IMG_1086

Varför Four Fit Challenge?

IMG_1086

I dag börjar vi Four Fit Challenge igen. Jag har gjort det två gånger förut, valt ut 4 plagg att bära 1 vecka. För att se över mitt eget konsumtionsmönster och för att uppmärksamma att miljön inte mår bättre av vår snabba konsumtion.

Det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull. Och det krävs ca. 1 kg kemikalier för att producera 1 kg textil. Tänk att någon hade behövt det där vattnet för att överleva. Tänk att någon lever i de där kemikalierna för att kunna ge dig en tröja. Billigt.

Vi svenskar slänger ca 8 kg textilier per person och år. Tänk vad mycket det är. Jag slänger på sin höjd söndriga strumpor så jag funderar ofta på vad det är någon annan slänger för att vi ska uppnå denna genomsnittsiffra. Är det fabrikerna? Är det kedjorna? Eller kan det vara vi, konsumenterna?

Jag jobbar med att få folk att konsumera. Ja. Mitt arbete som stylist går ut på det i slutändan. Jag måste ge tillbaka för det. Jag måste be er vara öppna i sinnet och se på hur och varför ni konsumerar. Egentligen.

Min veckas outfit består av 4 plagg. 1 par byxor, 2 blusar och 1 collegetröja. Det tänker jag matcha med mina favoritskor, ett tomatrött nagellack och 3 olika läppstift.

Hänger du på? Börja nu eller senare. Om du börjar denna vecka kan du vara med i vår tävling om 500kr i presentkort på Myrorna.

Så här tävlar du: Ge mig ditt bästa tips på hur man bäst tänker för att bli en klimatsmartare konsument  i kommentarsfältet under veckan.

Om du gör en Four Fit Challenge, glöm inte att lägga ut det på Instagram med #minfourfit och #fourfitchallenge så är du med i ännu fler tävlingar.

Love

Under min kategori Four Fit Challenge  här på bloggen kan du läsa mer om de tidigare omgångarna och få lite spännande tips.

0

Detta inlägg har 5 kommentarer

  1. Handla second hand! Kemikalier är urtvättade och inga 27000 liter vatten behöver förbrukas igen (Okej, ibland måste något kanske tvättas två-tre gånger för att få ur en källardoft men i jämförelse är ju det en droppe i sjön)

  2. Jag försöker att bara handla sådant jag verkligen behöver. För tre år sedan tog jag beslutet att ha ett helt köpfritt år med kläder och prylar. Jag höll mitt löfte förutom en bh när mina andra hade pajat så pass att de var bortom all räddning. Detta året fick mig att inse hur mycket det faktiskt går att göra med det man redan har hemma! Jag blev helt klart en kreativare person när det kom till kläder och mode. Det sparade dessutom massor av pengar som jag istället kunde lägga på att uppleva saker. Nu försöker jag konsumera så lite som möjligt och det går faktiskt väldigt bra! Min hjärna är omställd gällande konsumtion och det känns riktigt bra!

  3. Vi är två familjer som byter kläder med varandra. Det har vi gjort i flera år och det funkar superbra! Familj 1 har två tjejer 20+ och en mamma som tröttnar på sina kläder fort… Jag (mamman i familj 2) och döttrar (10 & 19) förnyar våra garderober med deras avlagda och skickar tillbaka vår sons avlagda till familj 1:s lille ”sladdson”. I början fick de mina avlagda kläder också men nuförtiden är nästan allt jag använder/avlägger sprunget ur deras garderob från början….. Det känns fint att på riktigt slita ut plagg tills de är slut 🙂

  4. Mitt bästa tips för att konsumera klimatsmart är först och främst att fundera ut innan vad jag är ute efter. Jag älskar att samla inspiration hemma genom bloggar, tidningar, böcker och TV-program och skriver därefter listor på saker jag sett och som jag vill ha, som jag vet passar min stil i min garderob eller i mitt hem. Efter det letar jag efter det jag är ute efter på second hand, loppis och på Blocket. Det kan gälla såväl gamla fina stolar i rotting som en vanlig skohylla. Jag förstår inte varför jag ska åka till Ikea och köpa allt på samma gång när jag kan vara ute och leta efter det jag vill ha och fynda det till ett lågt pris och återanvända andras grejer. Jag gillar det eftersom det är en utmaning och en lustfylld aktivitet för mig själv, men också för att det känns bra att använda det som redan finns istället för att köpa nytt hela tiden.

  5. Tänk först, köp sen! Ingen impulsshopping, utan eftertänksamma köp. Tänka mer på kvalitet istället för kvantitet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny