kök-renovering-johanna-gilan-lovely-life1

Gästblogg av Johanna Gilan; Köket nu, köket sen.

Detta är en gästblogg under augusti månad av Johanna Gilan. 
Johanna är inredare, kreatör och loppisälskande åkerbrukare som bor med man, tre barn och katt i ett litet hus utanför Uppsala. Hon har alltid lera under naglarna, antingen från trädgården eller keramiken. Och är det inte lera under naglarna så är det färg, från tavlor, möbler eller väggar. Alltid ett par projekt igång, och dubbelt så många på gång!
Johanna Gilan driver skaparstudion Gilan Design med tillhörande butik,och intervjupodden Designlivet om att jobba kreativt. Till vardags så finner ni Johanna på Instagram under @johannagilan.

Renovera köket

När vi renoverade vårt nuvarande hus 2012 var köket det jag såg mest fram emot att göra. Vi bodde i hyresrätt innan och hade slitna körsbärsträmönstrade laminatluckor. Som jag avskydde. Räflad rostfri bänkskiva, skavda laminatlister och vitt standardkakel med ljusgrå fog och beige linoliummatta. Verkligen i-landsproblem, jag vet. Men för en som mig som älskar att skapa trivsamma miljöer, och som påverkas mycket av miljöer så var det något jag störde mig var dag. Jag längtade verkligen efter att få skapa ett personligt kök för oss att trivas i.

Öppna hyllor i köket

De bruna trähyllorna byggde jag av furukonsoller och hyllplan från Bauhaus, och fräste in ledspottar i dem. Sedan är de betsade med en bets från Jotun som heter drivved och klarlackade. Köket är Ikeas förra serie Faktum, bänkskivan är en kalkstenskompsit från Naturstenkompaniet.
Köket är i L-vinkel och ena vinkeln är som sagt stenskiva, men andra vinkel körde vi en hel slät rostfri skiva, inga skarvar, ingen limmad ho, och en stor ho istället för två så alla pannor och stora stekpannor går ner.

Planering av nytt kök

Men i oktober så flyttar vi ju nu till ett nytt hus. Vi går från kedjehus med en tomt på 228 kvm, till fristående villa med en tomt på 1812 kvm, en dröm för trädgårdsälskaren inom mig! Och vi ska göra en hel del med huset, bland annat köket. Nedan kommer liten sammanfattning av vad som väntar.
Så, här är huset! Grund från 20-talet, utbyggt till nuvarande storlek på 40-talet, och de vi köper huset av har bott där i 46 år. Huset är på 110 kvm, det vi bor i idag är på 126 kvm så för att få bra plats i det komme vi att bygga ut det med drygt 70 kvm fördelat på två plan, så botten plattan är alltså på ca 35 kvm, samt ett uterum ihop med köket på 15 kvm. Så total ny area blir ungefär 195 kvm. Ovan ser ni första skissen på utbyggnaden. Nedan kommer lite planlösningar.

Nuvarande planlösningen

Detta är nuvarande planlösningen från prospektet. Inte helt korrekt då mäklaren ritat den själv eftersom planritning saknas. Väggen mellan kök och badrum tillexempel är egentligen ca 60 cm tjock och döljer gamla murstocken. Men den ger i alla fall en uppfattning. Badrummet ligger idag innanför vardagsrummet och upptar nästan 1/4 del av bottenplanet. Samt innehåller tvättstuga. Men tvättstuga kommer vi att bygga i utbyggnaden i samband med groventrén vi bygger där, och tidigare så låg faktiskt köket där badrummet nu ligger bredvid vardagsrummet. Detta tycker jag är en bättre planlösning då man kan få den inte så stora ytan, att kännas större och mer social genom att öppna upp lite mellan kök och vardagsrum om de ligger bredvid varandra. Så vi kommer flytta tillbaka köket dit. Sen kommer vi ju även att bygga ett uterum med matplats utanför köket.

Nya planlösningen

Här är en första skiss av den nya planlösningen för bottenplan, med utbyggnad till höger, och ny placering av kök och badrum. Samt att vi kommer ta 1,2 m i djup av det gamla köket, till det nya. Förstår ni hur jag tänker? Gamla badrummet behöver ändå göras om pga tätskikt, men köket är bara fem år gammalt, och jag är inte den som river ett fullt fungerande kök bara sådär, för att det inte är prick som jag vill ha det. Så vi planerar faktiskt att återanvända det, för budget och för miljöns skull. Ett annat alternativ är ju att sälja det, men man får inte så jättemycket för ett begagnat kök så tror vi har mer vinning på att flytta det.
Men däremot vill jag måla det! Så tips angående detta mottages tacksamt! Nedan kommer en bild på det befintliga köket. Ikeas Metod, med vit klassisk lucka. Jag tänker kanske grönt? Eller mörkblått, eller beige? Se inspobilder efter bilden på köket, och lämna jättegärna en kommentar!
Befintliga köket. Följt av inspo till nya.
Psst. Tycker du om inlägget? Klicka gärna på hjärtat här under!
Nyfiken på att läsa mer av Johanna? Kika här:
22
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.