gravidcravings lovely life linda och louise blogg-6

Våra smarriga gravidcravings (som funkar prima för alla ogravida också)

Hurra! Äntligen är det fritt fram att äta vad som helst (nåja, nästan) utan att vilja kräkas för de här två gravida kvinnorna. Våra första tre-fyra månader var som för många andra gravida ganska så vedervärdiga på matfronten. Konstant illamående båda två (Linda så till den grad att hon fick medicin för att dämpa det hela) och det som gick att få ner i matväg var en rätt sorglig historia. Fiskgratäng från frysdisken, frysta pommes frites på ugnsplåt med ketchup, bakad potatis och blåbärssoppa är några av de kulinariska mästerverk som vi matade våra stackars kroppar med.

Nåväl, nu är vi ute på andra sidan (thank god!) och det går återigen att njuta av lite mer sofistikerad mat. Därför tänkte vi bjuda på tre snabba tilltugg som vi vurmar lite extra mycket för just nu.

Nr 1: Saltgurka med smetana och honung

Vi vet, det här låter så sjukt märkligt, men är i själva verket hur gott som helst. Den perfekta kombinationen av salt, sött och syrligt.

Ingredienser:
4 stora fina inlagda saltgurkor
1 dl smetana (det funkar också bra med creme fraiche)
4 msk flytande svensk honung
4 skivor eller klyftor citron till garnering (valfritt)

Gör så här:
Skär saltgurkan på längden i stavar så blir de lättare att dippa. Fyll en skål med smetana och ringla över honung. Att pressa några droppar citron på varje tugga förhöjer smaken ytterligare. Mums!

Nr 2: Rom- och rödlöksdipp med lättsaltade chips 

Det här har faktiskt varit en räddare i nöden under hela graviditeten och vi har ännu inte tröttnat eller blivit äcklade som med så mycket annat (vi har troligtvis ätit vår sista frysta fiskgratäng om en säger så). Tvärtom! Den livar upp i stort sett vilken kväll som helst och är dessutom någon form av vettig näring. Byt ut chipsen mot grönsaksstavar och det blir till och med nyttigt! Särskilt bra de där dagarna då det kändes som att en skulle få skörbjugg pga näringsfattig helfabrikatskost. Dessutom verkar den uppskattats av barn (även de som är utanför magen). Med andra ord ett perfekt tilltugg att svänga ihop till fredagsmyset!

Ingredienser:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 burk röd stenbitsrom eller tångkaviar
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl färsk finhackad dill eller 1/2 pkt fryst dill
1/4 pressad ekologisk citron
rivet skal av 1/2 ekologisk citron
salt och svartpeppar
1 påse lättsaltade chips, valfri sort

Gör så här:
Det är inte direkt rocket science – släng ihop alla ingredienser i en skål och blanda väl. Dippen kan med fördel få stå i kylen en stund innan servering så att smakerna sätter sig och den blir riktigt kall. Sedan är det bara att knäcka chipspåsen och börja dippa. OBS! Varning för beroendeframkallande!

Nr 3: Parmesanost och jordgubbar

Det här tilltugget behöver ingen närmare presentation. Det är just vad det låter som – lyxiga kuber av Parmigiano Reggiano som äts tillsammans med jordgubbar till fördrinken eller som efter-maten-snacks. SÅ GOTT! Troligtvis fungerar det precis lika bra med vilken vällagrad salt ost som helst från ostdisken. Och nu gäller det att passa på – jordgubbssäsongen har precis börjat och försvinner snart igen, så här ska njutas!

Berätta för oss – är det något vi har missat som vi bör testa när det kommer till goda grejer att äta under graviditeten?

Gillar du det här inlägget? Ge oss gärna en kommentar eller en klick på hjärtat här nedan så att vi vet du tycker om det vi skriver om. TACK! 

7
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.