mjuk pepparkaka med lingon

Mjuk pepparkaka med dinkel, julens godaste

Mjuk pepparkaka hör verkligen julen till och i år fick jag till en sådan otroligt god variant att jag vill dela med mig av receptet även här.

Själv är jag känslig mot både gluten och mjölkprotein. Vissa saker går bättre än andra. Smör är till exempel inga problem men jag använder hellre vegetabilisk grädde. Jag bakar helst naturligt glutenfritt (det vill säga inga färdiga mjölmixer) och på senare tid har jag upptäckt att jag tål dinkel riktigt bra. Inte helt ovanligt har jag förstått när jag läser om känsliga magar. Du kan förresten läsa mer om det här där du även hittar ett recept på goda dinkelbaguetter.

Så utifrån mina egna högst personliga preferenser skapades en mjuk pepparkaka som av familjen utnämnts till julens godaste. Varsågoda!

mjuk pepparkaka med lingon

En mjuk pepparkaka helt utan ägg, med ingredienser som kan ersättas så att den blir laktosfri eller helt mjölkfri.

MJUK PEPPARKAKA MED DINKEL & LINGON

Ugn 175°

150-180 g (3 dl) siktat dinkel
125 g (1,5 dl) socker
1 msk kanel
1,5 tsk hel kardemumma, nystött
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat

100 g smör, smält
185 g (2 dl) iMat matlagningsgrädde
70 g (0,5 dl) äkta lönnsirap
70 g (0,5 dl) rårörda lingon

GLASYR & DEKORATION

1 dl florsocker
0,5 -1 msk vatten
frysta lingon

GÖR SÅ HÄR

Värm ugnen till 175°. Ta fram en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter. Smörj och bröa formen.

Ta fram en stor bunke och blanda alla torra ingredienser däri. Under tiden kan du smälta smöret på svag värme, dra åt sidan när allt smält. Rör nu ner både smör, grädde, lönnsirap och lingonsylt i de torra ingredienserna. Du behöver ingen elvisp utan rör bara om med en slickepott tills allt blandats fint. Se till att få med mjölet i botten också.

Häll smeten i formen och ställ in i nedre delen av ugnen. Grädda kakan i 40-45 minuter, känn med en provsticka. Jag lät formen stå en stund på bänken innan jag vände den upp och ner på en skärbräda klädd med bakplåtspapper. Kakan är så saftig och därmed lite skör till en början så ställ den på något stabilt (inte ett galler). Sedan lät jag den stå med formen kvar i någon dryg halvtimme för att sedan kallna helt utan lock.

En mjuk pepparkaka på bild får gärna vara vacker, så jag rörde snabbt ihop en glasyr på florsocker och vatten och tog fram några frysta lingon. Kakan är god i sig men ibland vill man kanske göra det lilla extra.

amaryllis

NÅGRA TIPS

  • Har märkt att siktat dinkel väger olika mycket beroende på märke. Vägde de två sorter som jag oftast hittar i mataffären och 3 dl vägde 150 respektive 180 g. Det skiljer bara 4-5 msk men om smeten känns rinnig, så tillsätt ett par matskedar och rör om. Smeten ska vara lös men med lite motstånd liksom. Eller så mäter du helt enkelt bara upp 3 dl.
  • Smör använder jag vanligt, men om du behöver anpassa receptet går det fint att använda både laktosfritt eller växtbaserat.
  • Använder den havrebaserade iMat, som en matlagningsgrädde med 13% fett. Om du skulle vilja göra kakan med mjölkprodukter skulle jag föreslå hälften grädde, hälften mjölk.
  • Bakar gärna med äkta lönnsirap istället för den vanliga sirapen. Här kan jag tänka mig att även flytande honung skulle fungera fint, men inget jag provbakat med.
  • Lingonen till sist. Använd helst rårörda lingon och inte en alltför söt lingonsylt. Du kan också istället för sylt ta frysta lingon och vända runt i smeten det sista du gör. Då skulle jag använda 1 dl. Kakan kommer att bli lite mera syrlig.

Under december månad gästbloggar jag här på Lovely Life. I vanliga fall hittar ni mig på min blogg Blomster&Bakverk eller Instagram @anneliesblomsterochbakverk Tidigare har jag här publicerat recepten Mandelkakor med julig smak och Syltsnitt med saffran och hallon.

Nu hoppas jag att ni bakar denna mjuka pepparkaka under julledigheten och njuter. Tror bestämt att jag ska baka en mjuk pepparkaka till julaftons dessertbord och servera den tillsammans med en klick lingongrädde.

Önskar er en lång och skön helg,
Annelie

1
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.