atelje_papijjon_sweden01

Inredningstips från vår nya ateljé.

Välkommen in i höstmyset i vår sprillans nya ateljé! Eller, det är ju fortfarande samma gamla ställe som förut men myset och hemtrevligheten är rejält uppdaterat. Äntligen har Papijjon Sweden en inspirerande plats att att skapa nya kreationer på!

I våras fick jag och Sandra för oss att flytta ut våra symaskiner och istället ställa dem mitt i butiken. Mitt i Papijjons-hörna, där våra kläder hänger. Vi hade lite känt genom åren att folk inte riktigt förstår att kläderna vi säljer är våra egna och faktiskt tillverkade på plats. Det är en sådan ovanlighet i vårt samhälle så att det är svårt att få folk att förstå att det faktiskt är så. Men om symaskinerna står där, mitt i butiken så kan väl ingen missa tänkte vi?

Vi fick ihop en väldigt mysig hörna med våra stora symaskiner och det har faktiskt känts rätt mysigt att sy ute i butiken. Men ateljén/kontoret lämnades lite i kaos. Lite där tog både energi och tid slut, sommaren kom emellan och vi fortsatte att husera i kaos och stök därinne. Ja, herregud ni skulle ha sett hur det såg ut härinne! (Det finns faktiskt en liten film på Ladans instagram på story @ladanhemse för er som vill se den enorma skillnaden)

Nya projekt

Men hösten är nytändningen tid, tycker ni inte? Lite så är det i alla fall både för mig och Sandra. Vi drar då gärna igång något projekt i butiken, trots att vi egentligen har cirka tusen andra saker att göra egentligen. Men vad vore väl livet utan fix och kreativitet? Och med bara en massa stök omkring sig känns det bara svårt att fokusera.

Så vi rev ut hela ateljén och började helt enkelt om helt därinne. Vi till och med målade golvet, eftersom det var så slitet och trist.

En gullig hylla som jag hittade på loppis i somras fick lite färg och hamnade på väggen i ateljén. Där samlas just nu några av våra finaste vintage-fynd.

Allt är lite ruffigt och slitet i vår gamla lada och kanske tillhör det charmen lite med ett sådant ställe? Väggen bakom soffan är långt ifrån perfekt, en skulle behöva åtskilliga spackelremsor och timmar för att få slät. Men eftersom väggarna i övrigt är putsade här inne (för utom denna lilla fyrkant, där det förmodligen suttit en dörr en gång i tiden.) Vi tog ner Elfa-hyllorna som satt här innan och målade en bit med överbliven kalkfärg. Spacklade gjorde vi bara som hastigast. Det får helt enkelt fortsätta att vara lite ruffigt operfekt på det här stället.

Skåpet som satte färgtonen

På Facebook fann vi det perfekta skåpet. Vi har så länge pratat om att vi vill ha ett gammalt skåp härinne och äntligen fann vi ett. Lådorna nertill gick inte att öppna, men det visade sig att de båda bara var igenmålade. Ett drag med en vass kniv runtom, så var de uppe båda två. Det bästa är att det slukar massor! Och visst är färgen på skåpet ljuvligt? Lite svårt att se på bild såhär kanske, men den har en härlig bränd rosa/orange färg. Säljaren hade målat det i den färgen och vi har bestämt oss för att behålla det så. Det blev en härlig färgklick härinne! Och det blev skåpet som satte färgtonen här inne. Den brända rosa/orange färgen har vi plockat upp på flera ställen i form av textilier och krukor, för att binda ihop rummet en aning.

En färgregel att utgå ifrån

Det kan vara bra att välja ut ca tre färger när man inreder ett rum, man pratar om 60-30-10-S-regeln. Med det menas en huvudfärg som upptar 60% av rummet, en basfärg som tar 30% och en accentfärg som tar 10%. Ett exempel på detta är väggar och tak som ses mest = 60, en färg som upptar stora möbler tex soffor, säng bord etc = 30. Och en färg till detaljer som textilier eller andra små saker=10. Och så S för en svart detalj som fångar ögat någonstans.

Textilier

Rummet har stenputsade väggar och betonggolv och kan därför upplevas lite kallt. För att få till myset så krävdes det en hel hopen textilier härinne och som ni ser så valde vi att inte sätta gardiner på det klassiska ställena, utan sydde gardiner till en hel vägg som vi tyckte va lite tråkig. Perfekt istället för att måla om! Denna vägg skall agera fotovägg och en skiva skall upp bakom gardinerna sen. Då fyller gardinerna dessutom ett syfte; att dölja skivan när den inte används.

Belysning

Min pappa var snäll nog att hjälpa oss att montera ner ett stort lysrör som egentligen satte här över bordet. Nu ville vi hellre ha en fin lampa, så jag snodde ihop en blomlampa åt oss. Lysrör funkar bra där borta vid tillskärningsborden där vi jobbar, men lite mjukare och mysigare belysning är också viktigt för att få till hemtrevligheten och myset i ett rum. Vi har också adderat små mysbelysningslampor på flera ställen, bland annat en golvlampa och bordslampa. Belysning är A och O för bra arbetsmiljö och myset, allra helst nu när vi går mot mörkare tider.

Man tager vad man haver

Vi har inte köpt särskilt mycket nytt för att få till det härinne, det mesta hade vi faktiskt redan. Men eftersom vi plockade bort en hel vägg med öppna hyllor så behövde vi lite mer förvaring till tyger. Två IVAR-skåp från IKEA passade tyckpackarna perfekt. Det blir lätt väldigt dammigt när man pysslar med tyger, så det känns mer praktiskt att stänga in dem i ett skåp. Skåpen målade vi i Ladans signaturfärg och den mest perfekta beigea nyans vi vet; “HAMPA” ifrån Beckers.

Bordet har vi fyndat på loppis billigt för några år sedan, det har stått på lagret och väntat på att vi skall orka ta tag i det. Det var furufärgat med ett riktigt tjockt lager lack på. Jag slipade ner det med hjälp av slipmaskin så mycket det bara gick och sedan drog jag ett lager häftgrund på hela bordet för att få färgen att fästa sen. Även bordet har vi sedan målat i HAMPA från Beckers.


Växter

Något man inte får glömma bort när man inreder är växter och grönt. Det gör verkligen massor för att skapa hemtrevlighet i ett rum. Använd dem gärna både högt och lågt för att skapa höjd i rummet; en stor fikus i kruka, en slingring murgröna som hänger ner från toppen av ett skåp, långa torkade grässtrån i en vas på golvet. Här inne har vi öst på med både gröna växter, torkade växter och snittblommor från trädgården på bordet så länge det bara går. När det är slut med det så plockar vi in någon fin kvist och sätter där istället. Eller lite torkade växter, alltid finns det något man kan ställa dit för att få in naturen i rummet.

I hörnet skymtar en hylla full med fina vintagefynd som skall ut på Ladans hemsida inom kort. Skrivbordet har Sandra fyndat och vi lånar här tillsvidare. Den lilla mörkbruna byrån kommer ifrån min farmor och den skall få lite nya beslag, så tror jag att den blir gullig. Nu kan vi äntligen ta tag i alla höstens projekt! Vi har redan hunnit gradera mönster och sy upp fina toppar som ni hittar HÄR. De är mina favoriter som jag har använt hela sommaren och nu i höst.

 

6
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Volang

    Så himla fint och vilket otroligt bjussigt och härligt inlägg!

    1. Linnea

      Åh men tack! Så roligt att du tycker det. Det var ett väldigt kul projekt och det blev sannerligen stor skillnad. Nu är här mysigt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.