IMG_4851

Wild swimming och varm jordärskockssoppa

Hejsvejs, Linda som gästbloggar här på Lovely life. Denna måndag startade jag med wild swimming och en krämig jordärtskockssoppa, bra start på denna veckan om du frågar mig. 

Wild swimming

Med långa djupa andetag går jag ut på den långa bryggan. Tittar mig omkring och ser ett spegelblankt hav med knappt några vågor. Jag cirklar mina armar i stora cirklar och försöker bygga upp en värme inifrån som ska hjälpa mig att stanna i det kalla vattnet en liten stund. Snabbt tar jag av mig mina kläder, småhoppar lite på bryggan då frosten har kommit i natt och påminner mig om vintern är här, shit…. jag glömde mina badskor hemma. Kläderna åker av och jag tar kontakt med mitt andetag igen. Tar ett fast grepp runt stegen som leder mig ner i det kalla havet. Ett par steg till sedan känner jag hur det iskalla vattnet omsluter hela min kropp och inget annat existerar i välden just nu.

Bara jag, vattnet och mitt andetag.

Allt stannar upp för en liten stund och en stark känsla av att vara ett med naturen infinner sig.

Som avslutning på det kalla badet doppar jag mitt huvud och går upp ur det kalla blå. Gör en solhälsning på bryggan innan jag sveper in mig i min badrock.  Jag älskar känslan av endorfiner som rusar i kroppen, jag känner mig lätt, lycklig och fri, ett med något som är så mycket större än mig själv.

Tar på mig mina kläder, sätter mig på cykeln för att trampa hemåt och känner hur min kropp sakta värms upp igen inifrån och ut.

Tips till dig som vill prova Wild swimming

  1. Planera. Tänk igenom var du vill bada och vad du behöver ha med dig.
  2. Badkläder. Använd något som är lätt att ta av när du har badat, bikini eller baddräkt.
  3. Badrock. Skönt att svepa om sig efteråt samtidigt som du torkar dig på den.
  4. Flipflopps. Ofta är det kallt på bryggan eller klippan då är det skönt att ha dessa.
  5. Lösa varma kläder. Ha kläder som är lätta att ta på efteråt som ex lösa byxor och varm tröja, mössa, dunjacka och vantar.
  6. Termos med varmt te. Mysigt att dricka något varmt på bryggan efter badet.

Är du intresserad av att lära dig mer om wild swimming kan jag varmt rekommendera en superfin bok som heter Wild Swimming av Helena Kubicek Boye.

 

Att äta en varm soppa efter ett kallt dopp förstärker den goa känslan tycker jag. Här bjuder jag på ett recept på en krämig god jordärtskockssoppa smaksatt med lyxig tryffel, toppad med krispig palmkål och timjan.

Precis innan frosten grävde jag upp mina sista jordärtskockor i trädgården för i år. Denna sorten är en blommande variant som står med sina gula solrosliknande blommor till långt in på hösten, en riktig favorit.

Recept

Jordärtskockssoppa med tryffel toppad med knaperstekt palmkål 

2 pers

Denna soppa är mustig och god att servera som förrätt eller huvudrätt. Servera ett gott bröd och ost till så har du en delikat måltid. 

Ingredienser

700 gram jordärtskockor
70 gram (ca 5 små) schalottenlök
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
½ tsk örtsalt
1 dl vitt vin
svartpeppar
9 dl vatten
1 tsk vegetarisk buljong
1 buljongtärning umami
½ tsk svart tryffel (jag använder tryffelpasta på tub)

Gör såhär 

Skala lök och vitlök. Dela i små bitar och fräs i olivolja tills de är genomskinliga. Skala jordärtskockorna med en liten skalkniv, dela i små bitar och fräs dem med löken någon minut utan att ta färg. Häll i örtsalt, vitt vin, peppar, buljongen och tryffeln tillsammans med vattnet. Kok med lock ca 20 minuter tills jordärtskockorna är helt mjuka. Häll sedan i soppan i en blender och mixa till en krämig slät soppa. Häll sedan tillbaka den i grytan och häll i havregrädden, kok upp och smaka av din soppa. Vill du ha den mer smak, justera med mer salt, peppar eller tryffel. 

Knaperstekt palmkål

6 st palmkål 

2 msk olivolja

1 msk tamarisoja 

2 msk citron 

1 msk färsk timjan

1 nypa flingsalt

Gör så här 

Repa palmkålen från mittstammen  och lägg den i en skål. Häll i olivolja, citron, tamari sojan och timjan. Massera kålen i dressingen och stek den sedan på stekjärn tills den blir lite krispig, strö över lite flingsalt och servera palmkålen på toppen av jordärtskockssoppan. 

Smaklig måltid!

Ha en fin start på denna Decemberveckan!

kram Linda

2
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.