azalea01

TIPS: Vilka blommor skall vi njuta av nu?

Julblommorna har blommat över och det är låååångt kvar tills det börjar dyka upp tulpaner i rabatterna. Det här med blommor är en tuff nöt att knäcka så här mitt i mörkaste vintern. Själv har jag 8 mil till närmaste blomsterhandel så det blir mycket sällan några pampiga fredagsbuketter här, möjligtvis någon tulpanbukett från ICA ibland. Vackra snittblommor kan man såklart unna sig, men  det är ju något som också kan diskuteras, eftersom de ofta är importerade från andra länder. Och det kanske inte känns sådär toppen hållbarhetsmässigt varenda fredag? Men vad finns det för alternativ om man inte vill köpa snittblommor, men ändå inte kan leva utan blommor i flera månader? Här kommer mina bästa tips på hur vi överlever de kommande månaderna innan naturen och rabatterna börjar fyllas på med blommor och vi kan njuta av hemodlat igen

Torkade blommor

Kanske är det lite 90-tal, den rådande trenden med torkade blommor, men jag älskar det! Och det passar perfekt den här mörka tiden på året när det varken känns bra i magen eller i plånboken att köpa äkta vara varje vecka. Torkade blommor är räddningen om man som jag vill ha blommor både lite här och där. Det finns att köpa färdiga knippen i butiker eller så kan man torka själv (men då krävs ju såklart lite planering). Jag har torkat en knippe linblommor från i somras som hänger på väggen i köket och de är även toppen till utfyllnad i buketter. Och så har jag ännu förra vårens rosa pioner ståendes i sovrummet. Dahlior har jag också torkat, allra helst pompom-dahliorna funkar fint att torka. Jag har planer att sätta många fler blommor i mina rabatter som jag skall kunna plocka in och torka. Några exempel som gör sig bra att torka är; eterneller, linblomma (går utmärkt att kasta ut vanliga linfrön från skafferiet) vallmokapslar, darrgräs, hartass, jungfru i det gröna och blåklint.

Plocka in kvistar

Jag brukar försöka plocka in kvistar utifrån så mycket som möjligt. Men såhär efter jul känns inte granris, ene och tall riktigt lika kul som det gjorde för en månad sen. Men jag har faktiskt precis plockat in ett gäng slån-kvistar från diket som jag tänkte försöka driva i blom. Annat som funkar att plocka in och driva i blom är rododendron-, körsbär- och forsythiakvistar m.fl.. Syrener kan man lyckas med, men de är svåra såhär tidigt tycker jag.

Gör såhär för att driva kvistarna i blom: 

Plocka kvistarna med en så vass sax som möjligt så att du får ett jämnt snitt. Innan du sätter dem i vatten så snittar du om ändarna med långa sneda snitt på längden så att kvistarna lättare kan suga upp vattnet. Är det hårda kvistar/grenar kan du skala av barken ca 5 cm upp på kvisten/grenen.

Ställ kvistarna i en hink med ljummet vatten i ett svalt utrymme ett tag så att övergången från kylan till stugvärmen inte blir för abrupt. För att knopparna inte ska torka innan de slår ut är det bra om du med jämna mellanrum sprayar dem lätt med en blomflaska fylld med vatten eller duschar dem med ett duschmunstycke då och då. Se till att byta vattnet de står i ofta.

Håll utkik efter svenskodlade vivor

Nu dyker vivorna (eller vårprimula som de heter) upp i butikerna som ett tecken att vi går mot vår och ljusare tider. Jag kom över en ljuvlig viva i en alldeles fantastik cremevit/aprikos färg häromdagen. Den kostade 25 kr visade sig vara svenskodlad, så den var minst sagt ett kap. Vivan placeras gärna svalare under nätterna och om ma låter den få suga upp vatten underifrån kan man få den att blomma längre. När det börjar bli lite varmare ute så är det bara att gräva ner vivan i rabatten på en lite halvskuggig plats så kommer den förhoppningsvis åter sen år efter år.  Jag älskar när man kan gräva ner blommor i rabatten när de har gjort sitt inomhus, det känns som man får så mycket mer liksom.

Azalea – blomman som överöser en med blommor mitt i mörkaste tiden på året

Det är ingen hemlighet att krukväxter lever betydligt längre än snittblommor. Men HALLÅ Azalea, hur fin är inte den?! Det är nu snart 4 veckor sedan jag köpte min uppstammade Azalea, som jag inte kunde motstå på ICA där innan jul. Och som den gör mig gott! Den är fullständigt översållad med vita, puffiga, fluffiga blommor! Som ett enda stort vitt moln. Jag som inte tidigare upptäckt fördelarna med Azalea är förbryllad. Vilken fantastiskt blomma som orkar blomma så mitt i denna mörka tid på året! Denna motsvarar alltså ungefär 4 snittblomsbuketter, med tanke på längden den blommat hittills och ännu har den mycket kvar att ge. Den ser nämligen precis lika blommig ut som när jag köpte den för snart fyra veckor sedan.

Törstig

Azalean är lite törstig av sig, så jag ger den ca 1-,5 dl vatten nästan varje dag. Fast är den fuktig så får den inget, det är bra att ha lite koll. Ett bra tips är att ställa den på ett ställe där man ser den ofta, av den enkla anledningen att inte glömma bort att vattna och såklart, man vill ju njuta av de vackra blommorna så mycket som möjligt. Knopparna kräver mer solljus än de utslagna blommorna, så kanske får man flytta runt den lite i dess olika stadier. Min Azalea har fått flytta runt lite eftersom jag vill njuta av den prick hela tiden, just nu agerar den blombukett på köksbordet. Och det funkar faktiskt precis lika bra att ha en krukväxt på köksbordet som en vas med snittblommor.

Azalean är en favorit som hängt med länge. Denna klassiska målning “Azalea” från självaste Carl Larsson är målad för över hundra år sedan (1906) och visar en praktfull rosa uppstammad Azalea och hans Karin. (Bild från Blomsterfrämjandet.se)
Alzalean är lika vit och puffig som min älskade linneblus från Papijjon Sweden

Att omge sig själv av blommor

Jag är en väldigt blommig person, jag har blommor ungefär överallt. Och då menar jag inte bara krukväxter eller blommor i vas. Jag har blommor på tapeterna, här på bilderna ser ni tapeten i mitt vardagsrum tex. Den heter “Blomslinga” och kommer ifrån Boråstapeter. Där jag inte har blommiga tapeter har jag blommor i tavlor. Mina lampor som jag knåpat ihop är ju just det; blomlampor. Jag har vackra, blommönstrade tallrikar som jag äter en spagetti och köttfärssås på en helt vanlig tisdag. I julklapp fick jag av maken denna fina ljusmanchetten med löv ifrån Svenskt tenn. Jag har ljusstakar som är blomformade. Glas med inristade små blommor på. Ja, ni hör ju! Men tro det eller ej, för mig hjälper det faktiskt en aning att omge mig utav blommor och grönska inomhus under de mörka månaderna, i väntan på att naturen ute skall komma ifatt. De utgör liksom alltid en tröst, även om de inte är blommor på riktigt.

Blommor är helt enkelt livet!

 

14
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Åååh, en lista jag behövde mer är någonsin nu när vår-planterings-längtet håller på att ta över! din Azalea är helt fantastisk, jag måste införskaffa mig en egen illa kvickt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.