tulips01

Vad jag planterar i trädgården i höst

Hösten ger ofta bästa förutsättningen för att gräva ner nytillskott i trädgården. Det ger plantorna mer chans att etablera sig, eftersom en ofta regnig och blöt tid väntar. På våren är det ju lite tvärtom, den varmare och torrare tid är på intågande, vilket gör att man ofta får vattna mycket för att ens lyckas hålla växterna vid liv. Jag tänkte visa er perennerna som jag inhandlade på plantskolan i förra veckan. Än har de inte kommit ner i rabatterna, men till helgen så kanske det kan bli av. jag längtar redan till nästa vår, så att jag kan få se allt som nu ska petas ner!

Blodtopp, bild lånad från Pinterest.

Blodtopp.

Jag fick tipset av självaste Hanna Wendelbo att införskaffa mig blodstopp till rabatten nästa år. Jag köpte tre och som jag ser fram emot dem! De åker ner i rabatten vid växthuset. De känns som de blir en vacker utfyllnad i rabatten där men också i buketterna som skall plockas nästa år.

Klematis ”Summer snow”

Ja, jag gick och köpte en Summer snow klematis till. I höstas satte jag en vid pinnen som håller upp hängmattan vid växthuset och den har vuxit på så bra. På vår altan har vi en spaljé där det växer en stor ”New dawn”-klätterros en liten vit klematis ”Miss Bateman” och en stor vildkaprifol. Rosen är gigantisk och vacker hela sommaren, Miss Bateman blommar tidigt och händer inte så mycket med. Den växer kanske en meter men stannar där. Och kaprifolen är i sitt esse under maj-juni. Men blir extremt tråkig i juli, när man hänger som mest på altanen. Då tappar den ALLA sina blad och ser död ut. Nog för att dess grenverk är väldigt vackert, men lite av själva grejen försvinner ju när den inte ens har några blad. Så jag tänkte helt enkelt kombinera min kaprifol med en Summer snow-klematis. Jag hoppas att den kan få plats med sina rötter någonstans vid kaprifolen och kan klättra över kaprifolens grenverk. Och blomma hela sommaren!

Lavendel funkar alltid och humlorna älskar den! Bild lånad från Pinterest.

I rabatten som jag har vid altanen är det i princip bara lavendel som trivs. Det är varmt och soligt läge och de flesta andra blommor ger upp, jag har kämpat i så många år. Jag köpte på mig några plantor lavendel till att gräva ner där, den får helt enkelt bli en lavendelrabatt.

Rödbladig Alunrot. Bild lånad från Pinterest.

Alunrot

Den har jag redan några stycken av i trädgården. Två i rabatten vid växthuset och det är där jag tänker att de två nyköpta plantorna skall ner också. Min favorit är den rödbladiga alunroten, eftersom bladverket gör sitt i rabatten. Den får dessutom så skira blommor som gör sig bra i bukett.

Hur vacker är inte den Kinesiska gulrosen? Bild från Pinterest.

Kinesisk gulros

Jag kunde inte motstå den gammaldagsa rosen “Kinesisk gulros” när jag var på plantskolan. Lite otippat av mig att köpa en gul ros, men jag tänker att det kanske kan vara roligt att ha lite varje i trädgården, så att man kan välja fritt i färg och form. Och gult är ju allt annat än fult, det känns som vi ser mer och mer av gult igen både i trädgården och i inredningsväg. Jag ser SÅ fram emot att få se blommorna på den nästa år!

Bild lånad ifrån Pinterest.

Jag måste hem till mamma och pappa någon dag och gräva upp några höstanemoner. De är en favoritblomma hos mig men jag har aldrig lyckats få dem att ta sig här hemma. Men i år är året tänker jag!

Visst är väl färgen magisk på den väldoftande “Old Wollerton hall”-rosen? Bild ifrån Pinterest.

Sen klurar jag på att köpa ytterligare någon ros till trädgården. Kanske en klätterros “Contance spry” eller väldoftande “Old Wollerton hall”? Jag skulle gärna ha en klättrande mot växthuset.

Och självklart så skall en hel hopen tulpan och narcisser ner i rabatterna. De kom med posten igår, men jag kommer vänta med att stoppa ner dem tills sommarblommorna blivit tagna av frosten. Jag totalvägrar gräva upp rosenskärorna nu när de är som allra finast. De skall få blomma så länge vädret tillåter, ja dahliorna också för den delen. Där tål tål ju knölarna faktiskt lite minusgrader, blommorna gör det inte. Så när när dahliornas blommor har förvandlats till snor av frosten, finns där ju inte längre någon anledning att låt dem stå kvar. Då gräver jag upp knölarna och vinterförvarar dem.

 

 

 

8
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Ella

  Såå fina blommor, speciellt old wallerton =)

  1. Linnea

   Visst är de! Ja jag är så spänd på Wollerton, den skall dessutom dofta ljuvligt!

  2. Linnea

   Visst är dem! Å ja jag är å spänd på den! De skall visst dofta ljuvligt också…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.