tulpan_lilja01

I tulpanrabatten

 

Mäktigast i trädgården just nu är helt klart min tulpanrabatt runt växthuset som jag gjorde i höstas.

När vi byggde växthuset så grävde vi en rabatt runt ungefär halva växthuset, rabatten där är ca 40 cm bred. Sedan beställde vi plåt hos en lokal plåtslagare som var 3mm bred och 150mm hög. Själva plåten är sedan 2,5 m lång, som maken svetsade ihop med varandra och tryckte ner i marken. Cirka 5 cm lät vi dem sticka upp så att det blev en fin plåtkant mot grusen. På ett litet kick rostade plåten och fick den där härliga, rostiga patinan vi ville åt. Rabatten fyllde vi sedan med vanlig planteringsjord och i höstas köpte jag på mig ett helt gäng tulpaner, hela listan kan ni se HÄR Eftersom rabatten var helt ny så kunde jag lägga ut mina lökar, lite här och där och för att sedan fylla på med lite mer jord. Tulpaner kan man sätta från september tills dess att frosten kommer.

Däremot så var jag lite nervös över om det verkligen skulle titta upp några tulpaner i rabatten, eftersom maken och svärfar hade knatat runt i rabatten då de monterade själva växthuset i vintras. Men tänka sig, de tittade upp ändå!

Hur gör man med tulpaner egentligen?

Tulpaner är väldigt tacksamma att sätta, är min uppfattning. Allt de begär är lite av din tid på höstkanten, för att helt enkelt gräva ner dem där du vill att de skall titta upp sen i vår. Men så läste jag på lite och tydligen så blommar aldrig tulpaner två år i rad från samma lök, men att de ofta sätter sidolökar som de då blommar ifrån. Man planterar på hösten och sen väntar man med spänning på våren efter att de skall börja titta upp. Sen är det liksom inget mer pyssel med tulpaner. De fortsätter komma år in och år ut.  Eller så har jag alltid tänkt att det är, men efter att ha läst på så visar det sig att det kanske inte alls är så. Det finns faktiskt en risk att de bara blommar första året. De gamla tulpansorterna har tydligen lättare att sätta sidolökar än de nya hybriderna. Sorten ”Apeldoorn” som är en gammal tulpansort sätter lätt sidolökar. Jag missade helt att man kan gödsla tulpanerna med blodmjöl innan blomning för att ge dem lite extra kraft att kunna skapa sidolökar. Nästa år!

Klipp inte ner

Det är också viktigt att tulpanerna inte klipps ner när de blommat över, utan får vissna ner i sin egen takt. Detta för att energin från blasten går ner tillbaka i löken. Det ser ju inte världsroligt ut i rabatten med vissna tulpaner, men jag hoppas kunna plantera ut lite sommarblommor som jag försått och håller tummarna på att de kan ta över rabatten så att den tråkiga tulpanblasten kommer lite i skymundan. Håll tummarna! Jag läste någonstans att man kunde använda ett gummiband och liksom vika ner blasten, så att den inte blir lika synlig, som ett knep liksom.

Mina beställda tulpaner räckte inte till hela rabatten, så jag fick köpa en påse blandade tuplaner i “Lovely mix” hos Granngården. Dessa grävde jag ner på baksidan.
På baksidan av växthuset fortsätter rabatten en liten bit. Avslutningsvis så rundade vi av den lite mjukt mot stenmuren.
De mixade tulpaner går i mörkt, mörkt rött och rosa och är pionliknande. Just de mörka tycker jag är så dramatiska!

Kommer de komma tillbaka?

I mina andra rabatter har faktiskt tulpanerna återkommit, de jag satte förrförra hösten blommar fint även i år till exempel. Så några sidolökar måste de ha lyckats med att sätta. Till hösten blir det nog till att gräva ner ett nytt gäng lökar till här vid växthuset för att säkra blomning nästa år, men sen tänker jag nog vänta och se vad som händer året efter. Kommer det då komma några tulpaner?

