blomsterkalas01

Recept på blommiga tårtor och blomsterkakor

Häromveckan blev vår lilla tjej 9 år, något som ju känns helt overkligt. Hur fort går tiden egentligen?

Vi firade henne med frukost och presenter på sängen och med fika följt av grillad hamburgare med släkten på eftermiddagen/kvällen. Det hela blev en väldigt mysig och lyckad dag, framförallt för vår lilla stora tjej. 

Några kakor dekorerade jag med tusenskönor från gräsmattan och svart blåklint från rabatten.

Det blev visst lite blomstertema på hennes kalaskakor i år. Lilly och jag hade bakat blomsterkakor, chokladmuffins och så två små blommiga tårtor. Receptet till blomsterkakorna hittade jag hos Hanna Wendelbo. Och de är precis är lika fina som de är goda. Jag hade turen att jag hade lagt ett gäng penséer i press någon vecka tidigare, så det var bara att plocka fram och dekorera kakorna med dem.

Chokladmuffins är bland det godaste jag vet. Busenkla också. Och har man kalas mitt i sommaren när man jobbar som mest så är enkelt det enda vettiga alternativet. Receptet jag använder kommer från klassiska boken ”Sju sorters kakor” och ni har säkert bakat dem själva massor med gånger. Som dekoration lät jag barnen spritsa grädde på dem och så dekorerade jag med några små rosor från vår stora rosenbuske och några prästkragar från diket. I det enkla bor det vackra osv.

Tårtorna, där jag hittade inspiration ifrån Anna Kubels ljuvliga blomstertårta, fyllde jag med hemmagjord lemon curd och hallonmousse. Lemon curd-receptet hittade jag även det hos Anna och det är verkligen underbart gott för en citronälskare som jag. Jag hade dock i lite mer socker, ni får receptet jag använde nedan. Den ena tårtan fyllde jag med två lager hallonmousse och ett lager lemon curd. Den andra blev tvärtom; två lager lemon curd och ett hallonmousse. Hallon och citron är ju båda lite syrliga och fräscha i smaken och passar så fint ihop.

Recept på tårtbotten:

 • 6 st ägg

 • 3 dl strösocker

 • 1,5 dl mjöl

 • Lite mer än 1 dl potatismjöl

 • 3 tsk bakpulver

 1. Vispa upp äggen och tillsätt sockret. Vispa fluffigt.

 2. Tillsätt övriga ingredienser.

 3. Smörj formen och bröa med ströbröd. Häll i smeten och grädda i ugn i ca 30-40-min i nästan 200 grader.

 4. Låt svalna och plocka bort formen. Vid en liten tårtbotten som jag använde, dela i tårtbotten i mitten.En sats räckte till 1 st tårta av dessa små tårtor. Alltså två mindre tårtbottnar.

Här är receptet på lemon curd:

 • 3 ekologiska citroner

 • 1,5 dl strösocker

 • 50 g smör

 • 1 msk majsstärkelse

 • 2 ägg

 • 2 äggulor

 1. Tvätta av citronerna. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.

 2. Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan.

 3. Vispa äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.

 4. Häll över din lemon curd i en skål och låt svalna. Ställ sedan in den i kylen och låt svalna ytterligare

Recept på hallonmousse:

 • 250 g frysta, tinade hallon

 • 2 gelatinblad

 • 2 äggulor

 • 1/2 dl strösocker

 • 5 dl vispgrädde

 1. Mixa hallonen och passera genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Lägg gelatinbladen i blöt.

 2. Koka upp purén, ta av från värmen. Krama ut vattnet ur gelatinbladen och bland med purén.

 3. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa 3 dl av grädden fast (för 12  port) jag använde 2 dl grädde till mina två tårtor.

 4. Rör ner purén i äggvispet. Förvara övertäckt i kyl tills den blivit lite fast.

Tårtorna dekorerade jag sedan med varsitt tomtebloss istället för ljus vid servering.

Jag gjorde två lite mindre tårtor med storleken 17 cm i diameter. Totalt så bakade jag två tårtbottnar till varje tårta för att få lite höjd på dem och när jag skurit upp bottnarna blev det alltså tre lager att fylla. Istället för klassisk grädde klädde jag in tårtorna med citronfrosting.

Frosting

300g Philadelphia ost

75g smör

1 1/2 dl florsocker

1-2 msk citronsaft

Rör ihop färskost, smör, florsocker och citronsaft. Vispa frostingen fluffig. Montera din tårta och bred ett lager frosting över den. Dekorera med ätbara blommor tex;  lavendel, salmbärsrankor, salvia, etc. Servera!

Hoppas ni skall gilla! Jag tyckte allt blev väldigt mumsigt faktiskt. Dessutom både enkelt och vackert. Och gillar ni detta inlägg så blir jag som vanligt superglad om ni trycker på det lilla hjärtat här nedan. Kram till er!

 

15
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.