lovely-life-sofia-thelfer-vintish

Månadens hållbara profil: Sofia Thelfer

Månadens hållbara profil heter Sofia Thelfer och driver vintagebutiken Vint-ish som finns både på nätet och i hos The Lobby i Stockholm.

Vem är du? Berätta kort om dig själv!

Hej! Jag lever med min man och våra två tjejer på 3 och 5 i ett 30-tals hus i Enskede. Jag har bakgrund inom event och kommunikation och nu jobbar jag med återbruk i olika former. Jag driver onlinebutiken Vint-ish med heminredning och mode för stora och små. Fysiskt finns Vint-ishThe Lobby Stockholm tillsammans med andra aktörer i konceptet Tomorrow Is Now, men jag letar också med ljus och lykta efter ett sammanhang för studio/showroom i Stockholmsområdet.

Som dekoratör och scenograf hjälper jag företag med events och stylingar och har som nisch att bara använda återbruk. Jag snackar i Återbrukspodden varje vecka tillsammans med Maria Celin och Malin Jensen.

Vilka är ditt/dina bästa tips för att inreda hållbart?

Spendera mindre! Jag har nog aldrig haft så fint hemma och känt mig så snygg som när jag blev föräldraledig med vårt första barn. Ekonomin såg helt plötsligt annorlunda ut och jag frigjorde en massa kreativitet, och blev duktigare på att experimentera med second hand och använda de möbler som redan fanns hemma och i mitt nätverk.

Be om saker! Var öppen och tydlig med vad du för tillfället behöver när du träffar vänner och familj. I vårt fall har våra respektive familjer överfullt med möbler som de i sin tur ärvt från släktingar. Det gör inredningen lite mer mixad, och om möbeln hållit såhär länge så lär den vars kvar ett bra tag till.

Investera! När man väl köper begagnade möbler, tänk att det ska ha samma andrahandsvärde eller högre. Då känns det roligare att slå till, och man kan i princip se möbeln som ett lån eller väldigt förmånligt leasingavtal.

Slå till! När du hittar något du verkligen gillar på loppis, köp direkt! Försök hålla någon slags lista på vad du behöver eller vill ha, för det jobbiga och roliga med att handla second hand är att tillfället inte varar för evigt och man måste alltid vara lite på hugget. Glöm inte bruksföremålen, allt finns!

Ha framförhållning! När det kommer till barnkläder. Om du hittar ett par galonbyxor från PoP för 20 kr för femåringar, men ditt barn är fyra. Köp! Hitta ett smart system för att förvara kläder som ännu inte passar. Och är det nåt jättefint som är för smått eller någon träleksak som inte längre är aktuell för din familj, lägg i en present-låda att plocka ifrån allteftersom de runtomkring skaffar barn. Detsamma gäller för “vuxenpresenter” som tex snygga vaser av keramik. Då undviker du lättare nyproducerad panik-present på väg till middagen.

Vilket är ditt bästa vintagefynd?

Om man tänker fynd som i bra pris, är det den danska skinnsoffan i vårt vardagsrum. Den är jätteskön, fint nude/beige med stoppning i dun och kromade ben. Vi köpte den på Blocket för 500 kr. Med småbarn är det ett gissel att välja soffa för allt vad soffan ska stå ut med första åren, och den här är verkligen praktisk.

Om du skulle rekommendera någonting på tema hållbart – det kan vara allt från en person till en butik till ett husmorstips – vad skulle det vara? 

Att någon gång i veckan, innan man handlar äter sig själv ur huset för att minska matsvinnet. Vi gör helt enkelt plockmat från allt vi hittar i skåpen och ofta blir det riktigt kreativa rätter och något man inte annars kombinerat eller köpt. På lunchen frågar jag alltid doggy bag om jag äter ute, personalen brukar bli glada att man visar att det var gott men att man bara blev mätt.

Sen måste jag ju rekommendera Återbrukspodden som är fylld med en mängd lustfylld inspiration och tips om återbruk, och vi träffar massa intressanta människor som vrider och vänder på begreppet.

Till sist – ditt bästa klimatsmarta tips för att vara klimatsmart i vardagen? 

Vår familj har förmånen att vi inte behöver pendla till våra jobb och har ganska nära till stan. Vår bästa investering är en elcykel som vi delar på i familjen. Själv väljer jag cykel 9 gånger av 10 numera, det är så otroligt bekvämt att sväva fram i den där, och frisk luft får man på köpet.

Tusen tack Sofia för att du ställde upp på vår intervju och för att du inspirerar oss SÅ mycket!

Vill du se mer av Sofia och hennes härliga hem? Kolla in det här inlägget:

Hemma hos Sofia Thelfer

Missa inte heller att följa Sofia och hennes magiska butik på superfina kontot @Vint-ish!

Foto av Elin Bryngelson Lidestedt och Linda Hansson (Volang).

8
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny