Studioelwa_barnrum_foto_Anna_Malmberg_4

Månadens hållbara profil – Elin Wallin

Hjälp vad veckorna går i en rasande takt nu! Körsbärsträden blommar för fullt och nyss kändes det som att vi var inne i den mörkaste Game of Thrones-vintern som aldrig tycktes nå ett slut. Vi vill inte klaga det minsta, men insåg plötsligt med våren i full blom utanför fönstret att det om bara några dagar är en ny månad (välkommen maj!) och vi har inte postat månadens hållbara profil ännu. Shame on us! Den här månaden är det härligt inspirerande Elin Wallin aka @studioelwa‘s tur att bjuda på sina bästa hållbarhetstips inom inredning. Att gå in på Elins instagramkonto är som godis för ögonen och det riktigt börjar klia i DIY-fingrarna. Lägg därtill att hennes barn har de drömmigaste barnrummen en kan tänka sig, båda rikligt fyllda med loppisfynd, remakade möbler och lyckade DIY-projekt. Vi hoppas att intervjun kan inspirera så här i begynnande sommarloppistider. Trevlig läsning!

Hej Elin, vem är du? Berätta kort om dig själv!

Hej! Jag är en frilansande inredningsstylist och kreatör som brinner lite extra för återbruk, färg, DIY och barnrum.

Vilka är dina bästa tips för att inreda hållbart? 

Återanvända/återbruka – Ta tillvara på det man redan har, många saker som jag tröttnat på får ett nytt liv bara genom att byta rum eller plats i hemmet. Ibland plockar jag bort saker ett tag och sen nästa gång jag gör om så behöver jag just den saken. Ibland krävs det lite färg eller ombyggnad för att saker ska få nytt liv, jag har t ex gjort ett soffbord av en stenskiva och en gammal kruka som stod i garaget och byggt en kiosk till barnen av gammalt virke som skulle slängas.

Skänk/Sälj vidare – Jag har otroligt svårt att slänga saker, för det finns alltid någon som behöver just den där prylen. T ex när vi skulle lägga nytt golv och renovera köket, tog våra grannar det gamla golvet och köket. Tänk om vi bara slängt det för att vi tänkte att ingen annan vill ha det!

Handla second hand – jag gillar att göra om ofta och det vore ohållbart (både ekonomiskt och för miljön) att köpa nytt varje gång. Så istället letar jag ofta second hand i första hand och har alltid en lista på saker som jag håller utkik efter. Även sånt som är nyproducerat går ofta att hitta second hand, så det behöver alltså inte bara vara gamla saker.

Låt det ta tid – Inga impulsköp! Om det inte är second hand förstås, där kan man vara lite mer impulsiv. Men om man gör genomtänkta val och köper sånt man verkligen vill ha så tröttnar man inte lika fort. Det är bättre att låta det växa fram – “bo in sig” – så man vet hur man vill ha det och vad man har för behov. Hellre det än att åka till ett stort möbelvaruhus och köpa allt för man vill bli “klar” fort.

Vilket är ditt bästa vintagefynd?

Jag fyndade en gammal järnspjälsäng i min fasters uthus för några år sedan. Barnen har vuxit ur den, men det är ett alldeles för bra fynd för att jag ska kunna göra mig av med den.

Om du skulle rekommendera någonting på temat “hållbart” – det kan vara allt från en person till en butik eller ett husmorstips – vad skulle det då vara? 

Om man bor i hus så rekommenderar jag att skaffa sortera-hemma-soptunnor. Älskar dem! Då har man all sopsortering på tomten (kompost, plast, kartong, glas, metall, papper, hushåll, batterier och glödlampor), och även om vi sorterade innan så fanns det ingen möjlighet att sortera varenda liten pryl och gå iväg med allt skräp flera gånger i veckan. Nu kan man verkligen sortera allt och våra hushållssopor har minskat något enormt, det blir nog max 3-4 påsar i månaden. Plasten däremot, jösses, det är mer än vad som får plats i kärlet. Men då ser man verkligen tydligt vad man bör undvika när man handlar.

Till sist – ditt bästa klimatsmarta tips för att vara klimatsmart i vardagen? 

Att äta veganskt!

Foto: Bild 1 och 6: Emelie Sundberg/Inredningspodden , bild 2, 3, 4, 5: Anna Malmberg för tidningen Mama

Vem skulle DU vilja läsa mer om i Månadens hållbara profil? Ge oss gärna lite tips på härliga personer!

14
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Så jättefina bilder och vilken härlig färgskala i alla rum! ✨ Vi behöver verkligen tänka på att bli mer klimatsmarta! ?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny