linda och louise vintagefabriken fridhemsgatan 64_-13

DIY; Så tapetserar du ett vintageskåp

Hej på er! Efter en lång och härlig semester är vi tillbaka igen och ser fram emot en spännande höst. Vi har så mycket att berätta för er om vad vi har framför oss den närmsta tiden. Massvis med roligheter eftersom vi ska flytta vår verksamhet till en alldeles egen lokal i våra gamla kvarter i Midsommarkransen! Just nu är vi i full färd med att måla och fixa i den vackra, gamla lokalen som kommer att bli vårt nya kontor och showroom. Så klart ska vi ta er med på resan men ett tips är att följa oss på Instagram (@vintagefabriken) där vi berättar mer tills vi hunnit få tiden över att skriva här.

Det enda tråkiga i sammanhanget är att vi blir tvungna att sälja detta fina, fina skåp som vi hade i vår förra butik på Kungsholmen. Vi hade länge letat efter ett stort skåp till vår barnavdelning och var så glada när vi hittade detta och lade ner många timmar på att måla och tapetsera det. Sedan fick det flytta med till vårt lager på Roslagsgatan (som ni ser på bilden) men tyvärr kan det inte hänga med i nästa flytt, varför detta magiska vintageskåp nu är till salu!

För er som inte är i behov av att köpa ett galet fint skåp, eller bara vill ha lite fin inspo visar vi i det här inlägget hur vi gjorde för att fixa till skåpet.

 Skåpet är av furu och i en klassisk modell, men inte supergammalt, så bakstycket kändes helt enkelt lite trist som det var. Och det är här tapeten kommer in. ALLTID. Vi är av den övertygelsen (som ni kanske redan vet) att allt blir lite roligare med en blommig tapet. Så, för er som kanske har ett gammalt skåp därhemma som inte känns jätteroligt inuti kommer här: DIY – tapetsera insidan av ett skåp!

Tvätta insidan med målartvätt och slipa eventuellt om det sitter gammal lackfärg. I vårt skåp var det ingen färg men däremot var det helt obehandlat vilket innebär att träet suger lim och färg ordentligt. Därför är det bra att grundmåla med en grundfärg för snickeri, alternativt förlimma de delar som ska tapetseras för att mätta underlaget. Det betyder alltså att man limmar och låter limmet torkar in innan man limmar en gång till för att sätta dit tapeten. Men vi valde alltså att grundmåla mest för att vi råkade ha grundfärg till hands och ändå skulle måla vissa delar av skåpet.

Tapeten vi har valt är en gammal favorit hos oss. Den heter Honeysuckle och kommer (såklart) från William Morris & Co.

De flesta blommiga tapeter måste mönsterpassas och det är väl egentligen det enda kluriga med att tapetsera. Är man som vi lite sifferblind och inte orkar mäta och räkna i millimeter (för att det är trååååkigt!), är ett tips att helt enkelt mäta den första våden och sen lägga den bredvid nästa för att se var mönstret fortsätter och sätta en liten markering att klippa eller skära efter. En annan viktigt sak är att få ut alla luftbubblor och det görs enklast med hjälp av en tapetborste eller tapetskrapa. Nu hade vi inte det och då funkade det helt ok med en vikt handduk, men skulle nog ändå rekommendera det förstnämnda, särskilt till vägg.

Mönsterpassningen lyckades bra den här gången..

Vi valde att tapetsera insidan av dörrarna också som en fin detalj. Här mättes det inte särskilt noga, utan gick mest på känsla på grund av den rundade kanten upptill. Det blev helt okej det med. Perfekt är faktiskt ganska tråkigt, det vet ju alla 😉

Hyllplanen sågades till av gamla hyllplan (limfog i furu) från vår förra lokal. Släng aldrig träspill! Tycker att det alltid kommer till användning på ett eller annat sätt. Alla målade trädetaljer är i den gamla trotjänaren S 3005-G20Y.

Voila! Så här blev det. Vi tänker oss att skåpet komma passa otroligt fint i såväl ett barnrum som ett sovrum och det blir ett superfin blickfång i rummet som också ger väldigt bra förvaring. Win win helt enkelt. Skåpet finns till salu i vår webbshop Vintagefabriken.se.

Glöm inte klicka på hjärtat här under om du tycker om det här inlägget och vill se fler liknande. Det gör oss glada!

37
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.