växthus03

Dagdrömmar om ett växthus

Här hemma står tiden still. Lugnet har precis lagt sig över ön. Turisterna har åkt hem. På Ica kan en handla utan att behöva stå i kö ner till mjölken. Och endaste tre tanter badar samtidigt som vi när vi skall ta kvällsdoppet nere i hamnen. En lite märklig kontrast jämfört med bara några veckor sedan. Men också skön. Lugn och skön. 

På lördag skall vi ha födelsedagskalas för mig här hemma, jag blir tydligen ett år äldre. Och jag måste försöka städa ut stöket som samlat sig under sommaren. Flugskitiga fönster, sandiga golv och saker precis överallt. Det behövs VERKLIGEN, men nu när värmen kom tillbaka så kändes det plötsligt lite som en omöjlighet och föll längst ner i prioritetslistan, återigen. Mellan jobb och kvällsdopp så ägnar jag mest dagarna åt att dagdrömma om vårt växthus och platsen där utanför. Och på tal om det; hur går det då med växthusbyggandet, kanske ni undrar? 

Ja, men det går framåt! Kanske har ni sett det i mina små klipp på Stories på Instagram. För var dag som går så blir jag bara mer och mer övertygad om att det kommer bli en fullkomligt magisk plats när det är klart.

Maken har lagt klart kalkstensmuren. Hurra för det och vilken kämpe han är! Dessutom har han murat upp och putsat ena kortsidan för odlingsbädd. Nästa år skall jag där plantera tomater och varför inte en gurka!

I helgen lade han och svärfar det vackraste av alla golv därinne. Nämligen Hoburgskalksten, som ibland även kallas hoburgsmarmor, som är en gotländsk kalksten bruten från den gotländska berggrunden här på södra Gotland. Den har vi köpt direkt ifrån Gotlands Kalkstensfabrik som ligger precis i byn här. Den är så magiskt fin! Och herregud så bra det blev! Nu skall den bara fogas en gång till, sen är det klart. 

Nu skall det på markväv och massa grus utanför, så kanske det ser lite fint ut även innan själva växthuset från classicum.se kommer på plats. Det kommer förmodligen ta ett tag innan det kommer. Vi får hoppas att höststormarna är snälla sen när det skall monteras. Jag längtar galet mycket efter att få dra mitt strå till stacken; nämligen att inreda! Kanske kan jag smygbörja lite utanför växthuset. Och plantera träd och buskar. Det hela är verkligen ett långsiktigt projekt, vilket känns lite skönt, att inte alltid forcera allt. Det är en ren omöjlighet i det här fallet, även om jag såklart ibland önskat att saker och ting gick lite snabbare.. Jag och mitt otåliga tålamod, haha!  

En lite rolig anekdot är att vår kalkstensmur på framsidan av huset, är från en gammal ladugård i Hamra här på Gotland inte långt ifrån där vi bor. Ladugården blev sönderblåst i en tromb (!!!) år 2009. Vi köpte några pallar utav kalkstenen från den och maken staplade vår mur till huset våren 2012.

Nu i våras revs det gamla svinhuset ifrån samma gård, precis bredvid den ladugården som blåste sönder. Och det är just den kalkstenen vi har använt till muren till vårt växthus. All kalksten är alltså från samma gård. Nu lever både ladugården och svinhuset vidare, fast i andra former och i vår trädgård istället. Allt annat än planerat, men lite fint ändå. Lite som att knyta ihop säcken, inte sant?

10
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 4 kommentarer

    1. Linnea

      Åh tack snälla! Jag längtar nu som en tok efter själva växthusdelen, så vi kan börja nyttja det ??

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.