slipgatan 2 erik olsson vf studio 2

Styling för VF Studio och 3 tips för en lyckad homestyling

Det här inlägget innehåller länkar och information om vår egna verksamhet.

Hej på er! Här kommer ett inlägg om en lägenhet i Hornstull som vi stylade för Eric Olsson för ett par veckor sedan. Vi har ju – som ni kanske har märkt – lite olika inriktningar i vår verksamhet, där styling inför lägenhetsförsäljning är en av dessa som vi gör under namnet VFStudio. Just nu är det högsäsong och vi har haft en hel del att göra senaste tiden. Kul! Men också lite slitigt, eftersom att det här med graviditet gör en extra flåsig och seg i kroppen. Tur för oss att vi hade med en praktikant – Åsa – den här gången som med raska ben kunde springa och köpa blommor, frukt och annat viktigt som sätter den där sista lilla pricken över i. Tack Åsa för ovärderlig hjälp!

Så, låt oss titta lite på hur det såg ut den här gången.

Den här lägenheten var helt tom när vi fick nycklarna.. Så, det var med andra ord en del att göra inför fotograferingen. Soffan och soffbordet streamade vi via Beleco eftersom att vi i regel inte jobbar med stora möbler och därför inte har några sådana på lager. Det var SÅ smidigt. Klick, klick, klick på hemsidan ena dagen och plötsligt stod en soffa, ett soffbord och en skrivbordsstol i lägenheten dagen för styling. Och inte ett endaste litet lyft krävdes av våra otympliga gravidkroppar. Tack Beleco för en grym tjänst! (OBS! Ej sponsrade, bara mycket nöjda med tjänsten).

Det var den blå soffan som i det här fallet fick bli blickfånget i rummet och sedan anpassade vi färgskalan efter den. På ett subtilt sätt återkommer den blå tonen på några ställen och i övrigt kompletterade vi med naturfärger och materialet rotting, bland annat i soffbordet från Beleco, rottingstolen från Bodil Vintage och Ilse Crawford-lampan Sinnerlig för IKEA som vi fyndade på Blocket. Den är perfekt att kuska runt med på stylingar eftersom att den inte väger någonting, men ändå tar för sig väl upphängd i taket.

Tips nummer ett för en lyckad homestyling är att jobba med en någorlunda enhetlig färgskala. Utgå ifrån något som förslagsvis redan finns i hemmet – det kan vara en möbel, tapet eller ett föremål som får agera ledstjärna i detaljerna som sedan adderas. Det behöver alltså inte vara endast en färg, det är härligt att blanda, men se då till att färgerna harmoniserar med varandra. En färgskala som vi tycker mycket om att jobba med är dova toner av rosa, grönt och senap som passar bra i kontrast i hem som har mycket svarta eller grafiska element. I fallet med den här lägenheten hade vi verkligen ingenting att utgå ifrån och därför fick det således bli soffan.

Tips nummer två är blommor och växter i mängder! Med ett gäng rejäla krukväxter kommer man långt och sedan kan man addera snittblommor, dels i en större vas som agerar centerpiece på ett matbord eller soffbord, dels i mindre vaser runtom i bostaden för att skapa liv där det behövs. På tvättstället i badrummet till exempel och som utfyllnad i en skral bokhylla. Men, snittblommor är inte alltid det mest hållbara alternativet, så håll därför utkik efter svenskproducerade blommor i den mån det går. Eller varför inte plocka utomhus? Den här säsongen är perfekt då häggen blommor för fullt ena veckan och syrenbuskarna prunkar veckan därpå.  I den här stylingen har vi också använt oss av mycket torkade växter som är ett fullgott – och klimatsmart – alternativ till snittblommor. Dessa fantastiska skapelser kommer ifrån Evighetsblommor  vars hela affärsidé bygger på torkade buketter och lösa blommor som beställs på nätet. Verkligen så smart och vackert!

Tips nummer tre är att skapa små grupperingar av saker, så kallade stilleben lite varstans. På fönsterbrädor, nattduksbord, ja överallt där det finns en naken yta. Det kan vara lite vad som helst som får agera stilleben. En eller flera vaser i grupp, med eller utan blommor, ljusstakar, små kuriosa som stenar och snäckor, en trave böcker med mera. Det kan också vara fint att samla allt på en bricka eller liknande. Tänk på att det är bra om föremålen har lite höjdskillnad (tre av samma är inte så roligt) samt att gärna gruppera föremål i udda tal – 3 eller 5 saker hellre än 2 eller 4. Detta gäller även när man bygger tavelväggar! Vi tycker verkligen att det är detta som skapar den där ombonade känslan som man vill åt med en styling (om ni frågar oss). Det gör också att man känner att någon lagt ner lite extra i  just det här hemmet vilket vi tror skapar ett mervärde för lägenheten som är till salu.

Och för att det är så roligt med före- och efterbilder bjuder vi här på en bild från när möblerna just anlänt men inte så mycket mer hade hunnit hända:

Samt det färdiga resultatet:

Ganska stor skillnad om vi får säga det själva.. 🙂

Kanske känns det som att styling kan verka onödigt och dyrt vid en försäljning? Vi som vet hur lång tid det tar att planera och genomföra stylingen vågar dock hävda motsatsen. Dessutom är det så mycket enklare för oss att plocka bort onödiga möbler och personliga ägodelar, för att istället addera annat som tillför mer till bilden och känslan väl på plats. Det är nämligen lätt att bli hemmablind hos sig själv. Inget konstigt i det, men det är skillnad på ett hem man ska bo i och ett som ska se attraktivt ut på bild. På plussidan är dessutom homestyling ett mycket mer hållbart alternativ till att själv springa och köpa kuddfodral, mattor, ljus och överkast som sedan kanske inte riktigt passar in i det där nya hemmet. Vi återanvänder om och om igen och försöker hitta mycket av rekvisitan vi använder på loppis, Blocket eller Tradera. Det gör också att helheten känns mer personligt och unik, när inte alla föremål är nyinköpta och skinande blanka.

 

 

Hoppas ni gillar inlägget och våra tips! Klicka gärna på hjärtat här nedan eller lämna en kommentar så blir vi glada!

Följs oss också gärna på @vintagefabriken på Instagram för mer inspo!

19
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Åsa Grip

    Lägenheten blev så himla fin! Gillar färgerna och stilen massor. Återigen tack för att jag fick vara med, det var så himla trevligt och lärorikt. Även lärorikt att läsa tipsen här i inlägget. Och tack för omnämnandet 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.