasan kommer också från Granit. Handdukarna från Leva och den lilla påsen från Rekoshoppen.

För att mjuka upp den sterila och ganska stela och tråkiga gråa grillen behövs mjuka, använda och nötta ting tycker jag. Jag har därför under en veckas tid hängt på varenda second hand affär som varit öppen, både i Jönköping och Borås, och kolla så mycket fint jag hittat…

Jag hade bestämt mig för att jag ville ha gamla tallrikar med dekor som går i svart/grön eller grått och jag kan kanppt beskriva lyckan som infann sig när jag hittade ca 30 tallrikar och skålar på en och samma gång i lördags. Yipiiie. Det är gamla Gustavsbergsporslin med svalor och tulpaner på, fat med rosor och skålar med blomrankor. Och det fina är att det är udda porslin, men som ändå passar ihop. Hemligheten är att vara selektiv och bara köpa det man verkligen älskar.

Förutom tallrikar behövdes det bestick och karaffer. Jag älskar karaffer, de ska gärna kännas lite franska och robusta så de kan stå ute i både sol och regn.

Alla bestick är också inhandlade second hand och alla kostade högst 6 kr/st. Porslinet kostade mellan 5–20 kr/st.

Behövde en rejäl karaff också och så hittade jag en så fin skål till saltet och en shaker till goda drinkar i solnedgången. Allt från Erikshjälpen.

Igår hittade jag också soppskålar för 8 kr styck. Robusta och härliga att äta gaspacho i tänker jag.

Precis bakom köket har vi anlagt ett köksland med diverse olika kryddor. Och där får den här morteln efter min mamma stå redo för att användas.

Den här brickan och sekatören är också second hand fynd, brickan kostade ca 50 kr och sekatören kostade 12 kr.

Har ni några frågor kring vårt utekök så skriv gärna en kommentar så hoppas jag kunna svara.

Ha en fin dag! Kram Katrin

 

 

 

8

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Men gud så fint!!! Åh nu fick du inspirera mig att göra ett ryck i vårt utekök som är nääästan klart! Så himla fint ni gjort!

  1. Men tack snälla du! Ja vi älskar det verkligen och jag är så himla glad över alla second hand fynd. kraaam

 2. Hallå, Martinmotvalls här…
  Ni pratar utekök men jag ser bara bilder på porslin. Jag vill veta mer om grillen och valen av just den. Gasol?
  Hur gjorde ni med vatten och el? Hur drog ni det?
  Hur löste ni avlopp till vasken?
  Jobbar ni under bar himmel eller har ni tak? Isf vad?
  Kram!

  1. Hello Martin, (mitt i fotbollen, ett perfekt tillfälle för mig att sätta mig vid datorn när övriga familjen sitter framför TV:n här i Portugal)
   Här kommer lite svar 🙂

   GASOL
   ja, vi valde gasol och är supernöjda med det. Går så himla fort från hunger till färdig mat och slipper meck med kol och briketter. Vi har köpt den här: https://www.grillbutiken.se/p7134/smeg-inbyggnadsgrill-med-kupat-lock. Och älskar den. Har dubbelringt till dem och frågat för att försäkra oss att den tål svenskt klimat och det ska den göra. Vår tanke är ändå att ta in den på vintern och täcka resten av köket för att skydda det.

   VATTEN/AVLOPP
   VI har dragit fram kallvatten via en PEM-slang från vanligt vattenutkast. Den är placerad under altanen och sen har vi bara borrat upp ett hål och kopplat ihop med en blandare för bara kallvatten. Avloppet från diskhon går rakt ut under altanen, men det är väldränerat så ingen fara hemma hos oss.

   EL
   Vi har dragit elen under altanen och gjort på samma sätt där att den borras upp under trallen. Själva grillen behöver inte el utan har ett batteri för tändning av gasolen.

   TAK
   Vi har inget tak, utan hoppas på fint väder och skulle det regna har vi ett stort parasoll som kan stå över.

   Hör av dig om det är något mer 🙂
   /Kram Katrin

 3. Så fint! Vi planerar en större renovering (sja precis lämna in bygglovsansökan) med tillbyggnad och bygge av rejäl altan med utekök! Jag har ehm rätt höga ambitioner med det där uteköket och tänker redan mycket på det men är samtidigt smålänning så det måste vara “kostnadseffektivt”. Vad hade ni för budget för själva konstruktionen, ex grillen? Vi har tänkt snickra stomme ich gjuta platta (som alla anda) men er lösning ser rätt mycket mer proffsig ut!
  Vad använde han för ritprogram? Är det något man kommer år som privatperson eller är det proffsgrejer?

  Förresten, visst finns det en typ byggvårdshandel (heter det så?) en bit utanför Jönköping? Har du varit där? Är den värd ett besök? (Bor i Växjö).

  Tack!
  Louise
  @hellstenska IG

  1. Hej Louise, va kul att ni är sugna på utekök – kan lova att det är världens härligaste. Skulle gissa att själva konstruktionen hamnar runt 20 000 kr så det är inte den billigaste lösningen eftersom den tex behöver pulverlackas och specialsvetsas men för oss var det inte möjligt med någon anna lösning.
   Programmet Robert har skissat i heter Sketchup (du hittar det gratis här: https://www.sketchup.com/products/sketchup-free). Tyvärr har jag inte koll på någon byggvårdshandel just nu utanför JKPG, det fanns en i Norrahammar innan men den finns inte längre tyvärr. Stooort lycka till och bara hör av dig igen om du har några mer funderingar. /Kram Katrin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny