svandammsvägen8_bosthlm

En nostalgitripp och ett smart planerat (litet) hem för en hel familj

För några veckor sedan skrev Linda ett så himla vettigt och viktigt inlägg på sin blogg här på Lovely Life. Det fick stor uppmärksamhet och många var ni som kom med egna tankar och resonemang kring det här med att bo “litet” med barn. Både jag (Louise) och Linda bor med våra respektive familjer på ca 60 kvm. Inte för att vi absolut måste, utan för att vi har valt det utifrån andra värden som vi anser viktiga. Men vi förstår också att normer och föreställningar kan skapa känslan av att det inte går, hur får vi plats, hur löser vi det med förvaring osv.

Givetvis finns stunder då tanken på spatiösa ytor känns kittlande, men om det skulle vara för barnens skull? Absolut inte. Barn är flockdjur och vill vara precis där flocken är. Gärna PÅ en annan av flockmedlemmarna. Nej då skulle det snarare vara för att slippa kryssa mellan leksaker, utdragna stolar, skor i hallen, tvättkorgar i badrummet – ja liksom ha lite mer yta att röra sig på. Men den ytan kostar. I Stockholm nästan 100000 kr per kvadratmeter. Och någon annanstans kanske i uppvärmning eller städning (som är en kostnad i tid för den som inte köper tjänsten). Kanske ligger de här ytorna långt bort från butik, service, jobb och skola så att en måste räkna in biltransport i kalkylen. Lägg därtill att det miljömässigt alltid kommer att vara mer fördelaktigt att bo litet.

Jämför till exempel med när du packar en kartong som ska skickas med DHL – en stor kartong med litet, lätt innehåll kommer att kosta mer att skicka än en liten fullpackad kartong med tyngre innehåll eftersom färre kartonger ryms i bilen. Det blir alltså fler transporter = dyrare i drift och sämre för miljön. Absolut helt rimligt om en tänker på det!

En annan – i vårt tycke – fördelaktig del med att bo litet är att vi får lov att vrida och vända på de kvadratmetrarna vi har och verkligen se till att utnyttja dem till fullo. Det är en kreativ utmaning som är extra rolig att ta sig an om en som vi är intresserade av inredning. Att kombinera estetik och funktion är inte alltid så enkelt och ofta när det kommer till “compact living”  förs tankarna till smarta lösningar snarare än snygga smarta lösningar. Blev därför så glad när jag scrollade igenom Hemnet häromdagen och hittade en mycket välbekant adress på vilken en riktig färgklick till lägenhet huserar som verkligen har lyckats kombinera funktion och estetik på de bästa av sätt. Och adressen? Ja, det är samma hus där gamla Vintagefabriken låg och vårt före detta kontor Fabriken i Kransen fortfarande ligger – i Midsommarkransen, på Svandammsvägen 8.

svandammsvägen8_bosthlm

Många är nog av uppfattningen att bo litet betyder att färg och mönster går bort för att det skapar ett rörigt intryck. Vi praktiserar den absoluta motsatsen hemma hos oss, och det har familjen som bor i den här lägenheten också gjort. SÅ härligt att se!

När en bor litet och kanske måste bygga in flera funktioner på samma yta är just färger och mönster det som skiljer de olika funktionerna åt. Det kan handla om att bygga flera rum i rummet. En stor matta kan till exempel fylla den funktionen, så att det tydligt syns “här är vardagsrummet” om en bor med öppen planlösning mot köket. Eller som här – familjen har byggt en fönstervägg för att skilja av sovdel och vardagsrumsdel. De har också valt att måla båda delarna i ganska djärva kulörer, men som harmoniserar bra tillsammans och än mer tydliggör vad som är vad. SÅ fint och smart!

En annan himla smart grej är att de har målat in snickerierna vilket lugnar ner intrycket i båda rummen. Hade de varit standardvita hade det blivit en alltför stor inramande kontrast som faktiskt istället skapat just ett lite rörigt och ogenomtänkt intryck.

svandammsvägen8_bosthlm

Att platsbygga skiljeväggar, bokhyllor, skåp osv, ger en mer gedigen och lyxigare känsla i inredningen. Det kanske kostar lite mer än en färdigbyggd halvbra lösning från IKEA, men intrycket och funktionen blir i regel tusen gånger bättre. Här har de verkligen jobbat med fönsterväggen med spröjs och detaljerade profiler på snickerierna, vilket gör att den i sig blir ett snyggt blickfång i rummet och ett statement, snarare än att det ser ut som en nödlösning för att ge plats åt dubbelsängen. Att sätta upp draperiskenor i taket är också en himla smart grej om en bort trångt, både ventilationsmässigt och estetiskt. Textilier skapar mjuka former och gör att ett hem känns mer ombonat enligt vår uppfattning. Här har de gått all in på plädar, kuddar, draperi och lurvig matta. Eklektiskt och brokigt, men inte alls rörigt om du frågar oss!

