putsa_silver03

Loppisfynd och bästa knepet att pusta gammalt silver

Jag har gjort så galet många fina loppisfynd de senaste veckorna. Jag som knappt brukar ha tid att springa på loppis har i alla fall kommit iväg två gånger på loppisturer, det får jag tacka min familj för. Än har ju inte riktigt loppissäsongen dragit igång här på ön så loppisskyltarna är lite få än så länge. Men under sommaren har jag nästan aldrig tid att dra iväg, eftersom jag jobbar så mycket i butiken. Så nu gäller det att passa på ändå.

Jag är så glad över de små faten och den söta lilla silen från senaste turen.

Senast häromdagen kom jag hem med massa fina saker. Några söta “musselmalet” -tefat, små glas med inristade blommor (är en sådan sucker för glas med inristade blomster i. KAN INTE LÄMNA!) och ett plättjärn i gjutjärn. Det sistnämnda har jag varit på jakt efter länge! Nu kan vi äntligen äta plättar här hemma. Vi invigde det redan i veckan till barnens stora förtjusning.

Jag faller ofta för formen eller mönstret på saker när jag går på loppis. Som den här helt vanliga skeden. Men kolla vilken underbar form själva skeden har!

En liten del av förra veckans loppisskörd. Jag är lite extra nöjd över den vackra kannan in glas. Formerna på den är underbara och den har redan serverat flädersaft ett flertal gånger här hemma.

Salladstång, bruna tallrikar och en magisk lampskärm

Förra veckan kom jag hem med en lika god skörd med fynd. Världens finaste lampskärm som jag tänker skall få ny sladd och sedan hänga i Lillys kommande rum. Hon har ju bestämt sig för att flytta ifrån lillebror och in i gästrummet. Tror den magiska beige/rosa/aprikosa-nyansen kommer göra sig så fin mot de gröna väggarna där inne.

Om ni visste hur många gånger jag tittat efter blomhållare på Tradera. Nu äntligen fanns det där på loppisen, för nästan ingenting! I sommar skall den få hålla upp alla fina trädgårdsblommor.

Den hålbroderade duken i vitt och beige! Hur ljuvlig?! Är det något jag håller utkik efter nu på loppisar så är det just broderade dukar. Jag älskar hantverket och äktheten i dem. Jag ärvde precis en hel hög med gamla lakan från min farmor och nästan alla är broderade med hennes och farfars initialer. Förstå att de lade ner ett sådant jobb på ett underlakan förr i tiden. Jag har till och med några som är hålbroderade med fyrklöver runt deras initialer. Galet men väldigt vackert.

En hel del nysilver blev det också. Men kolla så svart!

Båda gångerna så har jag hittat en hel drös med nysilver; bestick, salladstång, fat, kakfat på fot och tårtspade bara för att nämna några. Jag är så glad över allt! Men mycket var väldigt svart, vilket egentligen inte är hela världen eftersom jag är en sådan som föredrar lite oxiderat silver framför blankputsat. Men vissa saker skulle faktiskt behöva lite putsning. Och mamma tipsade om världens bästa knep för det:

PUTSA SILVER

  1. Ta fram en bit aluminiumfolie och lägg den på botten i en plastbunke.
  2. Placera dina silverföremål på folien. Se till att allt silver har kontakt med folien.
  3. Lägg i tre-fyra teskedar bikarbonat eller bakpulver i bunken. Jag testade båda men tyckte att bakpulver funkade bäst.
  4. Häll på kokande vatten. Vattnet ska täcka både silvret och folien. Låt sedan blandningen stå i 10-15 minuter.
  5. Skölj av silvret med vanligt vatten.
  6. Putsa sedan med en mjuk trasa eller putsduk.

Hur lång tid det tar innan silvret är rent beror på hur mycket sulfidavlagringar som finns på föremålen. Vanligtvis räcker det med några minuter. Du kommer se hur hur det svarta oxiden/sulfiden försvinner från silvret samtidigt som aluminiumet blir svart i stället. Enkel kemi när den är som bäst!

Se till att silvret har kontakt med aluminiumfoliet. häll över bakpulver/bikarbonat och kokande vatten. Sen står du enkelt bredvid och ser magin hända!

KLART!

Se så fina de blev! Fortfarande lite slitna och dana vissa, men det är så jag gillar dem. Tidens tand är vacker, tycker jag.

7
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.