2L3A8378

Månadens hållbara intervju med Emma Sundh

Äntligen en ny intervju på tema hållbarhet! Vi är glada över att ni gillar den här intervjuserien lika mycket som vi. Den här gången har vi ställt några frågor till bästa Emma Sundh, som vi ju både har skrivit en bok ihop med och inte minst – startat upp Vintagefabriken ihop med för ungefär 100 år sen. Så himla fint att tänka på.<3

Varsågoda och håll till godo med Emmas inspirerande bilder och smarta svar på våra frågor!

Vem är du? Berätta kort om dig själv!

– Hejhej kompisar! Ja, men jag är en väl en värmlänning på export, som duttar lite i Midsommarkransen i Stockholm och i mitt torp på Gotland. Vurmar för hållbarhet, klimatfrågor, DIY-projekt, trädgård, inredning och återbruka. Allt i en stor röra! Jag är journalist, och har ett förflutet inom magasinsbranschen, senast Damernas värld, och har skrivit två böcker, snart tre. En av dem med en himla härlig duo, nämligen ni.

Jag älskar historia och gamla grejer, och är en av grundarna till Kransenloppis som är en stor stadsloppis i Midsommarkransen. Jag är också en av initiativtagarna till Klimatklubben, jämte fantastiska Husligheter.se och Slowfasion.nu. Okej, nu blev det inte så kort kanske, hehehe. Men tja, jag är en projektstartare, hehehe. Älskar projekt! Går i gång något så djävulskt. Är kanske inte den vassaste kniven på att förvalta och driva, men en jävel på att dra igång projekt på tema hållbarhet kanske.

Vilka är ditt/dina bästa tips för att inreda hållbart? 

– Tänka långsiktigt. Jag brukar ställa mig frågan: kommer jag älska detta om 5 år, och hade jag tyckt om detta för 5 år sedan. Det som går igenom nålsögat vårdar jag ömt, för jag vet att det är utvalt.

Sedan måste jag väl slå ett slag för att ringa in sin stil, och har en svårt att ringa in den: ta hjälp. Fråga vänner eller anlita sådana proffs som Vintagefabriken studio. Jag tänker att det hjälper mycket att veta vad en alltid återkommer till. Jag själv är ju hopplös, jag återkommer till samma nyanser år efter år, TROR att jag borde ta mig bortanför dem, men har kapitulerat. Ibland är jag hutlöst inne, ibland inte. Men det är ganska ointressant i vems ögon jag är rätt, så länge jag gillar vad jag själv ser. Jag är lite som ett par manchester-byxor. Så jädra trendig … Ibland.

Jag tänker att en kan inspireras av trender, men inte nödvändigtvis följa dem. Trender är ju kul, de säger ju något om vår samtid, men det behöver ju inte gå till överdrift.

Vilket är ditt bästa vintagefynd?

– Oooh, svårt. Kanske min rosa soffa? Älskar den högt och blir glad varje gång jag ser den. Jag köper ju i stort sett allt begagnat (förutom några få, väl valda finheter, bland annat från Vintagefabriken).

Om du skulle rekommendera någonting på tema hållbart – det kan vara allt från en person till en butik till ett husmorstips – vad skulle det vara? 

– Hanna Hellqvists vinterprat. Så bra. Och så måste jag ju tipsa om Klimatklubben också, finns på Instagram (33 K) och Facebook (16 K). Världens bästa, trevligaste och kunskapsgivande nätverk, där en kan omvandla klimatångest till engagemang genom att dryfta frågor, söka kunskap eller bara känna att en gör något – tillsammans. Så många vettiga och inspirerande människor. Och okej, ett till tips? Får jag lägga in det? @Earthwandress som reser över hela världen – utan att ta flyget. Enormt inspirerande och härlig människa. Gah, jag skulle kunna fylla hela den här intervju med inspirerande människor.

Till sist – ditt bästa klimatsmarta tips för att vara klimatsmart i vardagen? 

–  Prata om klimatet, dryfta och lyssna. Vi människor är ju flockdjur. Vi gör som alla andra gör. Strosar vi genom livet som att inget klimathot finns – då gör alla andra också det. Jag tänker att vi har enormt makt att ändra på normerna. Och alla kan göra något.

Bara igenom att prata om klimatet så öppnar vi upp nya, spännande skrymslen av kunskap, kreativitet och nytänk. Herregud var jag har lärt mig mycket genom att lyssna på andra människor, och speciellt i Klimatklubben.

I september släpper jag boken “Gör skillnad” som kommer ut på Norstedts, som jag skrivit tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson – som just handlar om detta: att göra skillnad för klimatet. Spana gärna in när den släpps. Dessutom är boken snygg som tusan, och det gör det inte mindre roligt att segla igenom.

En annan viktig grej är att leva som en lär. Eller i alla fall försöka. Jag funderar mycket på vilken person jag vill vara, vilka val som rimmar med mina värderingar och så försöker få så litet glapp mellan just mina värderingar och mina val. För jag märker att i glappet ryms så mycket skav och försök till rättfärdigande. Så istället för att försöka hitta vägar att rättfärdiga klimathaltande val, som att ta flyget exempelvis, så försöker jag eliminera eller minska just de valen. Då gör jag något aktivt istället för ägna energi åt att försöka rättfärdiga dem.  Jag har så klart mina utmaningar, men jag är medveten om dem … och jobbar på dem.

      

Tusen tack bästa Emma för att du var med oss i Månadens hållbara intervju!

Vill du se mer av Emma? Följ hennes blogg på Emmasundh.com!

Ps. Missa inte heller att se hur det såg ut när Linda hälsade på Emma och hennes familj på Gotland förra sommaren. Inlägget hittar ni här:  Hemma hos Emma Sundh på Gotland.

Psst. Glöm inte att klicka på hjärtat här nedan om ni tycker om inlägget. Tack snälla på förhand! 

11
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny