syrensaft04

Hög tid för syrensaft!

Mellan hägg och syren existerade inte i år heller. De senaste dagarna har syrenbuskarna slagit ut här på ön och jag kom att tänka på syrensaft. I år måste jag göra mig en ny laddning och nu är det verkligen hög tid för det! Det är inte svårare än flädersaft, om än lite pyssligare eftersom man måste ta loss alla små blommor från kvistarna då de kan ge en besk smak. Det tar en evig tid, men det är det värt!

Syrensaft gör du på de lila vanliga syrenerna. De ger saften en underbar färg.

Sist jag gjorde syrensaft så gjorde jag ett lite egen-komponerat recept. Jag drog ner lite på sockret, eftersom jag tyckte saften jag gjort innan blivit lite för söt. Och så adderade jag några extra citroner, jag ääälskar citron!

Saften blev lite mer lagom söt och så smakar den rätt mycket citron. Den blev lite mer som en syrenlemonad. Somrigt fräsch, var ordet!

Här har ni mitt recept: :

40–45 blomklasar
2 liter vatten
ca 1,8 kg socker
4 citroner
50 gr citronsyra

1. Lägg blomklasarna på ett tyg så kryper eventuella insekter ut ur dem. Skölj klasarna om du vill. Rensa sedan bort alla blad och stjälkar. De kan göra att saften blir besk.

2. Tvätta citronerna och skiva dem tunt. Varva citronerna och blommorna i en stor skål.

3. Koka upp vatten och socker. Rör i citronsyran. Häll det heta vattnet över blomsterblandningen och rör om.

4. Låt detta stå och dra under lock i 3–4 dagar på en sval plats. Rör om då och då.

5. Sila sedan saften och häll upp den i rena flaskor. Förvara dem i kylskåp. Hållbarheten på saften är inte jättelång så det kan vara bra att frysa in en del av den.

Grundreceptet (som jag utgått ifrån) hittar ni HÄR

4
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Zanna Metzer

    Mums! Det ska jag prova när syrenen väl har blommat här i Umeå! 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.