new_years_tablesetting03

En nyårsdukning med hopp om vår

Gott nytt år allesammans! Jag hoppas ni hade ett fint nyårsfirande? Vår nyårsafton blev alldeles perfekt tycker jag. Det var lugnt och trevligt, även om tiden ändå tycktes flyga fram. Men vi hann allt vi tänkt; en trerättersmiddag, musikquiz, att se på raketer och spel. Barnen hade små aktiviteter varje timme från kl 19 för att orka med kvällen, men oj så tiden sprang i väg märkte vi. Aktiviteterna låg instoppade i en ballong, som stod skrivet ett klockslag på. Så vid varje timme skulle de smälla en ballong för att komma åt lappen däri. Det kändes som de smällde ballonger stup i kvarten! Vips så var det dags för tolvslag och och därefter någon gång däckade barnen på soffan medan vi vuxna spelade “Risk”.

Med hopp om vår

Det bästa av allt var att jag äntligen fick duka nyår här hemma. Det är en ren fröjd att få använda alla sina käraste och finaste saker, det passar sig ju verkligen en kväll som denna. Soppterrinen fick t.ex. agera vas åt en man-tager-vad-man-haver-bukett. Lite torkade pioner, dahlior från trädgården fick samsas med vita tulpaner från Ica. Och tänka sig, några vita blomstermorotsblommor hittade jag ute i rabatten! Att plocka blommor i rabatten i december, inte fy skam. Med en fakir från Katrin står blommorna stadigt i botten på soppterrinen.

Dukningen blev kanske inte sådär typiskt nyår. Den skrek snarare vår. Men som jag sa tidigare så tänker jag att det är precis det vi firar, att ett nytt (v)år är på intågande. Och jag höll mig till den tänkta färgpaletten; grön, vit, pudrigt dov rosa och guld. Ni ser ju, några av servetterna fick hempysslade, pudriga pappersblommor om sig, de andra fick fina guldbjällror. Lite vår, lite nyår blandat.

Guldbladsgirlangen från butiken gjorde sig verkligen på bordet och passade så bra ihop med de “blommiga” mässingsljusstakarna/ljusmanschetterna, visst? Och såklart fick mina söta små fåglar sitta och kvittra vårsånger mitt på bordet. De är salt och pepparkar och ett kärt loppisfynd från det gångna året.

DIY ISHINK

När jag såg Helena Lyths fina ishink på instagram så kunde jag inte låta bli att göra en egen. Jag förberedde den någon dag innan för att vara säker på att den skulle hinna frysa. I min ishink stoppade jag i ene, grankottar, nyponbär och några rosa rosenknoppar som fortfarande finns i trädgården. Så jag skulle säga att den blev både lite vintrig och vårig på samma gång. Med siktet inställt på vår va de ju!

SNURRADE LJUS

Och så snurrade jag några ljus.  Ljusen, som är av paraffin, lade jag ner i en hög vas som jag fyllt med varmt vatten från kranenz. Där fick de ligga i 15-20 minuter och mjukna upp. Sedan är det bara att kavla dem lite platta och snurra. Jag snurrade mina olika mycket; några lite mer, några lite mindre och visst blev det fint!

Kvällen började vi med en liten fördrink av frusen rosé och små fyllda krustader medan vi fixade med den övriga maten. Den frusna drinken var verkligen smarrig och enkel att fixa. Jag använde 1/2 flaska rosé som jag hällde ner i en kastrull tillsammans med 1,5 dl vatten, 1/2 dl socker och lite hackad mynta. När sockret smält av värmen tog jag genast av det och lät det svalna. Sedan var det bara att ställa in i kylen i 30 minuter och sedan i frysen några timmar. Och så måste man komma ihåg att röra om lite då och då, så att det inte fryser för mycket. Och den funkar ju minst lika bra sen i sommar som svalkande drink som nu på nyår, eller hur?

Tänka sig att det är ett helt nytt år nu. Jag har inte tänkt särskilt mycket på det. Vi lunkar på i äkta jullovsanda i långsamt tempo. Det känns skönt och välbehövligt. För snart nog är det dags att ta sig an det nya året. Snart.

Och vem vet, kanske kan denna dukning inspirera till i vårens och sommarens middagar likaså gärna, när vi väl kommer dit. För ja, det är ju dit vi är påväg nu! 🌱

 

 

 

9
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.