växtfärga3

Att växtfärga med avokado

Häromdagen bestämde jag mig för att göra ännu en variant blad till min kära blomlampa som hänger över köksbordet i köket. Lampan som verkligen kom att bli min favoritlampa här hemma. Jag äälskar den! Och är så glad över att jag lyckades få ihop den. Hur jag gjorde själva lampan kan du läsa om HÄR.

Bladen är lösa på min lampa och går att plocka av, för att enkelt kunna ändra lampans utseende. Jag gjorde först två olika varianter på blad till min lampa. Ett gäng vita blad och ett gäng mörkgröna. Superfina båda två! Och jag har använt dem ungefär lika mycket.

Nu kände jag för en smutsigt rosa ton på bladen. Med inspiration av de vackra ljusen som jag har på köksbordet. Färgen på ljusen heter ”Sand” men har en smutsig rosa ton även om den också är åt det sandfärgade beigea.

I påskas testade jag att växtfärga några ägg som dekoration. Av blåbär, kaffesump, rödbeta och avokado bland annat. De blev så vackra allihop! Mest av allt förbryllade avokadon mig. Att ägget blev sådär smutsigt beigerosa, av avokado skal och kärnan. Vem hade trott det?! Färgen blev verkligen så fin och därför bestämde jag mig för att testa färga en bit tyg att göra nya blad till min lampa med just avokado.

Så jag kokade helt enkelt upp en stor kastrull med vatten och lade ner både skal och kärna av en avokado. Detta fick sjuda ett tag och sedan tog jag av det från spisen, tryckte ner mitt tygstycke (som är en gammal gardin i 100% bomull, spillbitar av den från när jag gjorde mina vita blad till lampan) i kastrullen och rörde runt lite då och då. Där låg det i några timmar. När färgen såg fin ut så plockade jag upp tyget, sköljde av det lite i kallt vatten och hängde det på tvättlinan för att torka. Jag sparade mitt färgbad utifall färgen skulle bli för svag när det väl torkat, men den blev alldeles lagom tyckte jag. Precis som både mina ljus och den vissna pionen som jag inte kunnat slänga just på grund av dess vackra beige-rosa färg. Så vacker!

Min stora kastrull var upptagen med flädersaft, så jag fick använda en som tar 5 liter vatten. Tygstycket blev lite flammigt här och där, förmodligen av just den anledningen; att jag hade en lite för liten kastrull. Men till just det här ändamålet så kände jag att det gjorde absolut ingenting, tvärtom så kändes det fint med lite extra liv i form av färgskiftningar i tyget.

Så snodde jag ihop 8 st blad utav rotting och limmade fast tyget (som jag beskriver i bilder i det HÄR inlägget) och monterade i min lampa. Som verkligen blev somrig i sin nya pudriga utstyrsel. Vad säger ni? Kanske måste jag växtfärga ett gäng blad i tex kaffesump eller te också. Hade väl varit fint, eller hur? ? Så enkelt och så roligt att kunna finns den perfekta nyansen alldeles själv. Att hitta både rätt material, struktur, tjocklek och nyans på tyger är annars extremt klurigt tycker jag. Som den tyg-nörd jag är. Men tänk vilken värld som öppnas genom att växtfärga! Att jag inte kommit över detta tidigare.

Till det här fixerade jag inte färgen, så kanske skulle den tvättas ur och jag nu tvättade tyget. Men i detta fall gör det ju ingenting, lampan varken går eller behövs tvättas. Men för att fixera färgen på tyget kan lägga i lite havssalt och sila bort eventuella skal innan tyget läggs i.
Jag tänker att jag skall testa på en stor bit som kan bli duk på köksbordet. Kanske kan jag hitta en vit bomullsduk på loppis i sommar om jag har tur?

Nu skall jag ta tag i att gröpa ur en hel hopen nybakta citronmuffins som skall fyllas med lemoncurd. Det är dagens bedrift. Jag har haft en ledig dag med barnen efter en jobbhelg. För nu är det igång på riktigt i butiken. Väldigt roligt men också lite utmattande för kropp och knopp.

Receptet på muffinsen hittade jag inne hos Anna Kubel. För en citronälskare som jag då lät det som rena himmelriket så jag bestämde mig för att sno ihop ett gäng sådana till Lillys stundande födelsedag i nästa vecka. Hoppas de är goda!

1
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 3 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny