recept_citronkaka03

Recept på de godaste små citronkakorna

 

Citronkakor, lite sega, ack så fräscha och goda till den grad att det nästan inte går att sluta äta dem. Ja, vad finns möjligtvis att ogilla? Ni har säkert inte missat att min absoluta favorit i kakor och bakverk är just citron. Är det något stundande kalas här hemma så kan man ge sig tusan på att jag bakar något med citron i.

Och så även denna gång, till min födelsedag härom veckan så ville jag testa något nytt och jag lyckades hitta ett recept på små citronkakor. Receptet var amerikanskt, så jag fick modifiera och höfta lite bäst jag ville, eftersom de inte riktigt har samma mått som vi. Och helt ärligt så har jag hittat en ny favoritkaka! Så pass att de redan är slut här hemma, så i helgen blir det kanske till att baka fler. De är så smidiga att ha i frysen och plocka upp när man blir sugen. Lite farligt kanske dock, haha! Bara en till…

Världens godaste citronkakor

Ingredienser:

100 g rumsvarmt smör

1,5 dl socker

1 stort ägg

1 msk pressad citron

1 msk rivet citronskal

1/2-1 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

4 dl mjöl

1/2 tsk salt

Några droppar gul karamellfärg

Florsocker

Gör såhär:

  • Börja med att ta ur smöret ur kylen och låt det ligga och bli rumsvarmt, i minst en timme behöver det ligga framme innan du kan använda det.
  • Lägg smör och socker i en skål och mixa ihop med elvisp, så att det får en krämig konsistens.
  •  Addera ägg, citronsaft, det rivet citronskal och vaniljpulver.
  • Fortsätt att vispa ihop allt med elvispen på låg fart tills alla ingredienser har blandats väl.
  • Nu kan du addera de övriga ingredienserna; mjöl, bakpulver, salt, bikarbonat samt några droppar gul karamellfärg (Karamellfärgen är inget måste, den gör ju degen bara lite gulare och en aning roligare)
  • Vispa ihop allt med elvispen på låg fart tills det blandats väl och är klumpfritt.
  • Täck skålen med degen och ställ in i kylen i minst en timme. Detta är för att smöret behöver hinna hårdna innan nästa steg, annars kommer dina kakor bli platta.
  • 10-15 minuter innan kakorna ska tas ur kylen så värmer du upp ugnen till 175 grader och förbereder två plåtar med bakplåtspapper.
  • Fyll en liten skål med florsocker. När degen är kall nog så rulla små runda bollar (ca en matsked stora) av degen som sedan doppas i florsockret. Lägg kak-bollen på bakplåtspappret på plåten och gör likadant med hela degen. Se till att inte lägga kakorna för tätt, de behöver några centimeter runt om att flyta ut i ugnen på.
  • Ställ in i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Kakorna kommer inte bli helt färdigbakade i ugnen, utan lämna dem på den varma plåten i ca 5 minuter efter att de tagits ur ugnen innan du flyttar dem för att svalna.

Klart!

Så var citronkakorna klara! Nu återstår det bara att njuta av de fräscha små kakorna. Hoppas ni gillar dem lika mycket som jag!

 

 

 

 

 

 

6
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.