hanna wendelbo klanning

Månadens hållbara profil i mars: Hanna Wendelbo

Vår populära intervjuserie “Månadens hållbara profil” är tillbaka! Denna gång med ingen mindre än den fantastiskt begåvade, trevliga och inspirerande Hanna Wendelbo. Hoppas ni är sugna för lite inspirerande läsning, något som vi tycker behövs mer än någonsin i dessa tuffa tider.

Hanna designar bland annat tapeter, anordnar workshops, bloggar om blommor och odling OCH ritar mönster till några av de fantastiska kläder som säljs via Pure Female.

Ja ni förstår ju att vi vill veta mer om denna otroliga kvinna! Håll till godo:

Vem är du? Berätta kort om dig själv!
Jag är designer och formgivare med ett passionerat förhållande till blommor och trädgård. Har jobbat med tapeter i tjugo år men jobbar sedan tre år tillbaka även med att rita kläder, formge textilmönster och att inspirera till odlande.

Vilka är ditt/dina bästa tips för att odla hållbart? 
Att tänka på naturen som ett kretslopp som man är en del i och bidrar till. Att använda sig av naturligt gödsel, så som ko, häst eller hönsgödsel. Att titta sig runt vad om finns i sin omgivning och odla i samklang med naturen. Att odla så många olika sorter som möjligt är viktigt för att främja den biologiska mångfalden och att dessutom se till att det blommar under en lång tid så det finns mat till alla små insekter, humlor och bin.

Min målsättning är att odla upp hela vår tomt så att det inte finns någon gräsmatta eller hårdgjorda ytor kvar!

 

Vilket är din absoluta favoritblomma – som också står sig bra inomhus?
Jag har nog en favoritblomma för varje säsong. Jag gillar att längta och vänta på nya favoriter hela tiden. Just nu sår jag massa olika sommarblommor och då vill jag slå ett slag för zinnior som håller som snittblomma i flera veckor. Även astrar är fantastiskt hållbara i vas!

Om du skulle rekommendera någonting på tema hållbart – vad skulle det
vara? 
Jag inspireras av de goda exemplen och skulle verkligen vilja lyfta fram Emma Olbers som är formgivare med ett stort fokus på hållbarhet. Det är viktigt att någon gör de lite obekväma valen men försöker ändra normen
runt vissa invanda vanor. Hennes formgiving slår an en sträng av skönhet och melankoli hos mig, den betyder något. Även designer och formgivare Lisa Hilland inspirerar mig med sitt företag Myltha. Jag gillar hennes tänk där spillbitar kan bli något otroligt vackert i hennes händer.

Foto på vas designad av Lisa Hilland för Myltha

Ditt bästa klimatsmarta tips för att vara klimatsmart i vardagen/i ditt jobb?
Jag har varit vegetarian sedan barnsben, men då visste jag inte att det var ett klimatsmart beslut. Jag slutade äta kött för att jag inte gillade det. Under hela min uppväxt var det något superkonstigt medan nu har det nästan blivit norm. I min familj äter vi väldigt mycket växtbaserat av naturliga skäl men det är inget aktivt klimatbeslut vi har fattat, vi bara råkar gilla den typen av mat. Däremot försöker vi tänka till när det gäller matsvinn. Har man odlat maten själv så gör det verkligen ont att slänga den där lite trötta tomaten, den åker liksom med i tomatsåsen av ren vördnad för att man själv har dragit upp den från ett frö.

Tack världens bästa Hanna för att du ville vara med i Månadens hållbara intervju!

Hanna hittar ni på HannaWendelbo.com och på Instagram under @hannawendelbo.

Nyfiken på att läsa fler intervjuer i vår serie Månades hållbara profil? Kika här!

Intervju med Sofia Schyman aka Recovering Shopaholics

Intervju med Nordic Remake

Intervju med Emma Sundh

Intervju med Sofia Thelfer på Vint:ish

Intervju med Elin Wallin aka Studio Elwa

Intervju med Therese på Plåthuset

Intervju med Elin på Bodil Vintage

Psst. Glöm inte att klicka på hjärtat här nedan om ni tycker om inlägget. Tack snälla på förhand! 

14

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.