lampa_diy01 (2)

DIY: Den klassiska “Carl Larsson”-lampan

Här kommer ett efterlängtat inlägg; en liten beskrivning på hur jag gjorde min egna ”Carl Larsson”-lampa som hänger över mitt köksbord. Denna gång blir det ingen steg-för-steg-beskrivning, men jag tänker att jag förklarar lite och slänger in de få suddiga (med betoning på SUDDIGA) bilderna jag tog från processen, så kanske ni ändå får en uppfattning om hur jag gjort.

Eftersom min kära blomlampa har flyttat till vardagsrummet för en tid sedan, så var jag så sugen på något nytt att ha över köksbordet. Jag hade kärat ner mig i Josef Franks klassiska “Carl Larsson”-lampa från Svenskt tenn, men tyvärr tillät inte min plånbok det köpet. Lampor är så rackars dyra! Denna har jag full förståelse för i och för sig, eftersom det är handsydd och det skojar man inte bort. Men jag tänkte såklart som jag så ofta gör; jag provar att göra en själv. Jag menar sy, det om något kan jag!

Lampstomme/lampskelett

Det allra bästa och smartaste hade varit om man hade en passande lampstomme/lampskelett till innerlampan. Kanske har du något i gömmarna eller har turen att hitta på loppis? Det hade inte jag eller jag hann liksom aldrig leta, så jag fick skapa min egna lampskelett utav järntråd. Järntråd köper du i en vanlig bygghandel. Den är lite tjockare och rejälare än najtråden som lätt blir lite vinglig. Utav järntråden tillverkade jag ett lampskelett; jag gjorde två cirklar, en liten till toppen och en större. Viktigt här är att ha lampsockeln du tänker använda redo och kolla så att den går in i den lilla cirkeln i toppen. Den skall gärna vara lite större än lampsockeln. Jag hade en lös lampsockel i mässing (Som jag hade köpte i min lokala bygghandel) Med denna sockel kommer också två lampskärmsfästen i mässing som behövs till detta projekt. Här kan ni hitta lampsockeln jag använde.

Sedan gjorde jag 4 st “stag” till lampskelettet och satte mellan den lilla cirkeln och den stora, så att det blev ett konformat lampskelett. Mät ut ungefär var dessa skall sitta så att det blir jämt fördelade över cirklarna. Jag snurrade runt järntråden med hjälp av en tång. Den är lite i grövsta laget att böja med händerna, men det funkade. Kan du löda så är det bara att sätta igång med det istället.

Lampskelettet spraymålade jag vitt, eftersom jag tänkte mig lampan i vitt tyg. Detta så att lampskelettet inte skulle utmärka sig något större under det vita tyget sen.

Montera tyget

Mät omkretsen på lampskelettets nedersta ring, den stora ringen. Här har du ditt mått till tyget, jag använde ett vitt tunt linnetyg till min lampa. Tyget sys ihop kortsida mot kortsida, som en tub/cylinder och läggs över lampskelettet. Lägg till ca 5-10 cm på höjden för fåll i nederkant och invik i toppen på lampan. Blir det för mycket tyg klipper du av det nu när du monterar lampsockeln. Du kan gärna nåla fållen till lampskärmen i nederkant, men vänta med att sy den.

Ring med volang

Ringen som den lilla volangen skall sitta gjorde jag även den i järntråd. Mina är 55 cm i diameter. Forma till en rund ring och fäst ändarna i varandra. Sedan rev jag 1-1,5 cm breda tygremsor i linnetyget jag skulle använda till lampan för att sedan vira runt hela ringen. Ändarna fäste jag med lite lim.

Nu har vi lampskelettet och ringen där själva volangen skall sitta. Då är det dags att montera ihop dessa med varandra. Till detta klippte jag 4 st bitar av najtråd, sisådär 8-10 cm långa. Jag valde najtråd eftersom den är enklare att forma än järntråden. Och mätte ut 4 punkter på ringen där de skulle placeras. Jag fäste najtråden först i lampskelettet, där trådarna i själva lampskelettet redan satt och sedan snodde jag runt najtråden i ringen. Nu sitter de ihop! För att fästa lite extra så limmade jag najtråden med en limpistol i lampskelettet, så att allt sitter stadigt. På dessa “fästen” snodde jag också tygremsor runt najtråden, för att de skulle smälta in i lampan. Efter att fästena fått tyg om sig så kan du nu fålla lampskärmens nederkant förhand.

Volangen

Sedan klippte jag till volangen till min ring. Min volang är färdig ca 16 cm hög, men den klippte jag av efter att jag fäst den i överkant. Mät ut omkretsen på din cirkel och lägg till ca 1/3 del eller mer om du önskar. Sy en rynktråd och rynka ihop tyget för att få en volang av ditt tyg. Jag sydde ihop mitt tyg efter att jag börjat nåla fast den på ringen, för att kolla att det blev lite lagom mycket rynk på. Det gör man som man vill med.

Sedan viker du in och nålar fast tyget i ringen och syr fast tyget förhand med nål och tråd. Nederkanten klipper du sedan av, så lång som du önskar volangen och fållar upp på maskin.

Sedan är lampan faktiskt klar! Det är en hel del handsömnad och den kräver definitivt lite tålamod, men den blir verkligen fin och kostar inte många kronor att göra själv. Jag hade faktiskt allt mitt material hemma redan, förutom lampsladden som jag fick köpa till. Så den blev ju väldans mycket billigare än att köpa en lampa.

Snor du ihop en egen lampa, tagga mig gärna på Instagram så att jag kan få se. Det är så himla roligt! @leitntosinspiration heter jag där. Och klicka gärna på det lilla hjärtat här nedan om du gillar inlägget, det gör mig också väldigt glad! Stort lycka till med era lampor nu!

 

 

72
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.