koket

Gästinlägg; Välkommen hem till mina finaste skrymslen

Detta är ett gästinlägg av Sophia Schyman som driver populära bloggen Recovering Shopaholics.

Hej,

Nästan mer än kläder roas jag av inredning och renovering. Men precis som med min garderob försöker jag att renovera och inreda så hållbart som möjligt.

För ett och ett halvt år sedan flyttade vi till Saltsjöbaden utanför Stockholm. Till ett litet område med mestadels gamla trähushus och lummiga trädgårdar och sprängfyllt med historia. Vårt hus byggdes strax innan förra sekelskiftet och då som sommarbostad åt en ensamstående man och hans husa. Det var väl fjärran att tro att en vuxen man kunde laga mat och rå om ett hus alldeles på egen hand! Nej, klart att det behövdes en redig kvinna som sörjde för allt det praktiska. Någon gång på 20-talet omvandlades sommarbostaden till permanentboende och punschverandan fick stryka på foten för en mer ståndaktig hall. I dag tjänstgör huset som ett lagom opraktiskt, bedagat, men ack så vackert boende åt en familj med ett barn och två katter. Vi tog över det efter en familj som hade haft det inom släkten sedan 60-talet.

Det lilla jag begriper om praktikaliteter så som värme och el så är huset i mycket gott skick. Lamporna lyser och värmen fungerar. Men när det kommer till det mer estetiska är det tydligt att detta är ett verk gjort av två viljor som tvingats till kompromisser. Vartannat rum är renoverad varsamt med tidsenliga metoder och i vartannat rum är det fixat med en mer låt-gå-attityd.

Detta är mitt tredje renoveringsobjekt. Jag har lärt mig massor  av mina tidigare projekt, och fattat flera dåliga beslut som jag önskar att jag kunde göra ogjorda i dag. Men genom dem har jag också fått upp ögonen för byggnadsvård och det är jag evigt tacksam för. Byggnadsvård handlar om att bevara gamla byggnader genom att använda tidsenliga metoder i samband med renovering eller underhåll. Jag är fortfarande nybörjare och fuskar en del, men jag försöker åtminstone alltid hitta ett alternativ och hållbar lösning till konventionellt byggande.

Jag läste någonstans att vi renoverar bort mer ovärderliga kulturvärden i dag än vi gjorde under åren Klara-kvarterens renovering. Den enda skillnaden är att det sker helt i det tysta denna gång. Oavsett om det stämmer eller ej, behöver vi sprida kunskap om hur man vårdar och tar hand om gamla byggnader. För snart har vi  inga kvar.

Låt oss kika lite på några av våra finare skrymslen, och sånt jag är extra nöjd med.

Matsalen genomgick förra våren en stor restaurering. Vi var tvungna att göra om i princip hela rasket, eftersom det var så nedgånget. Vi hittade en expert på ådringsmålning som gjorde om allt med originalet som förlaga. Kvar är att välja tapeter, för även om dessa från Sandberg är fina känner vi att det är lite som att sitta på insidan av en kycklingdräkt med allt det gula.

Kolla, maffig utsikt när körsbärsträdet blommar va?

Vårt kök är extra trivsamt, sånär som på detaljen att allt är målat med samma zinkvita linoljefärg. Jag tänkte måla om, kanske framåt sommaren eller hösten? Med linoljefärg, såklart. Antingen i någon grågrön ton eller i någon blå.

Vi har nyligen ordnat ett gästrum som vi valde att tapetsera och inreda med begagnat. Ingen gäst har klagat än så länge.

Jag själv trivs alldeles ypperligt här inne.

Och mer än så vågar jag inte visa denna gång. Däremot kan jag avslöja att jag har ett projekt på gång. Vi har pärlspont i hallen och jag tänkte att den skulle få sig en omgång med penseln. Vi bodde tidigare i en lägenhet i stan och även där gjorde vi om hallen och målade pärlsponten. Jag tänker mig något liknande färgmässigt. Varför laga något som inte är trasigt, liksom.

Har i alla fall varit vuxen och inhandlat färgprover i stället för att bara sätta igång och måla, som annars är brukligt för min del. Tänkte också testa den ekologiska väggfärgen Auro.

Vad tror du, kan det bli något?

Kram Sophia

13

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Så himla fint! Vilket kul projekt också!

  2. Vad roligt att få kolla. Så himla fint hus ni har!

  3. Superfint! Tack för titten!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny