mandelkakor med julig smak

Mandelkakor med julig smak, enkla och ljuvligt goda

Så här i tider av julbak och adventsfika tänkte jag tipsa er om dessa mandelkakor med julig smak. En variant på en klassisk italiensk småkaka som är enkel att baka och ljuvligt god. De bakas på mandelmjöl och är naturligt glutenfria. Tidigare har jag bakat dessa mandelkakor med citron och det blir också väldigt gott. Senast jag bakade dem tänkte jag att saffran och apelsin skulle passa fint och det gjorde det verkligen. Dessa mandelkakor har blivit så populära hos mig på Blomster & Bakverk så jag vill gärna dela med mig av dem här också, nu när jag gästbloggar här på Lovely Life.

mandelkakor med julig smak

MANDELKAKOR

24 st
Ugn 200°

200 g (knappt 5 dl) mandelmjöl
110 g socker (1,25 dl)
2 st äggvitor
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal och 1,5 msk pressad saft
0,5 gram saffran (1 påse)
Florsocker

GÖR SÅ HÄR

Värm ugnen till 200 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.

Börja med att riva skalet av apelsinen och pressa ut saften. Ett tips är att lösa upp saffranet i den pressade apelsinsaften. Lägg sedan alla ingredienser i en stor bunke. Kör ihop allt med en elvisp tills du får en jämn smet. Den blir lite kladdig men fast i konsistensen så inga problem att forma.

Ta fram en skål eller djup tallrik och häll i florsocker. Forma smeten till kulor som du sedan rullar i florsockret. Lägg dem allt eftersom på plåten, de flyter inte ut så du får plats med alla på en plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Låt kakorna kallna helt på plåten.

Det här med gräddningstid är alltid svårt då alla ugnar är olika. Se alltid tiden som en angivelse och ha hela tiden koll första gången du bakar ett nytt recept. I min ugn är de klara efter 15 minuter. Sedan får de kallna på plåten och blir så där mjuka inuti med ett krispigt yttre. Det kan vara så att de blir brända i botten om de får stå inne för länge, så prova hellre med korta tiden. Tänk på att de eftergräddas lite i och med att de får kallna helt på plåten.

Hoppas att ni ska tycka om dessa mandelkakor med saffran och apelsin. Ett annat tips är att baka kakorna och lägga i en fin påse och ge bort i present. Med största sannolikhet en mycket uppskattad gåva.

Du har väl förresten inte missat mitt recept på syltsnitt med saffron och hallon? Också så goda!

Allt gott,
Annelie

8
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.