EF32B0D7-FB5A-4DC8-AE7D-11EEAE0056D5

TIPS: SAMLA FRÖN FRÅN TRÄDGÅRDEN

Mitten av oktober är redan här och frosten har hälsat på. Ännu är det dock inte för sent att ta vara på trädgårdens skatter i form av alla frön som bildats. Ett hållbart sätt att få nya blommor nästa år av de sorter som trivs allra bäst hemma hos dig. Här har vi plockat fröställningar av vallmo, akleja, kardvädd, tistel, solros och iris.


Ute i trädgården letar man helt enkelt efter blommor som fått sitta kvar och bilda en tjusig kapsel eller liknande som innehåller frön. Man kan faktiskt skaka lite på dem och lyssna – hör man ett rasslande ljud där inne så är det ett gott tecken. Bäst är att ta frön en torr och solig dag, men alla dagar går fint. Är blommorna fuktiga kan man låta dem ligga inne och torka innan man tar ut fröna.

Väl inne skakar man helt enkelt försiktigt ut fröna på små fat eller i skålar. Vissa frön, som vallmo är väldigt små, så här gäller det att vara försiktig så de inte flyger iväg. Man kan också öppna upp kapseln försiktigt och hälla ut fröna. På tistel, solros och kardvädd drar man helt enkelt loss dem då de sitter ytligt. Rensa bort skräp och insekter och låt sedan fröna ligga på faten och torka några dagar.

Märk upp små papperspåsar eller tillverka egna kuvert av tidningspapper och förvara fröna i och gör en fin bukett av de torkade blomresterna. Njut av att du har nya, helt gratis frön att så nästa år – klart!

7
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.