garden_flowers01

I mina blomlådor

Mina blomlådor utanför växthuset står verkligen i full blom! Jag tänkte jag skulle visa er vad jag stoppat däri, innan hösten tar dem. Det är en härlig färgsprakande blandning av mina frösådder och dahlior. Förbered er på en bildkavalkad utav dess like!

Min dahlia “Pink skin” har verkligen tagit för sig i år och blivit så stor.
“Evanah” – en stor fluffig ljust rosa dahlia
“Fizzy pink”, en underbar sort utav rosenskäran.

Vad prunkar i lådorna?

I den ena blomlådan har jag satt luktärt och slingriga svartöga. Svartögat har inte riktigt tagit så som luktärten som nu har klättrat över hela ställningen. Nästa år kanske vi får bygga ett högre torn och stoppa däri. Man hittar också tre olika sorters dahlior här i; “Evanah”, “Waltzing Mathilda” och den rosa/vita “Pink skin”. Annars huserar här också några blomstermorotsplantor, svart blåklint och några olika sorters rosenskäror, som den rosa “Fizzy pink” och en vit “Early summer”. Just nu är mina blomlådor verkligen helt bananas, det nästan växer över!

“Waltzing Mathilda” – dahlia som verkligen gett massor med blommor. Jag räknade knopparna en gång och fick det till 38 st.
Luktärtstornet är en salig blandning av olika sorters luktärt, eftersom jag hade satt egna frön från fjolårets fröbaljor. Tydligen kan dessa korsbefruktas och bli helt andra sorter, vilket ja, hände i mitt luktärtstorn. Här ser ni i all fall sorten “Whiltshire ripple” – en av sorterna som det var meningen att det skulle vara.
Fluffiga “Snowbound”

Fyra olika sorters dahlior

I den andra lådan hittar man 4 st dahlior; “Happy singles kiss”, “Snowbound”, “Creme de cassis” och ståtliga “Café au lait”. Här var min tanke egentligen att min “Creme de congac”-dahlia skulle vara, istället för den rosa “Creme de cassis”, men det visade sig rätt tydligt att jag hade råkat märka påsarna fel.. Bättre lycka med kombinationerna nästa år kanske!

Magiska “Creme de Cassis”
Trädgårdens drottning: “Café au lait”
Dalia “Happy singles kiss” och den skira slöjsiljan.
En liten vinröd blomstermorot. Mina plantor av blomstermoroten har blivit gigantiska! De är så fina att de ibland är vita och ibland är vinröda. Blomstermoroten är verkligen perfekt i bukett, eftersom de fyller ut och står sig väldigt länge i vas.

Den vita, fluffiga rosenskäran “Double click snow puff” har nu massor med blommor och knoppar. Jag tycker den är så fin! Slöjsiljan, som blommar rätt länge, är en av mina favoriter till buketter. Här i hittar man också svart blåklint som ger en fin kontrast mot allt det ljusa i lådorna och passar så fint ihop med den lite vit/vinröda blomstermoroten. Två plantor vit kornvallmo finns också här i och så den aprikosa sömntutan “Thai silk”. Den sistnämnda är ny för mig i år och den är underbart vacker! Det blir definitivt fler av dessa nästa år!

Fluffiga rosenskäran “Double click snow puff” blir det definitivt en repris på till nästa år.
Ljuvliga sömntutan “Thai silk”

Om blomlådorna.

Blomlådorna är 130 cm långa och 70 cm breda i ytterkant. Maken byggde lådorna i ett 5 cm tjockt tryckimpregnerat virke, så att de skall kunna stå där länge. Något jag verkligen längtar efter är att färgen på det tryckimpregnerade virket skall bli lite gråare. I år har färgen på lådorna stört mig rätt så mycket faktiskt, haha! Men man skall ju varken måla eller betsa tryckimpregnerat virke första året pga. att det är för fuktigt, så det är bara för mig att härda ut. Det får ju en fin “järnvitriol”-look efter en tid. Jag hoppas, hoppas det sker redan på nästa år. Det är ju lite det som är grejen med tryckimpregnerat virke, att man skall slippa hålla på att måla på det.

Trädgårdsplocket!

Ja, och så plocket då! Så hiskeligt bortskämd jag blivit nu under sommaren. Att bara kunna kliva utför dörren och plocka den ena vackra buketten efter den andra. Men snart är hösten här, eller det är den ju redan. Sommarens varma brisar har bytts ut mot svala höstiga vindar. Vad skall jag göra nu när trädgården och de vackra buketterna så småningom är ett minne blott? Jag antar att jag får börja samla fröer från trädgården och börja planera för nästa vår helt enkelt.

Klicka gärna på lilla hjärtat här nedan om du gillar inlägget, det gör mig så glad!

Där finns de, bara några ynka steg utanför dörren. Så vackert att det nästan gör ont.

20
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.