Jag upptäckte tulpaner på riktigt för några år sedan och har satt ett helt gäng sedan dess, i de flesta av mina rabatter här hemma. För inget gör mig gladare än ett fång hemodlade tulpaner på vårkanten!

“Black Parrot” är en riktig dramaqueen, eller vad säger ni? Jag älskar de fransiga papegojtulpanerna och denna måste vara den mest dramatiska av dem alla, här kramandes med “Apricote pride”.
Magiska “La Belle Epoque” har äntligen öppnat sig i rabatten.

Mina favoriter

Nu har inte riktigt alla tulpaner i rabatten hunnit öppna sig ännu. Men nu går det i en rasande far vill jag lova! Det är lite det som är tjusningen med tulpaner, att kunna gå ut och kika lite var dag och se hur långt de kommit. Mina favoriter är alla pionliknande tulpaner, kanske framförallt den vita magnifika “Exotic Emperor”. den är minst lika stor som en äkta pion! De mörkt, mörkt röda, nästan svarta piontulpanerna är så dramatiska och vackra också. Den aprikosa “La Belle Epoque” har precis slagit ut och de har en underbar randning i färgen och är sådär härligt fluffiga.

Gigantiska “Exotic Emperor” gör ingen besviken. Snacka om att leva upp till sitt namn!
Dessa liljeliknande-tulpaner har jag inte en susing om vad det är för sort. Jag antar att jag måste ha fått en påse med felmärkta tulpaner helt enkelt. Men det gör inte mig ett dugg, när man ser så vackra de är.
Det får nog bli fler lilje-tupaner till hösten.

Tulpanlökarna som jag beställde kommer ifrån  Lökar och knölar. De har en väldans massa fint! Därifrån beställde jag i våras även mina daliaknölar. Det skall bli så spännande att se dem ta över trädgården sen efter tulpanerna.

Perenner

Förutom tulpanerna så huserar här även några perenner, om än få än så länge. Jag har hunnit få ner två alunrot, deras mörka bladverk gör sig så bra ihop med de mörka papegojtulpanerna. En stjärnflocka som var vit när jag köpte den, men som blivit vinröd här istället. Och två stycken trädgårdsnejlikarot i den mest perfekta aprikosa nyans, att jag aldrig förut dykt på den sorten? Dessutom så har en gammaldags röd dillpion som jag har fått utav min mormor hamnat här, likaså ett skott utav en av våra klätterrosor. Tänker att den skall få klättra upp mot taket på växthuset. Jag tror detta kommer bli en tvättäkta mormors-rabatt!

På bara några dagar så har alla tulpaner rabatten slagit ut. Just precis nu är den som allra finast. Snart, snart är det över och jag skall börja plantera ut mina frösådder; stockrosor, vallmo, rosenskära, blomstermorot och svart blåklint mfl. Jag hoppas verkligen att jag skall lyckas få denna rabatt fin och blomstrande igen, men denna tulpanprakt känns faktiskt lite svårslagen 🙈

 

Gillar du det här inlägget? Klicka gärna på lilla hjärtat här nedan så blir jag väldans glad!

34
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Skillad Florals

  Wow så fina tulpaner!!!

  1. Linnea

   Visst är de fantastiska! Så glad över att jag var envis i höstas och skulle ha ner lite tulpaner trots att växthuset inte ens var på plats..

 2. Josefine Hammarberg

  Helt magiskt inlägg! Längtar nästan lite till hösten så jag också kan få sätta igång och försöka göra en sådan här rabatt i min trädgård! 🙂

  1. Linnea

   Ån men tack! Så glad jag blir! Visst längtar man lite efter det. Det är ju så spännande att se sen på vårkanten när de börjar titta upp!

 3. Julia

  Fantastiskt fint!! Hur mycket ska man vattna tulpaner? Ska man vattna nåt innan de kommit upp?

  1. Linnea

   Tack! 💚 De behöver inte alls särskilt mycket vatten. Jag vattnade på dem efter att jag planterade lökarna men sen har jag inte vattnat något mer innan de kom upp. Sen har de nu fått lite vatten då och då eftersom de blommar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.