plathuset therese

Månadens hållbara profil; Therese Vikman aka Studio Plåthuset

Nu har det blivit dags för intervju nummer två i vår serie “Månadens hållbara profil” där vi vill lyfta personer som inspirerar oss att leva mer hållbart. Turen har kommit till fantastiska Therese aka Studio Plåthuset som är en sann inspiratör. Hon är inte bara grym på det här med att leva hållbart, hon har också vågat ta steget att downshifta från ett hektiskt liv i storstan till att åretruntbo med man och två barn i sommarhuset på Gotland.
Vem är du? Berätta kort om dig själv!
Jag heter Therese och är utbildad produktdesigner. Jag har jobbat många år inom modebranschen men valde för tre år sedan att downshifta. Vi flyttade från Stockholm till landsbygden på Gotland. Just nu är jag mammaledig men annars driver eget som designer/kreatör.
(Foto av Matilda på Avbild).
Vilka är ditt/dina bästa tips för att inreda hållbart?
Att köpa klassiska möbler som kan åldras med värdighet. Naturmaterial som trä och skinn blir till exempel bara vackrare med tiden, jämfört med industrilackerad mdf. Jag köper mycket begagnat som vintage och antikt och om jag behöver något mer nyproducerat så tittar jag alltid på Blocket och Tradera först. Bra kläder till både mig själv och barnen hittar jag på Sellpy.
Vilket är ditt bästa vintagefynd?
Oj vilken svår fråga! Jag är fortfarande väldigt glad åt min ananasformade takkrona ursprungligen från Paris, trots att ananas-trenden sedan länge är förbi. Lampan var iofs inte så billig. Ska vi snacka fynd så säger jag min Cikada (safaristol), designad av Bengt Ruda för IKEA, en favorit som jag hittade för 200kr på en liten gårdsloppis.
Om du skulle rekommendera någonting på tema hållbart – det kan vara allt från en person till en butik till ett husmorstips – vad skulle det vara?
Att göra saker själv! Jag tror att vi konsumerar mängder av onödiga “färdigprodukter”. Det är superlätt att göra egen rengöring, deo och sköljmedel av giftfria ingredienser som ättika och kokosolja. Kolla in Organic Makers bl.a. för mer inspiration. Komplettera med en liten odling av ätbart i trädgården, på balkongen eller fönsterbrädan som tex bladgrönsaker, groddar och örter. Hos Farbror Grön hittar du massa mer inspiration.
Till sist – ditt bästa klimatsmarta tips för att vara klimatsmart i vardagen?
Återbruk! Jag försöker återbruka så mycket jag bara hinner och orkar. Slänger inte mat, sparar fina inslagspapper, målar och bygger om möbler, lappar kläder med fint tyg jag har sparat, listan kan göras lång. Allt med fokus på kreativitet, möjligheterna är oändliga!
Tusen tack för att du var med i vår intervju. Missa INTE att läsa bloggen Plåthuset här på Lovely Life. Den är underbar!
Tidigare har vi träffat Elin Jensdotter som driver butiken Bodil Vintage och bloggen Longing for Lennon. Läs intervjun med henne här.
11
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.