Några fina julklappar har flyttat in i glasskåpet. Är så pepp på att komma igång med kalendern

Att göra sitt eget drömskåp

I samarbete med Beckers

Gott nytt 2020! Hoppas ni har fått en mjuk start på nya året. Här hemma har vi rivstartat året med nya projekt, men jag tänkte istället visa er det sista projektet som 2019 bjöd på. Växthuset har blivit med skåp! De där drömskåpen som alla andra tycks hitta, känns ibland svårt att lyckas dyka på själv tycker jag. Och ibland kanske inte plånboken riktigt tillåter ett nytt vackert skåp. Hur mycket en själv egentligen skulle vilja. Men ett drömskåp vill man ju alltid ha, haha. 

Jag har varit så sugen på ett fint skåp att ha i växthuset sedan start. Ett skåp att kunna fylla med lite porslin och spel. Men som ovan, har jag varken hittat ett eller riktigt varit beredd att betala för det. Men så kom jag att tänka på Fridas (@froken.frida på instagram) makeover. Och hur hon förvandlade ett alldeles vanligt furuskåp till ett vackert drömskåp.

Före. Så mycket 70-tal. Invändigt hade skåpet gulnade vita plastlister runt glaset och mörkbruna plastdetaljer på gångjärnen.

Så en dag dök ett gulnat furuskåp upp på en köp och säljsida för 300 kr. Måtten visade sig vara alldeles perfekt till vårt växthus. Litet, nätt och lagom.

Utav bilden att döma så trodde jag att det skulle vara ett nyare, lite lätt rangligt Jysk-skåp jag skulle hämta. Men den visade sig vara en massiv 70-talare. Tungt och gediget ändå. Men i den gulaste av furu.

Den perfekta gröna kulören

Endast en skvätt färg hade gjort rejäl skillnad. Och ibland är det inte svårare än så. Jag målade mitt skåp i Beckers Mood en helmatt snickerifärg i kulören Salvia (825)

Det är ta mig tusan en alldeles perfekt grön kulör! Det är också den kulören som vi har målat insidan av vår ytterdörr med. På det lilla färgprovet ger den ett mycket mörkare intryck än i verkligheten såhär. Jag älskar den!

Men det är inte färdigt där. Den lilla hyllan på skåpet togs bort och jag tillverkade en knopplist som hamnade där istället. Perfekt, eftersom hela vårt växthus är i glas, vilket därför gör det svårt att hänga upp någon krok att hänga saker på. Den betsade jag två gånger med min favorit-bets ”MYR” ifrån Beckers.

Jag ville också ge skåpet ett lite nättare utseende.

Därför målade jag ut en form nere i sockeln så att skåpet fick ”ben” och inte en tät sockel som den hade. Denna form sågade maken sedan ut med en sticksåg. Jag tycker det gjorde massor att få lite luft mellan skåp och golv, eller hur?

Några fina julklappar och loppisfynd har flyttat in i glasskåpet. Är så pepp på att komma igång med kalendern “Livsjournalen” som min bloggkollega Emma har skrivit. Den är en julklapp från min mormor och morfar.

De runda furuknopparna bytte jag ut mot fina beslag i antik mässing från Specialbeslag Och visst gjorde de halva grejen?

Insidan i skåpet valde jag att måla vit. Där störde jag halvt ihjäl mig på hålen som finns för att kunna flytta hyllplanen, så jag bestämde mig helt enkelt för att spackla igen dem. Det blev SÅ mycket finare och vilsammare för ögat.

Innan jul snodde jag ihop några Moravia-stjärnor i tapet, med instruktion som jag hittade hos Sofia Mokkasin. En hamnade här ute, den är gjord i en vacker tapet från Sandbergs och visst gjorde den sig så bra ihop med färgen på skåpet?

Och så slutligen satte maken en gammal bröstlist som ändå bara stod och skräpade i garaget, som krönlist på skåpets topp. Lite som kronan på verket. Den målade jag in i samma gröna kulör som skåpet.

Det var definitivt inte något drömskåp vid första ögonkastet, men det gick det alldeles utmärkt att förvandla det till. Ja, från furu till drömskåp! Eller vad tycker ni?

3 tips för en lyckad möbel-makeover:

 • Slipa och tvätta alltid möbeln noggrant innan du börjar måla. Så att färgen fäster ordentligt. Även ett omålat skåp som detta behöver slipas.
 •  Detaljerna gör det. Nya beslag på möbeln eller att spackla igen hål som här gör stor skillnad.
 •  Ha ett öppet sinne. Allt behöver inte se ut precis som det gjorde från början. Att addera eller att plocka bort något kan göra susen.

Lycka till med era projekt och klicka gärna på det lilla hjärtat här nedan. Det betyder massor ?

68
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Emma

  Så fint Linnea! Och underbart att se Livsjournalen där hos dig <3

  1. Linnea

   Tack snälla Emma 💚 Det skall bli spännande med Livsjournalen i följe detta året. Den är så fin!

 2. Johanna

  Vilken fantastisk blogg! Så mycket inspo! Älskar fågelgirlangen! Har du ngn beskrivning på den? 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.