Brudklänning+sömmerska

Så går det till att sy upp en brudklänning

Detta är ett gästinlägg av Zanna Metzer som driver Sisters in Law – En av Skandinaviens största bröllopsbloggar.

Hur går det till att sy upp en klänning från grunden? Det förklarar min kollega Kristina, som är designer och sömmerska på Sisters in Law. Kristina har varit en del av Sisters in Law sedan ungefär 1.5 år tillbaka och är den som syr tyllkjolarna i vår egen kollektion Ellen Marie Bridal by Sisters in Law. Hon är även den som syr upp brudklänningar från grunden via Studio Sisters in Law i centrala Umeå. Och det är just det vi ska gå in på idag lite kort. Hur processen går till att få sin brudklänning uppsydd från grunden.

KRISTINA BERÄTTAR

En kund hör av sig och har en idé på en klänning som hon vill få uppsydd. Ofta handlar det om att bruden har en bild på en klänning som hon sett på Pinterest men kan inte hitta den i butik någonstans. Eller så har kunden svårt att hitta kläder som passar hennes kropp.

När man köper en färdig brudklänning så är det ofta som den behöver sys om på något sätt. Kanske behövs den tas in eller ut i midjan, axelpartiet kan vara för stort och eller så är klänningen för lång och behöver kortas. Därför kan det ibland vara lika bra att få en klänning uppsydd från grunden, för då passar den rätt från första början. Och det behöver inte alltid bli så mycket dyrare.

Utifrån bilderna som kunden har med sig så tar jag fram tygprover och förslag på material som passar. I detta steg tar jag även alla de mått på kunden som jag behöver. När kunden har godkänt materialet som ska användas till klänningen så tar jag fram en detaljerad offert.

När offerten och alla tyger är godkända, beställer jag det som behövs till klänningen och under processens gång ingår ett antal provningar för att säkerställa passformen på klänningen. Ärmlängden, djup på urringning och så vidare är sådant som provas under processens gång. I slutet av processen gör man de sista justeringarna som att fålla klänningen i rätt längd då bruden har hittat de skor hon ska ha på sin dag.

Att sy upp en brudklänning från grunden kan ta tid, oavsett vem du syr upp den hos. Dels för att tygleveranser kan ta några veckor innan man kan komma igång, ifall det är väldigt speciellt tyg man är ute efter. Men det är också så att de flesta sömmerskor och designers har en hel del kunder inbokade redan. Generellt är det bra att vara ute i åtminstone 4-6 månader i förväg, men såklart ännu mer om det är större designers.

Tyllkjol + spetstopp som Kristina har sytt. Foto: Matildas Tillvaro

Hoppas att du har fått lite mer klarhet i hur processen går till att sy upp en brudklänning från grunden. Du kan alltid höra av dig till kristina@sistersinlaw.se ifall du har några frågor om detta.

1
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.