insynsskydd01

DIY: insynsskydd i skåp

Jag håller på att pyssla i barnens rum för fullt just nu. Som jag skrev tidigare så har Lilly bestämt sig för att flytta ut ifrån hennes och Harrys gemensamma rum och göra gästrummet till sitt. Kanske är det ändå lite skönt att ha sitt eget space om man snart fyller 9 år? Det har i alla fall inneburit en hel del fix; ommöblering i två rum, lite spackling och målning. Jag har fått sy både sängkappa och insynsskydd. I det som numer är Lillys rum, har vi ett skåp från Ikea. Detta målade jag om i samma kulör som väggfärgen när vi renoverade det rummet häromåret. Mer om den renoveringen kan ni läsa om HÄR. Det är några år sedan vi målade om därinne men jag älskar fortfarande den dovt grågröna färgen “Tant Johannas gröna” som vi har på väggarna. Ni ska snart få se mer ifrån båda barnrummen!

Liatorp-skåpet har glas i överdelen och där har jag under alla år försökt hålla lite ordning. Det har främst varit lite tyger och pyssel därinne, saker som vi inte bråkar med varje dag. Därför har det inte varit något större problem att hålla glasdelen någorlunda fin. Men nu fick en hel del av Lillys saker flytta in där; böcker, smycken och leksaker. Det blev en salig blandning, så jag kände att ett tyg för att dölja skåpets innehåll kunde komma väl till pass.

Det gröna skåpet när Lillys saker just hade flyttat in och det ännu inte hade fått sitt insynsskydd.

GÖR DET SJÄLV

Hur är det med er och ordningen i skåpen? Klarar ni att ha ordning i glasskåpens delar? Man kan självklart ta enklaste vägen och använda häftpistol och häfta fast ett tyg som insynsskydd. Men om man vill göra så lite åverkan på skåpet som möjligt så är det bättre med en gardin. Det är egentligen världens enklaste grej att få till.

Helt vanliga gardinspiraler köper du i tex bygghandeln, eller där de säljer gardintillbehör. Jag köpte mina krokar hos XL bygg, spiralen hade jag redan hemma sedan tidigare. 

Jag tog ett par gamla spetsgardiner, vill minnas att de kommer från Rusta ursprungligen. Glaset mätte jag på höjden och la till någon centimeter eftersom spiralen sitter lite över och under glaset + lite till sömsmån till kanalen som skall sys. Att tänka på är att det är det viktigt att få spänn på tyget på höjden, annars kommer tyget bli slappt där det hänger. Jag klippte av tyget på längden, men använde hela bredden. Två öglor tillhörande gardinspiralen satte jag i överkant av glaset, lite över glaset och någon centimeter bredvid. Och två öglor under precis på samma vis. Spiralen klippte jag några centimeter kortare än glaset, detta för att få spänn på den. Spiralen är ju lite töjbar, detta så att tyget inte bågnar ner i glaset sen.

Jag behövde bara sy en kanal på ca 1,5 cm på ena sidan av gardinen. Den andra sidan av gardinen hade ju en smal fåll som passade perfekt till spiralen. Så det krävdes ytterst lite sömnad att få till själva gardinen.

Tadaa! Lite lugnare för ögonen och betydligt mindre rörigt.

Sedan så var det bara att trä på gardinen på spiralen och haka fast spiralen i öglorna som jag satt fast på dörrarna. Jag piffade rynket på gardinen och voilá! Klart!

7
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.