lovely life kalljästa kanelbullar

RECEPT – KALLJÄSTA KANELBULLAR MED EXTRA ALLT

Recept – Kalljästa kanelbullar

Nu ni kära Lovely-läsare ska ni få receptet på världens godaste, mest saftiga kanelbullar – nämligen kalljästa. Kanel är ju kanske höstens mest nödvändiga krydda och vad passar väl bättre en grå dag än att baka lite bullar. Degen förbereder man dagen innan och jäser i kylen över natten, vilket är perfekt om man har ont om tid och vill dela upp bakningen lite. Flingsalt och extrasaltat smör förhöjer alla smaker till max!

Du behöver:

50 g jäst för söta degar

3 dl rumsvarm mjölk

200 g rumsvarmt smör extrasaltat

9-10 dl siktat vetemjöl (tillsätt mer om degen är rinnig)

1/2 dl strösocker

En nypa flingsalt

1 tsk malen kardemumma

Till fyllningen:

150 g smör extrasaltat

1 dl strösocker

2 msk kanel

En nypa flingsalt

Topping:

1 uppvispat ägg

Pärlsocker

Degen gör du dagen innan. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör ut jästen. Tillsätt socker, flingsalt och smöret, skuret i bitar. Rör i mjölet (helst siktat) och arbeta degen smidig ca 10 min. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig så tillför mer mjöl så att den släpper från kanterna. Täck med bakduk och ställ i kylen över natten. Tänk på att ha en stor bunke och göra bra med plats då den växer rätt rejält.

Blanda även alla ingredienser till fyllningen med en elvisp eller mixer och låt vila i kylen under natten. Tänk på att ta ut denna direkt på morgonen så den hinner bli rumsvarm och lätt att bre på degen dagen efter.

Dags att baka ut

Dagen efter tar du ut degen på ett mjölat bakbord, knåda endast lite lätt. Dela upp degen i 2-3 delar, kavla ut dessa i rektanglar. Bred på fyllning på hela plattan och vik ihop på längden. Vill ni ha extra saftiga bullar ska ni absolut snurra dem som på bilden då fyllningen då får mer spridning. Då skär man den vikta degen med fyllning i i ca 1-1,5 cm breda remsor, sedan skär man dessa på mitten nästan ända upp. Snurra dem sedan som på bilden ovan och nyp ihop under. Inte så viktigt med utseendet men att de håller ihop.

Låt sedan bullarna vila på plåt med bakduk i någon timme, pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Doften som sprider sig är magi! Låt svalna på galler och ät med ett glas mjölk till – ni kommer inte ha ätit godare bullar innan. Lycka till!

 

 

Av: Ingrid Wenell

9
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Eva

  Längtar verkligen efter kanelbullar och dessa ser fantastiska ut. <3 Mjölet, hur mycket? Finns inte angivet mjöl i receptdelen alls. Kram och tack för en fin blogg hälsar Eva

  1. Volang

   Ber om ursäkt! Har totalt missat att skriva ut det. Bra att du frågade! Det ska vara ca 9-10 dl siktat mjöl. Degen ska vara rätt lös men inte rinnig – är den det så tillsätt lite mer mjöl lite i taget! Kram

 2. Anni

  Dessa bullar låter underbara! Hade velat testa dom Såå mycket men det står inget om hur mycket mjöl man ska ha.. Är det bara att höfta? Tack för en mysig blogg//Anni

  1. Volang

   Ber om ursäkt! Har totalt missat att skriva ut det. Bra att du frågade! Det ska vara ca 9-10 dl siktat mjöl. Degen ska vara rätt lös men inte rinnig – är den det så tillsätt lite mer mjöl lite i taget! Kram

 3. Malin

  Vad har jag gjort för fel? Degen har knappt jäst i natt och är stenhård 😂

 4. Kerstin Åklundh

  Men, hur många blir det? Eller har jag missat att hitta det i texten?

 5. Carolina

  Likadant här😂🙈..stenhårt och inte jäst alls🥺..men igår kväll var den superfin🤔

 6. Kerstin Åklundh

  degen var “stenhård” i morse efter en natt i kylen. lät den stå framme ett par timmar innan jag bakade ut 30 bullar. ska jäsa ytterligare ett par timmar nu. sedan hoppas jag på ett superresultat 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.