syltsnitt med saffran och hallon

Syltsnitt med saffran och hallon

Idag blir det julbak på Lovely Life och jag hoppas kunna inspirera er till att baka syltsnitt med saffran och hallon. Annelie heter jag som står bakom elvisp, penna och kamera och jag kommer att gästblogga här på Lovely Life. I vanliga fall hittar ni mig på min blogg Blomster & Bakverk och Instagram @anneliesblomsterochbakverk.

Det känns väldigt roligt att få dela med sig av lite recept här inne hos er. Hoppas det ska smaka!

syltsnitt med saffran och hallon

Syltsnitt med saffran & hallon

Ugn 180°
ca 40 st

Ingredienser

150 g mjukt smör
120 g / 1,5 dl socker
230 g / drygt 3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 msk vaniljpulver
0,5 g saffran (1 påse)

ca 1 dl sylt
ev glasyr av florsocker och vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 180°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Stöt saffranet med 1 tsk socker i en mortel. Du kan också blanda i lite, lite hett vatten eller lite sprit för att få ut så mycket smak som möjligt av denna julens krydda.

Blanda mjukt smör och socker i en stor bunke och vispa samman med elvisp. Tillsätt saffranet och rör om. Tillsätt nu resterande torra ingredienser. Använder du en våg kan du låta bunken stå där, tillsätta en ingrediens i taget och bara nolla mellan varje. Fortsätt nu vispa tills det blivit en deg. Du får arbeta en del med vispen och till en början kanske det ser ut som att degen inte ska gå ihop men bara fortsätt så ser du att degen så småningom antar en annan form. Det sista kan du arbeta ihop med händerna om det känns enklare.

Tips! Du kan också arbeta ihop degen med händerna från början, om du skulle sakna en elvisp eller om du som jag tycker att bakning kan vara rena rama meditationen.

Baka ut och grädda

Ta upp degen på ett bakbord. Om degen känns kladdig kan du tillsätta lite mera mjöl. Knåda varsamt ihop degen och dela i tre delar. Om du önskar tre exakt lika delar kan du väga dem. Rulla ut till längder lika långa som plåten och lägg dem där med lite mellanrum. Platta till dem något med fingrarna och justera gärna kanterna så att de är så raka som möjligt.

Gör nu en fördjupning i varje rulle med hjälp av lillfingret. Håll emot kanterna lite så att rullen inte spricker. Fyll nu fördjupningarna med sylt. Använd en spritspåse eller en liten sked.

Själv hade jag egengjord hallonsylt  (se nedan) hemma som jag tyckte passade fint, men kan tänka mig att det också blir jättegott med hjortronsylt. Eller varför inte fikonmarmelad?

Grädda nu kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Alla ugnar är olika så ha koll mot slutet. Ta ut plåten och låt kakorna svalna något. Skär dem i sneda bitar medan de ännu är varma. Låt dem stå kvar på plåten tills de kallnat helt. De eftergräddas med andra ord en stund på plåten.

syltsnitt med saffran och hallon

TIPS PÅ SNABB SYLT MED MYCKET SMAK

Om har frysta hallon hemma kan du tina dem något och sedan koka upp dem i en liten kastrull. Rör om och ta från värmen. Tillsätt gelésocker tills du tycker att konsistensen blivit fast nog och sötman passar dig. Till ett helt paket hallon använder jag ca 4-5 msk gelésocker. Jag tycker om den intensiva hallonsmaken och att kärnorna är kvar. Om du vill kan du sila bort kärnorna. Överbliven sylt kan förvaras i glasburk i kylen. Så gott med en klick på gröten eller yoghurten.

GLASYR

Om du önskar dekorera dina saffranssnitt med glasyr så blandar du samman 1 dl florsocker med 2-3 tsk vatten (ta lite i taget) tills önskvärd konsistens. Ringla över kakorna med hjälp av en liten sked.

syltsnitt med saffran och hallon

Sådär, nu är det bara att ställa fram kakfatet och sätta på kaffet! Hoppas att det smakar och skriv gärna en kommentar om du bakar kakorna och berätta vad du tycker. Det är alltid lika roligt att få höra från någon annans kök.

Allt gott,
Annelie

3
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Mia Anderberg

    Mums! De väcker barndomsminnen av min mormor. ❤️Dem ska jag baka.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.