53413454_296766757676914_6822314443116904448_o

Bröllopsplanering i 10 punkter

Detta är ett gästinlägg av Zanna Metzer som driver Sisters in Law – En av Skandinaviens största bröllopsbloggar.

Idag tänkte jag att vi ska gå igenom bröllopsplanering från början och göra en enkel lista med vad man bör göra i vilken ordning precis när man ska börja. Det är lätt att man snabbt börjar med det roligaste, t.ex att spara massa bilder på brudklänningar, brudbuketter, dukningar etc. Men precis som jag skrev i inlägget Skapa En Moodboard Inför Bröllopet så är det ingen bra idé att skapa en moodboard innan man vet vilken slags lokal man ska ha till sitt bröllop och middagen. Så boka en lokal först och sätt temat utefter vad som funkar för just den lokalen.

En sån här lista kan göras hur lång som helst. Men för att det inte ska kännas övermäktigt, har jag gjort en lista med större kategorier bara för att få en bra överblick på vilken ordning som är det smidigaste att göra allt i.

 1. Boka lokal och spika datumet – ca 1-2 år före bröllopet.
  Nu för tiden kan de mest populära lokalerna vara uppbokade 2-3 år framöver, så vill ni ha någonting väldigt specifikt kan det vara en bra idé att boka i god tid för att inte bli besviken.
 2. Prata om budget och börja skissa på gästlistan så att ni vet ungefär hur många som kan tänkas komma. – ca 1 år före bröllopet
 3. Gör en moodboard – ca 1 år före bröllopet
  För att planeringen ska gå så smidigt som möjligt, är det bara att sätta en röd tråd kring dagen, välja ett tema eller bara en färgpalett att gå efter.
 4. Trycksakerna – ca 1 år före bröllopet
  Har man bokat en lokal och satt datumet, men inte har alla detaljer ännu, kan det vara skönt att skicka ut ett Save the Date-kort till sina gäster, så att de vet att ett bröllop är på gång. Ett mer formellt inbjudningskort med alla detaljer kan komma senare. Gifter ni er på sommaren är det extra viktigt att ni är ute i god tid, så många arbeten kräver att man lämnar in sina semesteransökningar i januari/februari redan. Skjuter ni upp detta för länge, är risken att dina gäster redan är uppbokade på annat håll under sommaren eller inte kan ta ledigt ifall det är så att de måste resa en längre sträcka för bröllopet.

  Fotograf: Nieto Photography
 5. Boka bröllopsfotograf – ca 1 år före bröllopet
  Precis som med lokaler, så bör man boka sin bröllopsfotograf i god tid inför bröllopet. På Sisters in Law har vi ett arkiv med bröllopstjänster där vi listar fantastiska bröllopsfotografer från hela landet. En bra början i er jakt på fotograf kan vara att ta en titt där.
 6. Kolla på klädsel till bröllopet – ca 6 månader före bröllopet
  Att köpa en kostym går ofta ganska snabbt. Kanske att det tar 1-2 veckor att få eventuella sömnadsändringar gjorda, men generellt är det en snabb affär. Att köpa en brudklänning tar ibland desto längre tid. Dels för att det finns så många olika varianter att välja mellan och det kan vara svårt att hitta just sin drömklänning. Men det handlar också om leveranstid när man väl hittat rätt. Det kan ta upp till 3-4 månader att få vissa brudklänningar levererade. Väljer du att sy upp din brudklänning från grunden av en designer kan det också ta sin tid. Bara leverans av de tyger du beställt kan ta några veckor att få hem för designern.

  Bild från Studio Sisters in Law i Umeå
 7. Boka florist och bestäm menyn – ca 6 månader före bröllopet
  Är blommor ingen stor grej för dig, är det ingen större brådska att boka florist. Men vill du ha någon specifik blomsterkreatör, som till exempel Nika på Skillad Florals som bloggar här på Lovely Life, så ska man inte vänta in i det sista med att boka in floristen.
  Ska du anlita en cateringfirma för menyn är det också en bra idé att boka upp datumet och börja prata om menyn. Här kan ni även tänka på att boka porslin ifall det inte redan finns i lokalen ni hyr.
 8. Handla rekvisita och trycksaker del 2 – ca 3 månader före bröllopet
  Köp, skapa eller fundera över era dekorationer. Kanske kan ni använda det som finns runt omkring er i naturen? Kanske kan ni låna udda vaser och porslin av vänner och familj? Då är det en bra idé att samla in detta i god tid.
  Nu kan ni även börja tänka på bordsplaceringskort, program, menyer (därav sätta menyn i punkt 7).
 9. Hindersprov och vigselbevis – ca 3 månader före bröllopet
  Vi får inte glömma bort det administrativa som måste ordnas. Innan ni gifter er måste ni ansöka om hindersprövning via Skatteverket. Via skatteverket får ni även ett vigselbevis efter att ni skickat in er hindersansökan. Dessa dokumenet är giltiga i 4 månader, så gör detta tidigast 4 månader innan bröllopet. Räkna med att det även är några veckors handläggningstid, så vänta inte till sista minuten med detta.
 10. Bordsplacering och information till de närmaste – ca 1 månad innan bröllopet
  Börja skissa på bordsplaceringen så att den är klar i god tid. Prata även med de som ska ha en roll på bröllopet. Brudtärnor, best men, toastmaster och så vidare. Se till att de har koll på vad de förväntas göra. Be även om hjälp från familj och vänner.

Sen är det äntligen dags för bröllopet och jag hoppas att denna enkla lista har underlättat för er som precis ska börja er planering och är osäkra på vad ni ska börja med. Vill ni ha en ännu mer detaljerad checklista så finns det massor med listor bara ni googlar eller söker på Pinterest.

Lycka till i er bröllopsplanering!

0
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.