svandammsvägen8_bosthlm

Köket är identiskt med köket på Fabriken i Kransen! Så roligt att se. Serveringsskåpet där till höger om fönstret och skafferiskåpet till vänster. Här är skillnaden dock att kyl och frys har placerats in i skafferiet vilket möjliggör att få in en diskmaskin och mer arbetsyta. En rimlig åtgärd om en ska bo litet, vissa darlings måste få ge vika för att vardagen ska fungera relativt enkelt. Ett sånt köksskåp med glasfönster (original från när huset byggdes) hade vi för övrigt på vårt lager inne på Vintagefabriken.

svandammsvägen8_bosthlm

Några av köksluckorna har målats i en blå kulör som plockas upp av tapeten i den inre hallen som här får fungera barnrum. Också smart att följa en röd tråd på ett eller annat sätt. Här är den kanske inte så tydlig, men med en observant blick är det ändå färger som återkommer här och var i hela lägenheten. Mattan i barnrummet matchar väggarna i vardags-/sovrummet och i den långsmala hallen och barnrumstapeten knyter ihop köket med de blå luckorna. Snyggt!

svandammsvägen8_bosthlm

Superfina Willow boughs från William Morris & Co är en favorittapet hos oss och passar ju faktiskt alldeles perfekt som sovrumstapet. Den är lugn och vilsam men långt ifrån tråkig. Här ger den lite av ett “djungelintryck” vilket ju passar extra bra i barnrummet. Och så återigen ett draperi som skiljer sovalkoven från det övriga rummet och dessutom skapar lite mys till barnets sovhörna.

svandammsvägen8_bosthlm

Älskar hur de jobbat med stilkrockar i den här lägenheten. Ett målat gustavianskt skåp möter porslinsleopard från 80-talet, möter ryamatta i 70-talsstil. Och det funkar ju hur bra som helst utan att kännas rörigt, eller hur?

svandammsvägen8_bosthlm

Den här väldigt långsmala hallen är en ganska svår nöt att knäcka utan att få det att kännas trångt. Återigen har de gjort ett statement i inredningen och målat allt i en och samma kulör – snickerier väggar och dörrar – och därefter hängt upp ett draperi i samma nyans som troligtvis gömmer hela familjens klädgarderob plus lite till. Och det funkar! Den här typen av långsmala hallar är kanske inte den absolut bästa planlösningen om en får välja, men i gamla hus är de inte helt ovanliga. Då får en istället fråga sig vad som är viktigast – gamla bevarade originaldetaljer, högt i tak och charmen du får i ett hus från tidigt 1900-tal som detta, eller smart förvaring som i en nybyggd walk in closet? Är svaret det senare, ja, då kanske nybyggnation är värt att satsa på istället. Alla har vi olika preferenser och det är verkligen inget fel i det. Men vi är idag så vana vid att kunna få precis allt. Och där vi står just nu, med klimatkrisen flåsandes i nacken, kommer vi att behöva ställa om vårt mind set och lära oss att kompromissa. Med allt! Och inte minst med vårt boende. Precis som Linda skrev i sitt inlägg var det inte särskilt längesen som det krävdes att vara en familj på fyra för att få flytta in i två rum och kök i de nya, moderna förortscentrumen som byggdes. Och det var höjden av lyx. Värt att ha med sig i tanken dessa tider.

svandammsvägen8_bosthlm

Slänger med en bild på den mysiga innergården där vi spenderat många lunchraster och plåtat produkter och stylingar genom åren.

svandammsvägen8_bosthlm

Fasaden på Svandammsvägen 8. Rakt fram ligger Svenska Armaturer, en världsfin lampbutik väl värd att besöka. Och till vänster på husets ena sida låg alltså Vintagefabriken och där ligger fortfarande Fabriken i Kransen, där bland annat NikaSkillnad Florals håller till.  Åh, det är inte utan att en blir lite nostalgisk. Så mycket historia som skapats i den där byggnaden som vi för alltid tar med oss i våra hjärtan <3

Lägenheten ligger ute till försäljning genom BO|STHLM och har visning imorgon söndag för den som är intresserad!
mäklare: Rebecca Vitai Johnsson

 

6
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.