Pumpalatte

Hej där!

Detta är ett gästinlägg av matkreatören Linda Persson som delar med sig av inspiration från växtriket. Vi ser fram emot en härligt inspirerande månad med henne som gästbloggare!

Detta är ett gästinlägg av Linda Persson

Under en månad ska jag vara gästbloggare här på Lovely life, jag är både glad och lite pirrig över allt jag vill dela med mig här till er under denna tiden. Jag tänker att jag vill bjuda in dig som läsare i min lilla växtvärld och dela det som är levande i mig och det jag skapar i mitt kök från dag till dag.

Så häng med mig på en läcker matresa där grönsaker är coola, baljväxter sexiga och mat smakar riktigt gott, samtidigt som den gör gott. En värld fri från pekpinnar och “får inte”, utan där möjligheterna är oändliga och endast fantasin sätter gränserna.

Min filosofi är att vi med hjälp av aktiva val i vår vardag kan skapa de bästa förutsättningarna för ett hållbart, hälsosamt och härligt liv. Det är de små stegen mot nya sunda vanor som gör skillnad.

Jag driver mitt bolag där jag jobbar som kock, matkreatör, föreläsare, utbildare och holistisk coach. Du kan läsa mer om vad jag gör här.

10 snabba om mig

 • Jag bor på landet söder om Malmö i en gammal skånelänga
 • Jag har tre barn, varav två nästan vuxna och en tonåring. En lurvig hund, en katt och några tusen bi
 • Jag älskar att vara ute både i naturen och i min trädgård där jag odla min egen mat stora delar av året
 • Jag är en optimist som oftast tänker att allt går
 • Jag har drivit en restaurang, Raw Food House i Malmö i 8 år (sålde den 2018)
 • Super-social, älskar att ha huset fullt av vänner, familj och även nya bekantskaper
 • Författare till 2 böcker, Rå mat och Systrarna Perssons skafferi som precis kommit ut
 • Älskar att kallbada och basta i min lilla sauna som jag har i trädgården
 • Äter gärna rå choklad, typ varje dag
 • Startar helst min dag med att meditera, stå på huvudet och duscha kallt

Idag skulle jag vilja dela ett recept från vår nya bok Systrarna Perssons skafferi, en läcker pumpalatte för skåla och säga -Hej!

Pumpor och höst

Nu såhär efter halloween står det ofta lite halvtrötta pumpor utomhus som bara väntar på att användas. Istället för att släng dem tar jag ta till vara på dem genom att koka en pumpapuré. Bara skala, kärna ur och koka pumpan i små bitar vatten, koka mjuka ca 10 minuter, sila bort vattnet och mixa till en slät pure.  Förvara purén i kylen upp till en vecka eller frys in din den i istärningar, smart att ta fram och använda till både soppa, dipper eller till denna pumpalatte. Som lyxig topping på din latte vispar du lite aquafaba skum!

Kryddig pumpalatte toppad med aquafaba-skum 

Ger 2 stora glas

Ingredienser

1/2 dl pumpapuré

2 dl havremjölk

2  dl vatten

1 tsk pumpa kryddor. Ta en blandning av nejlika, muskot, kanel, ingefära och kardemumma

1/2 tsk vanilj 

2 msk honung

Gör såhär

Mixa alla ingredienser till latten ovan. Häll i en kastrull och koka upp. 

 

Aquafaba “vispad” grädde

½ burk aquafaba (spadet från kikärtor på burk)

1 nypa salt

1 nypa vanilj

4 tsk fast honung 

Gör såhär

Häll av kikärtorna och spara aquafaban i en skål. Vispa aquafaban till en vit fluffig konsistens och tillsätt honungen i slutet. Häll upp pumpalatten i glas och avsluta med aquafaban på toppen, pudra med pumpa kryddor.  

Ha en skön helg så hörs vi snart igen!

kram Linda

2
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Malin

  Hej!
  Världens godaste pumpalatte kan jag lova;)

 2. Sanna

  Mums! Den ska jag prova!✨

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.